• Fekete só

    Alapanyagok a vegán konyhából

    kala-namakFekete só

    Színe a rózsaszínestől a barnáson át, a feketéig bármilyen lehet, köszönhetően vasoxidtartalmának. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt különleges ízt ad az ételeknek. Aromája nagyon hasonlít a tojáséhoz, ezért tojásételek helyettesítéséhez is szokták használni. Ajánlott a magas vérnyomás ellen, alkalmas még a szélszorulás és a gyomorégés megszüntetésére.

     

    sörélesztőpehelySörélesztő

    Mivel íze hasonlít a sajt ízére, vegán sajtok, tejmentes sajtszószok készítéséhez használható. B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7, B9-vitamint, és többnyire hozzáadott B12-vitamint is tartalmaz a szervezet számára legmegfelelőbb arányban. Ezek jó hatással vannak az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, a bőr, a haj, a száj, és a máj állapotára. A sörélesztőben réz, cink és jód, és jelentős a kalcium, króm, szelén, vas és foszfor tartalma.

     

    búzasikérBúzasikér

    A búzasikér a búza kivont fehérjetartalma, ebből készül a szejtán, másik nevén búzahús. Húsételek helyettesítésére kiváló választás. B-vitaminokat, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént tartalmaz.

    Szejtán alaprecept: a búzasikérport alaposan befűszerezzük, besózzuk még szárazon, és jól elkeverjük. Magyaros ízvilághoz borsot, köményt, pirospaprikát használjunk, de ez szabadon variálható. Keverhetünk hozzá lisztet vagy sütőport, hogy ropogósabb vagy szivacsosabb állagot érjünk el. Ezután vizet adunk hozzá, 100 gramm sikérhez kevesebb, mint 2 dl víz szükséges. Ekkor összeáll egy gumis kis gombóccá, melyet félökölnyi labdákra kell szedni, és 10 percre félrerakni. Közben tegyünk a tűzre egy jól befűszerezett főzővizet, és ha forr, tegyük bele a labdácskákat. Ha feljönnek a víz felszínére, még 5 percig főzzük őket. Ezután úgy használható, mint a hús, szeletelhető, darálható, pácolható, süthető, vagy főzhető.

    lenmag

    Lenmag

    Magas az esszenciális zsírtartalma, és rendkívül kedvező az omega-3 és -6 aránya. Csökkenti az erek lerakódásait, kedvezően hat az ízületekre, a gyomorsav-termelésre. Székrekedés ellen is jó, magas a rosttartalma szabályozza a vércukorszintet, a ballasztanyagok pedig a koleszterin- és vérzsírszintet is csökkentik. És nagyon finom! Egészben vagy őrölve is kellemes ízű összetevője reggeliknek, kenyereknek, sütiknek, salátáknak. A tápanyagok felszívódása őrölt állapotban a legjobb. Tojás helyettesítésére is használhatjuk sütikben.