A legjobb és leghasznosabb fogadalmak az új évre
Egészségünk Infobázis Környezetünk

A legjobb és leghasznosabb fogadalmak az új évre – az egészségedért, a környezetért, az etikusabb életért

Ha nincs ötleted, milyen fogadalmakat tehetnél december 31-én, adunk egy pár tippet. Ha már vannak ötleteid, bővítsd őket! Többre vagy képes, mint gondolnád!

Egészség

Szokj le a dohányzásról
Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, büdös, drága, és semmi értelme. Persze néha jól esik egy-egy szál cigi, de a legtöbb alkalomkor csak megszokásból gyújtasz rá. Találd meg a számodra legmegfelelőbb módszert az abbahagyására! Van, akinek az segít, ha kidobja a meglévő szálakat, van, akinek könnyebb letennie azzal a tudattal, hogy még van egy doboz a fiókban. Segíthet a fokozatos leszokás, de van olyan is, akinek a hirtelen váltás válik be. Ha durva a helyzet, vehetsz nikotintapaszt, nikotinos rágót vagy e-cigit, de a legfontosabb, hogy elhatározd, és tudd, miért csinálod. Magadért, a környezetedért, a megspórolt pénz miatt, vagy azért, mert a dohányáruk állatokon való tesztelése napjainkban is folyik.  Használd a Google-t a további tippekért és motivációkért!

Szokj le a dohányzásról

Válaszd az alkoholmenteset
Csakúgy, mint a dohányzásnak, az ivásnak sincs sok értelme. Persze nagy a nyomás a társaságban, mindenki csodálkozni fog, hogy miért nem iszol, de az este végén büszke leszel magadra, és pár hét után érezhető változásokat is tapasztalhatsz az közérzeteden! Válaszd más módját a lazításnak: sportolj, jógázz, meditálj, vagy egyszerűen járj olyan társaságba, amit akkor is élvezel, ha józan maradsz!

józan buli

Egyél kevesebb feldolgozott élelmiszert,  több nyers zöldséget, gyümölcsöt
A feldolgozott élelmiszerekben található aromák, ízfokozók, édesítőszerek, cukrok és tartósítók nem tesznek jót a testeddel. Ha teheted, főzz magadnak! Nem csak kellemes időtöltés, de ha sokat gyakorolsz, nagyon hasznos tudásra tehetsz szert. Használd a receptjeinket, és lepd meg magad valami finomsággal!
A nyers ételek szolgáltatják a legtermészetesebb tápanyagforrást a szervezetnek. Rengeteg vitamin és ásványi anyag így tud hasznosulni a legjobban, az alacsony fehérje- és zsírtartalom miatt pedig sokkal könnyebben tudod megemészteni az élő, nyers ételeket, ezáltal sokkal energikusabb leszel. Használd a Cron-o-meter-t, hogy nyomon követhesd a tápanyagbeviteledet!

nyers vegán életmód

Próbáld ki zsír, glutén és cukor nélkül
A a hozzáadott olaj, a glutén és a cukor mind rossz hatással van a szervezetre, nehezítik az emésztést, többféle autoimmun és egyéb megbetegedésekhez járulnak hozzá. Próbáld ki 2-4 hétig a gluténmentes diétát! Figyeld a közérzetedet: ha beválik, tartsd meg ezt a szokást.
Ez után próbáld ki 2-4 hétig cukormentesen! Répa-, és nádcukor nélkül fogyassz mindent! Persze az édes ízről nem kell lemondanod: a gyümölcsökben található természetes cukor elengedhetetlen az emberi szervezet számára, rendkívül édes datolyából pedig szirupot is készíthetsz. Kipróbálhatod az agavé-, vagy rizsszirupot is, ezek is hasznos cukrokat tartalmaznak. Ha pozitív változást érzel a szervezeteden, tartsd meg ezt a szokást is. Ekcémásoknak mindenképp ajánlom!
Az olaj egy megszokásból használt alapanyag, olaj nélkül, vízen is megpárolható a hagyma, vagy bármilyen zöldség. Kerüld a bő olajban sütött ételeket! Sokkal könnyebbnek és egészségesebbnek fogod érezni magad.

