• A hódmirigy-váladék egy állati eredetű adalékanyag

    10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék

    Kér valaki hód végbélmirigy váladékot? Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor egy kis tejtermék található a máskülönben növényi termékben. Azonban néhány összetevő még a szinte jól álcázott tejnél is alattomosabb. Íme a tíz legkülönösebb nem vegán összetevő listája, amelyeket megtalálhatsz az egyébként növényi alapú termékekben…

    A cikk ennek az írásnak fordítása.

    1. Cera Alba

    Ez az alattomos összetevő édességekben és kozmetikumokban (például az ajakír) található meg és talán felismerhetőbb számunkra, amikor a másik nevén szerepel az összetevők felsorolásánál: ez lenne a méhviasz.

    A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő és a méz tárolásához kialakított helyhez használják fel. Mivel ez egy állati melléktermék, és a méhek kizsákmányolásával jár, így nem vegán.

     

    2. L-Cisztein

    Ezt az Európában E920-ként ismert vegyületet, amelyet általában madártollból és disznószőrből állítanak elő, olykor péksüteményekbe teszik lisztjavítóként. Ugyan létezik szintetikus változata is, mivel ezt költséges előállítani, így nem túl gyakran fordul elő.

     

    3. Halenyv

    A borok és sörök előállítása mögötti eljárás állati eredetű összetevők felhasználásával járhat, elsősorban a halenyv felhasználásával, amely más néven az úszóhólyag.

    Amíg egyre több kézműves sörfőzde hagyja el a halenyvet és egyre több borászat készít vegán italokat, fogyasztás előtt először mindig megéri utánanézni az összetevőknek (ebben segíthet minket a barnivore).

     

    4. Bíborfesték, kármin

    Ez a vörös ételfesték néha felbukkan ételekben és italokban. Vegánok számára nem alkalmas fogyasztásra, előállítása során a bíbortetveket először összegyűjtik, kiszárítják, majd porítják, hogy megkapják a kívánt erős, vörös festéket.

    Mintegy 70.000 rovarra van szükség, hogy két kiló bíborfestéket kapjanak.

     

    5. Hódzsír

    A hódzsírt megtaláljuk némelyik parfümben és számos élelmiszerben (többek között alkoholmentes italokban és pudingokban), valójában egy váladék, amelyet a hódok végbélmirigyéből vonnak ki.

    A hódok területmegjelölésre használják ezt a váladékot. Vanília illata van, amely magyarázatot ad rá, hogy miért használják fel édességekhez.

    Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs irányelvei szerint nem használják fel vanília kivonatokban, de megtalálható némely eper-és málnaízű termékben.

     

    6. Lanolin

    Ellenőrizd az olyan termékek összetevőinek a listáját, mint például a rágógumi (és olyan bőrápoló termékekét, mint az ajakbalzsam), hogy van-e bennük lanolin.

    A lanolint „gyapjúzsírként” is ismerik és alapvetően a hajzsírhoz hasonlít: a birkák gyapját vízállóvá teszi ez az anyag. A gyapjúzsírt összegyűjtik és hidratáló krémekhez és némelyik cukrászsüteményhez használják fel.

     

    7. Csontszén

    A neve alapján egyértelműen állati eredetű ez az összetevő, viszont az már kevésbé nyilvánvaló, hogy miben találjuk meg.

    Az Egyesült Államokban a csontszenet olykor felhasználják a finomított cukor feldolgozásában, szerencsére az Egyesült Királyságban és Európában nem. Azoknak a cégeknek a listája, amely nem használnak csontszenet itt található.

     

    8. Tejsavó

    Míg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a tejsavó tehéntejből származik, azt talán nem tudják, hogy milyen sokféle termékben megtalálható.

    A tejsavó a sajt elállításának a mellékterméke: az a maradék folyadék, amely a tej besűrűsödése és leszűrése után fennmarad. Megtaláljuk a chipsekben (ide tartozik némely sima sós is!), sült árukban és olyan nasikban, mint a keksz.

     

    9. Sellakk

    A sellakk egy pajzstetű faj nőstényeinek gyantaszerű váladéka, használják cukrászsütemények fényes bevonására, bútorfényezőként és más háztartásban megtalálható terméknél. Pár éve még hanglemezek gyártásánál is használták.

    A legmeglepőbb használati módja a gyümölcsök fényezése (ha adalékanyagként használják, akkor E904-ként tüntetik fel).

    Olykor például az almákat vonják be ezzel a fényező anyaggal, hogy a természetes gyümölcs „viaszt” helyettesítsék vele, amelyet a tisztítási eljárás során eltávolítanak. Szokták még citrusfélék kezelésére használni, hogy ezzel megnöveljék az élettartalmukat.

     

    10. Hozzáadott D vitamin

    Nem minden D vitamin állati eredetű, de az a legbiztosabb, hogyha feltételezzük, hogy az. Amivel például a reggeliző pelyheket dúsítják, nem vegán, hacsak nincs az ellenkezője a terméken feltüntetve. A D2-vitamin a vegán verzió, és a D3 általában a lanolinból származik (gyapjú), kivéve ha a Vitashine-ról van szó, amely az egyik növényi alapú D3-vitamin forrás, de a G&G-nek Magyarországon is elérhető a vegán D3 vitaminja.

     

    Fordítás: A javulás útjai