• vegán káposztaleves recept szójatejföllel

    Egyszerű vegán kelkáposzta leves recept

    Nem vagyok nagy rajongója a kelkáposztának, de a frankfurti levest imádom. Ez a leves nem teljesen az, nem is ez volt a cél, de ízre elég hasonló. Könnyedebb, tavasziasabb ízvilága van, hiszen tele van mindenféle finom zöldséggel.

    Hozzávalók:
    1 fél fej kelkáposzta
    4 nagyobb répa
    2 paszternák
    1 fej vöröshagyma
    5-6 gerezd fokhagyma
    3 közepes burgonya
    opcionális: (fagyasztott vagy friss) zöldborsó
    1 teáskanál petrezselyem
    1 teáskanál majoránna
    1 kávéskanál őrölt (fehér) bors
    1 kávéskanál őrölt kömény

    Tálaláshoz:
    szójatejszín és szójajoghurt 1:1 arányú keveréke, vagy más vegán tejfölhelyettesítő, szójaallergiásoknak zabtejszín vagy rizstejszín

    A hagymát, fokhagymát, répát, paszternákot és krumplit meghámozom. A héjak mehetnek a komposztba, ha van. A hagymát és a krumplit felkockázom, a répát és a paszternákot karikázom, de vághatod, ahogy te szereted. A kelkáposztát csíkozom.

    A kelkáposztát és a hagymát kevés vízen, megsózva, fedő alatt, alacsony lángon párolom kb. 10 percig, amire a káposzta kicsit összeesik.

    Hozzáadom a fűszereket, a fokhagymát, a répát és a paszternákot, és további 5 percig párolom együtt.

    Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, magas lángra állítom, és megsózom rendesen. Legyen sósabb, mint ahogy szereted, mert később még felöntjük. Főzöm 10-15 percig, majd jöhet a krumpli és az opcionális borsó, amivel együtt szintén tovább főzöm 10 percig.

    Ez után felöntöm még vízzel és egészen addig, amíg mind a krumpli, mind a répa és paszternák megpuhul.

    Vegán tejföllel, esetleg csípős paprikaszósszal vagy karikázott zöldhagymával tálalom.