konyhai felszerelés
Hogyan csináljam? Infobázis

Eszközök, amikre szükséged lesz a konyhában

A jó konyhai eszközök annyira megkönnyítik a munkánkat, hogy a sütés-főzés örömtelibb lesz, és jóval gyorsabban tudunk velük dolgozni a konyhában. Jó, ha minden kéznél van, és a minőségi darabok hosszú éveken át jó szolgálatot tesznek. Az anyagok tekintetében legtöbb esetben kerüljük a műanyagot, vagy legyen BPA mentes. A fém eszközöknél még jobb az üveg vagy kerámia, rendeltetéstől függően.

 

késekSéf kés: Egy éles kés nagyon meg tudja könnyíteni a főzést. A pengéje legyen minél vékonyabb, hogy ne akadjon el a masszív zöldségekben sem, mint a tökfélék. A késeket nem szabad nagyon forró vízben mosogatni, mert valamilyen módon tompul az éle tőle.

 

Kiskés: Aprólékos dolgokhoz jól jön egy kicsi kés is, ami lehet sima.

 

Recés kis kés: A puha dolgok vágásához jó, mint pl. a paradicsom.
Egy összeállítás a késekről az Origon.

 

Késélező: Mert a legtöbb kés tompul idővel.

 

Olló: Bizony, a konyhában néha jól jön egy olló, legyen szó zacskó kivágásáról, vagy fűszeraprításról.

 

2 db vágódeszka: Egy vágódeszka a natúr zöldségeknek, gyümölcsöknek, egy pedig a gabonakolbászoknak, növényi sajtoknak és hagymáknak. Ha ugyanazon vágod mindet, akkor elő fog fordulni, hogy a gyümölcssalátádnak lesz egyfajta hagymás aromája. :) Ha vegyes táplálkozásúakkal élsz együtt, akkor érdemes a sajátjaidat külön tárolni. Mosogatásnál nem szabad őket sokáig áztatni.

 

fakanalFakanalak: Legyen belőle több, és kettőt tegyél félre a sütemények kevergetéséhez, mert a vágódeszkához hasonlóan ez is magába szívja a fűszeres ételek ízét!
Mosogatásnál ezeket sem szabad sokáig áztatni, és a tűzhelyen lévő ételben sem jó benne hagyni.

 

Merőkanál: Egy a levesekhez, és egy kicsi a szószokhoz. Van olyan is, aminek csőrös az egyik oldala, az a legjobb a mártásokhoz.

 

botmixerBotmixer: Végig kell gondolni, mire szeretnéd majd használni. Amit én használok, az fém fejű, hogy forró leveseket, krémeket is lehessen vele pépesíteni, és a dobozán rajta van, hogy mogyoró- és dióféléket is lehet vele aprítani.Szendvicskrémekhez, szószokhoz, krémlevesekhez, mogyoróvajhoz, mogyorókrémhez, akár turmixok készítéséhez is szuper, nálam szerves része a konyhai felszerelésnek.
Használat után egyből mosd el, mert ha rászárad az ételmaradék, sokkal nehezebb lesz. Ezt sem jó túl forró vízben mosni, mert a pengéknek nem tesz jót.

 

 
 
szűrőkSzűrők: Tészta, rizs és egyéb gabonák szűréséhez, tea szűréséhez, növényi tejek készítéséhez. Én a fémet szeretem, mert az tuti bírja a forrót is, viszont elszíneződhet idővel. Van egy kicsi teákhoz, egy nagy, ritkább szövésű pl. rizs, lencse főzés előtti mosásához, és van egy sűrű szövésű, nagy, a növényi tejek szűréséhez.

 

Krumplihámozó: Répa, krumpli, tök, cékla hámozása mellett arra is jó, ha nyers “cukkinispagettit” akarsz csinálni: a cukkini egyik oldalát párhuzamos, hosszanti vágásokkal vágd be, majd húzd végig rajta a krumplihámozót, így hosszú csíkokat kapsz. Például nyers paradicsomszósszal tálalható.

 

hagymatűHagymatű: Ez a fura kis eszköz, amit mi viccesen hagymavágó gépnek is csúfoltunk régen, jó szolgálatot tesz, ha a hagyma vágása nem tartozik a kedvenc sportágaid közé. A félbevágott hagymába kell szúrni, és a tűk között csíkokra, majd merőlegesen vágva kockákra szeletelhetjük a vöröshagymát.

 

 
 
edenyek, labasokFazekak, lábasok: Hogy milyen és mennyi edényre van szükséged, az attól függ, hány személyre főzöl (maximum), mekkora adagokat, szoktál-e több napra előre főzni, egyszerre hányféle fogást, stb.
Levest fazékban szokás például főzni, ami arról ismeretes, hogy magassága nagyobb, mint az átmérője. A lábas pedig az alacsonyabb verzió, ebből létezik nyeles is. Gyakorlatilag mindent, ami nem leves, lábasban szoktunk készíteni, a nyelesek (főleg a kicsik) szószok, mártások készítésére ideális, a nagyobb nyeles lábasokban például pudingot főzhetünk.
Egy főétel legalább 2 részből áll, ami a köret (rizs, krumpli, köles, hajdina stb.), és a főfogás. Ehhez gyakran társul szósz, amit szintén ezekkel egy időben készítünk el, és ha még levest is főztél előtte, ahhoz társulhat levesbetét (pl. tészta). A króm, dupla aljú edények azért jók, mert nem égnek le benne az ételek olyan könnyen, és sokáig tartják a hőt. Sokan pedig a hagyományos, zománcozott edényekre esküsznek.

 

Serpenyő: Fasírtok sütéséhez, ételek pirításához ideális, de palacsintát is süthetünk benne (palacsintasütő hiányában).

 

tepsiTepsi: Sütőben való sütéshez. Rakott ételek készítéséhez egy magasabb falú tepsi, vagy jénai tál szükséges. A sütőkhöz általában adnak egy sütőlapot,  ezen sütőpapírral, vagy olajjal kikenve sütőpapír nélkül is lehet sütni pl. kekszeket, fasírtokat, sült krumplit, zöldségcsipszeket, gesztenyét, sütőtököt stb.

 

Tálak: Keveréshez, tálaláshoz.

 

Turmixgép: A botmixerrel turmixot is tudsz készíteni, de ha sokszor iszol ilyesmit, kényelmesebb egy turmixgép. Ennél a fordulatszám a fontos, a kehely jó, ha BPA mentes műanyag vagy üveg, és a pulzáló funkció segít a finomabb aprításban is.

 

merlegMérleg: Ha sütiket, vagy kenyérféléket szeretnél sütni, szükséged lesz egy konyhai mérlegre.

 

Sodrófa: Kekszek, sütik tésztájának nyújtásához, illetve a betörők ellen, önvédelmi eszközként. :)

 

Mozsár: Én leginkább fűszerekhez, gyógynövényekhez használom. Egy alap konyhához nem létszükséglet, de később jól jöhet.