Növényi ételek
Azt már a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is kimondta, hogy a vörös húsok rákkeltőek. Azonban a többi állati fehérje (tejtermékek, tojás, hús) is rengetegféle megbetegedéssel hozható összefüggésbe, így ha jót akarsz a testednek, mindenképp válaszd a növényi életmódot!
További részletek itt.
Hogyan legyek vegán?

Teljes értékű vegán étrend - VegaNinja

Környezetvédelem

Kevesebb nejlonzacsi
A bevásárláskor vigyél magaddal több textilszatyrot, vagy egy nagy hátizsákot! A legtöbbet viszonylag kicsire össze lehet hajtogatni, egyet mindig tarthatsz magadnál, hogy spontán vásárláskor se kelljen elkérned a nejlonzacskót a boltban!

Vizeink legveszedelmesebb ragadozója: a nejlonzacskó
Vizeink legveszedelmesebb ragadozója: a nejlonzacskó

Kevesebb palack
A műanyag palackok rendkívül károsak a környezetre nézve. Még ha újra is hasznosítják őket, ez energiába kerül. Otthon ihatsz csapvizet, vagy ha nem elég jó a víz minősége, használj vízszűrő kancsót! Ha pedig elmész otthonról, vigyél magaddal egy (lehetőleg BPA-mentes) kulacsot!

vízszűrőkancsó és BPA mentes kulacs

Helyi élelmiszer
Vásárolj hazai élelmiszert! Nem csak a hosszú tároláshoz szükséges vegyszerektől kíméled meg magad, de a bolygónak is jót teszel, hiszen kevésbé messzire kell szállítani a termékeket, így kevesebb kipufogógáz kerül a légkörbe. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a magyar gazdákat és vállalkozásokat támogatod! Próbáld ki a NekedTerem vagy a Szatyorbolt gyümölcs- és zöldségrendelő rendszert, hogy friss, hazai, bio terményekhez juss egyszerűen!

Élelmiszer-pazarlás csökkentése
Próbáld meg nullára csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét, a következő tippek segíthetnek ebben:
– Némileg tervezd meg előre a vásárlást, rövid lejáratú termékeket csak receptekhez vásárolj!
– Tedd átláthatóvá a hűtőd tartalmát, és a meglévő alapanyagokból főzz.
– Természetesen először a korai lejáratú termékeket használd el.
– Ha van otthon kész étel, ne főzz újat.
– Ha túl sok ételt készítettél, vagy ha nem lesz időd megenni például utazás miatt, adományozd a rászorulóknak még a lejárat előtt!

vegán hűtő

Séta, bringa
Ezerszer ismételt jó tanács: használd kevesebbszer az autód! Télen kevésbé kellemes bringára pattanni, de nem túl fagyos időben, rövidebb távokat gyalog is megtehetsz. Újra és újra megcsodálhatod a városod utcáit, házainak homlokzatait, és valódi vizuális kincsekre bukkanhatsz! Az üvegházhatás csökkentésének második leghatékonyabb módja a fosszilis üzemanyaggal működő járművek használatának csökkentése. A leghatékonyabbról később…

Vásárolj kevesebbet
Tényleg szükséged van arra a hatodik kapucnis pulcsira vagy az új mobilra? Amit birtokolsz, birtokol téged. A fogyasztói társadalomban teljesen elfogadott az a nézet, hogy a fogyasztás a végtelenségig növelhető. De a világunk véges. Minden, amit valaha megvásároltál, egyszer szemétként végzi. Az új évben alkalmazd a következő piramist, és nem csak a kiadásaidat csökkented, de a világnak is jót teszel vele:vásárolj kevesebbet piramis

Bővebben a témáról a Nemnövekedés oldalon olvashatsz.

