Zöldbabfőzelék vegánul, gluténmentes, laktózmentes recept
Főétel Főzelék Gluténmentes Gyors Magyaros Nyár Olajmentes Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Egyszerű, vegán zöldbabfőzelék recept, ahogy anyukám készíti (gluténmentes)

…Mármint az íze olyan, mint annak, amit ő főz, de ez gluténmentes és nem tartalmaz hozzáadott olajat. Finom és egészséges. Mostanában többször is elkészítettem, jó ilyen melegben, és hidegen is lehet enni, mert úgy is finom.

Hozzávalók:

1 kg fagyasztott vagy friss, megtisztított sárga hüvelyű zöldbab
5 nagy gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál (gyümölcs)cukor, vagy a kedvenc természetes édesítőd
fél nagy fej vöröshagyma felkockázva
2-3 evőkanál kukoricaliszt
fél evőkanál kukoricakeményítő
só ízlés szerint (kb. 4 kávéskanál)

Feltesszük a zöldbabot főni egy nagy lábasban annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, a vöröshagymát, a fokhagymát pürésítve, és a cukrot (én most gyümölcscukrot használok, mert olcsó, és ha mértékkel használja az ember, relatíve egészséges).

Puhára főzzük. Félidőnél adhatunk hozzá felkockázott főzőtököt, ami dúsítja, de az ízén nem változtat.

Amikor a zöldbab puha, egy befőttesüvegbe kimérjük a kukoricalisztet és a keményítőt, és dupla annyi vízzel összerázzuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Sűrű kevergetés mellett megvárjuk, hogy besűrűsödjön. Ha valamiért túl sűrű vagy túl híg, akkor víz vagy kukoricaliszt hozzáadásával egyszerűen módosíthatjuk a sűrűségét.

Aki szereti, ecettel vagy növényi tejföllel is fogyaszthatja. Feltétként zöldségfasírtot, sült tofut vagy szejtánszeletet ehetünk hozzá. Jó étvágyat!