• Zöldbabfőzelék vegánul, gluténmentes, laktózmentes recept

    Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes)

    …Mármint az íze olyan, mint annak, amit ő főz, de ez gluténmentes és nem tartalmaz hozzáadott olajat. Finom és egészséges. Mostanában többször is elkészítettem, jó ilyen melegben, és hidegen is lehet enni, mert úgy is finom.

    Hozzávalók:

    1 kg fagyasztott vagy friss, megtisztított sárga hüvelyű zöldbab
    5 nagy gerezd fokhagyma
    1-2 evőkanál (gyümölcs)cukor, vagy a kedvenc természetes édesítőd
    fél nagy fej vöröshagyma felkockázva
    2-3 evőkanál kukoricaliszt
    fél evőkanál kukoricakeményítő
    só ízlés szerint (kb. 4 kávéskanál)

    Feltesszük a zöldbabot főni egy nagy lábasban annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, a vöröshagymát, a fokhagymát pürésítve, és a cukrot (én most gyümölcscukrot használok, mert olcsó, és ha mértékkel használja az ember, relatíve egészséges).

    Puhára főzzük. Félidőnél adhatunk hozzá felkockázott főzőtököt, ami dúsítja, de az ízén nem változtat.

    Amikor a zöldbab puha, egy befőttesüvegbe kimérjük a kukoricalisztet és a keményítőt, és dupla annyi vízzel összerázzuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Sűrű kevergetés mellett megvárjuk, hogy besűrűsödjön. Ha valamiért túl sűrű vagy túl híg, akkor víz vagy kukoricaliszt hozzáadásával egyszerűen módosíthatjuk a sűrűségét.

    Aki szereti, ecettel vagy növényi tejföllel is fogyaszthatja. Feltétként zöldségfasírtot, sült tofut vagy szejtánszeletet ehetünk hozzá. Jó étvágyat!