• Igazi mexikói salsa recept, vegán

    Igazi, mexikói salsa szósz (vegán recept)

    Az Egyesült Államokban belekóstolhattam a mexikói ételek változatos, fűszeres világába, és azonnal szerelembe estem. Még a korábban utált korianderlevél is nagy barátom lett, ma már büszke korianderfüggőnek vallom magam, az erkélyen 5 cserépben nőnek a korianderpalánták.

    A mexikói konyha egyik alapja a friss, finom salsa, ami a paradicsom és paprika alkotta, intenzív ízű szósz.

    Hozzávalók:
    3 közepes paradicsom
    3 kápia paprika
    1 vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    1 teáskanál római kömény
    1 db felkarikázott, savanyított jalapeño paprika
    1 evőkanál apróra vágott, friss korianderlevél
    1 nagy, friss bazsalikomlevél
    50 g sűrített paradicsom (opcionális)
    fél lime leve
    két csipet bors
    só ízlés szerint

    Az összetevők nagy részét turmixoljuk össze durvára egy botmixer segítségével. Azok, akik a darabosabb salsát szeretik, egy paradicsomot, egy negyed fej vöröshagymát és egy kápia paprikát kézzel kockázzanak apróra, és tegyék a többi, turmixolt salsa alapba. A legfinomabb másnapra lesz, miután összeértek az ízek. A kápia paprika egy részét tv paprikával is kiválthatjuk. Jalapeñoból létezik nagyon csípős és kevésbé csípős, a helyi bolt kínálata és ízlésünk lehet a meghatározója a kész salsa csípősségének.

    A salsa tortilla chipssel mártogatva nagyon finom, de minden mexikói kaja alapja!