Vegán életmód
A legtöbbet akkor teszel a bolygóért, ha vegán életmódra térsz át. Mind az édesvíz-felhasználás, az üvegházhatású gázok tekintetében, mind pedig az erdőirtás és a környezetszennyezés szempontjából az állattenyésztés a legkárosabb iparág az összes közül. Egyetlen megevett hamburgerrel annyi vizet használsz el közvetve, amennyi 3,5 heti zuhanyzásra elegendő lenne. Az állatok által elfogyasztott gabonát pedig a természettől elvett területeken termelik meg. Mivel 1 kg hús előállításához átlagosan 14 kg gabonára van szükség, így a húsevő életmód jóval nagyobb megművelt földterületet igényel, mint a vegán életmód. Ha ezt a gabonát emberekkel etetnénk meg, kétszer ennyi embert tudna ellátni a Föld bolygó élelmiszerrel. Továbbá az ENSZ jelentése szerint a vegán életmód megmenthetne minket a globális felmelegedéstől.

 

Tegyél másokért!

Önkénteskedj!
Válassz egy szimpatikus kezdeményezést, és ajánld fel segítséged egy egyesületnek! Bármiben is vagy jó, mindenképp hasznos lehetsz a civil szervezeteknek. Ossz ételt, sétáltass kutyákat, segíts takarítani, vagy szervezz, készíts plakátokat, készíts weboldalt! És meglátod, a befektetett energia megtérül: a segítségnyújtás elégedettséggel fog eltölteni, és a világmegváltástól igazán jól fogod érezni magad! Légy önző, önkénteskedj! ;)

önkénteskedés

Légy fair
Válaszd a fairtrade logóval ellátott csokit, kávét, teát, banánt, pamutot, hogy a méltányos kereskedelmet támogasd a pénzeddel. Hiszen minden elköltött forint támogatja a gyártót és a kereskedőt, és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket. A pénzed egy szavazat, szavazz hát az élhető munkakörülményekre, az elegendő fizetésre! Bővebben itt olvashatsz erről.

Ajándékozz, adományozz
Neked is biztos van pár ruhadarabod, amit 3 éve vettél fel utoljára, és csak azért tartottad meg, mert “valamire még jó lehet”. Ha már nincs szükséged egy tárgyra vagy pár ruhaneműre:
– Add el, hogy aki pont olyat szeretne vásárolni, ne újonnan vegye meg, így kímélve a környezetet!
– Ajándékozd el, hiszen biztos van olyan, aki örülne neki!
– Add be egy adományboltba! Ha sikerül eladniuk a tárgyadat, a befolyt összeget jótékony célra fordítják.
– Adományozd egy olyan szervezetnek, akik hasznát vehetik.
Így a kapó fél is jól jár, neked pedig tágasabb és rendezettebb lesz az élettered.

ajándékozd el nem használt ruháidat

Kerüld a “fast-fashion”-t!
Az úgynevezett “fast fashion” üzletekben kapható, viszonylag olcsó termékeket többnyire szegény országokban gyártatják nagyon kevés pénzért, embertelen körülmények között, hogy aztán a termékeket nyugaton, óriási haszonnal értékesítsék. A legtöbb ismert márka termékei így készülnek. Egy norvég valóságshow keretében három fiatalt vittek el egy kambodzsai ruhagyárba dolgozni, és megismerni a helyi körülményeket. Járj utána, mely márkák etikusak, és válaszd inkább azokat!

Légy vegán
Az állatok éreznek. A növények nem. Az állatok rettegnek a haláltól, és menekülnek támadóik elől. Szabadságra, boldogságra, természetes életkörülményekre vágynak. Ha húst, tejterméket, tojást, mézet, bőrt, gyapjút, tollat vagy bármilyen más állati eredetű termék helyett egy vegán opciót választasz, azzal csökkented a keresletet, és évről évre, hónapról hónapra kevesebb állatnak kell szenvednie. Sajnos a tanyasi sem kivétel. Nem csak környezeti és egészségügyi szempontból előnyös a növényi étrend, de a teljesen vegán életmód, az állatok használatának mellőzése a legjobb dolog, amit fogadalomként betarthatsz a következő évben!
Egy kis segítség az induláshoz: próbáld ki 30 napig a programunk segítségével! A program ingyenes.

kismalac