• vegán burger

    Gombás vegán burger

    Hozzávalók (6 buciba):
    1 nagy fokhagymagerezd
    20 dkg barna csiperkegomba, tönk nélkül
    1 evőkanál friss vagy szárított kakukkfű
    mustár, só
    1 teáskanál növényi olaj
    1 nagy vöröshagyma finomra vágva
    1 konzerv lencse leöblítve, lecsöpögtetve
    ¾ csésze teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
    1 ek. lenmagliszt 2 ek. vízzel elkeverve
    2,5 dl kukoricadara
    6 dkg növényi sajt
    paradicsomszeletek, uborkaszeletek, friss bazsalikom levelek, rukkola, saláta

     

    1. Robotgéppel daráld finomra a fokhagymát, gombát, kakukkfüvet, mustárt.
    2. Tedd fel a hagymát párolódni egy pici vízzel és sóval kis-közepes lángon. Fedd le, és 10 percig párold. Ekkor mehet bele a gombás massza, süsd kevergetve pár percig, amíg elpárolog belőle a víz. Hagyd langyosra hűlni, hogy pogácsákat tudj formázni belőle.
    3. Keverd bele a lencsét, zsemlemorzsát, áztatott lenmagot és a sót, majd készíts belőle 6 vegiburger pogácsát, és egyesével forgasd meg kukoricadarában.
    4. Egy evőkanál olajat egy nem tapadó serpenyőben forrósíts fel, és süsd a burgereket aranybarnára. Ez után tedd rá a növényi sajtot, további 3 percig így süsd, hogy ráolvadjon. Paradicsomot, uborkát, bazsalikomot és rukkolát is tehetünk bele, vagy ketchupot, mustárt, hagymakarikákat, csalamádét, csemegeuborkát, pritaminpaprikát, vagy amit szeretnél!