• Fafülgombás, zöldséges bulgur egytálétel - vegán recept

    Fafülgombás, zöldséges bulgur egytálétel – vegán recept

    Korábban a fafülgombát csak pho levesben ismertem, de tovább kísérleteztem vele. Nagyon érdekes, gumis textúrája van, de nagyon vékony maga a gomba, így ráharapva roppanós. Ázsiai fűszerezésű étel született belőle sokféle zöldséggel összepárolva. A zöldségek szabadon variálhatók, én ezeket használtam, mert ezek voltak itthon, de kísérletezni ér!

    Hozzávalók:
    2 marék bulgur
    50 g fafülgomba
    1 hagyma felkockázva
    1 pritaminpaprika
    1 paszternák
    2 marék fodros kel (angolul kale)
    2 marék spenót
    1 marék (fagyasztott) zöldhüvelyű zöldbab
    1 marék (fagyasztott) brokkoli
    1 marék (fagyasztott) karfiol
    (tulajdonképpen bármilyen zöldségekkel elkészíthető)

    1 hintés szezámmag

    1 evőkanál lepkeszegmag
    1 kávéskanál gyömbér
    1 kávéskanál fokhagymapor
    1-2 evőkanál szójaszósz

    A fafüle gombát beáztatom langyos vízbe. Összesen körülbelül fél órát kell áznia.

    Egy nagy serpenyőbe beledobom a zöldbabot, a paszternákot és a hagymát, aláöntök kb. fél deci vizet, beleszórom a lepkeszegmagot, megsózom, és alacsony lángon, fedő alatt párolom 15 percig.

    Hozzáadom a brokkolit és a karfiolt, a bulgurt, és ha nem lepi el a zöldségekből kifőtt folyadék, felöntöm vízzel vagy a gomba áztatólevével. Tovább főzöm.

    Közben feldarabolom a pritaminpaprikát, és ha kész, a fafülgombával és a kel-levelekkel együtt a serpenyőbe teszem, megfűszerezem, meglocsolom szójaszósszal, megszórom szezámmaggal, és addig főzöm, amíg a bulgur és a zöldségek is puhák nem lesznek.

    Spenótágyon tálalom, mert így a spenót a forró étel alatt párolódik egy keveset. Mi ettünk hozzá főtt krumplit is, de ez az egytál étel önmagában is tökéletes.