• töltött szejtán sült almával és fokhagymával - vegán recept

    Illatos töltött szejtán sült almával és fokhagymával tálalva – vegán recept

    Karácsonyra is gyorsan elkészíthető ételeket igyekeztünk összeállítani, így esett a választás erre az illatos, ízekben gazdag, különleges töltött szejtánra. A szejtánt ezúttal nem magam készítettem, hanem a Vegan Grill natúr szejtántömbjét használtam, aminek kivájtam a közepét, és ide töltöttem azt a csodás ízösszeállítást, amit töltelékként használtam. Ebből az adagból kb. 3-4 személyre való bőséges vacsora jön ki, ha köretet is eszünk hozzá, például salátát, krumplipürét, rántott hagymakarikákat vagy rozmaringos sült kelbimbót.

    Hozzávalók: 
    Vegan Grill natúr szejtántömb vagy házi szejtán

    A töltelékhez:
    1 bögre rizs (én hosszú szemű afgán rizst használtam)
    fél gránátalma
    egy kis marék aszalt vörösáfonya
    egy nagy marék törökmogyoró
    100 g növényi sajt
    1 kis fej lilahagyma
    2 púpos evőkanál csicseriborsóliszt
    majoranna
    rozmaring
    szerecsendió

    3 evőkanál tapenade, amihez az hozzávalók:

    1,5 dl magozott fekete olíva feldarabolva
    2 evőkanál kapribogyó
    1 kis gerezd fokhagyma (kihagyható)
    2 evőkanál olíva olaj
    1 teáskanál citromlé

    1 közepes alma kimagozva, cikkekre vágva
    7 gerezd megpucolt fokhagyma
    kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez

    Elkészítés:
    A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm.
    Az aszalt vörösáfonyát vízbe áztatom, hogy kiázzon belőle a hozzáadott cukor.
    A gránátalmát “meghámozom”, azaz kibányászom a kis szemeket a héjak közül.
    A törökmogyorót konyharuhába csomagolva, kalapáccsal durvára töröm.
    A sajtot és a lilahagymát apró kockákra vágom.
    A csicseriborsólisztet kikeverem vízzel sűrű palacsintatészta állagúra.
    Összekeverem a töltelék hozzávalóit. A csicseriborsós massza fogja kicsit összetartani a tölteléket. Befűszerezem, sózom ízlés szerint.

    Elkészítem közben a tapenade-ot is ez alapján a recept alapján, és félreteszem. Ebből csak néhány evőkanálnyira lesz szükség, de a többit kenyérfeltétként vagy zöldségmártogatósként el lehet fogyasztani, nekem az egyik kedvenc pástétomom.

    Ahogy írtam, kifaragom a szejtán belsejét: ehhez nagyon tömör, kemény szejtánra van szükség, a VeganGrill-féle pont ilyen, és szögletes, így könnyebb vele dolgozni. A tetejét, mint egy fedelet meghagyom, ezzel takarom le a tölteléket.
    A kivájt tömböt a kókuszolajjal kikent tepsibe teszem, és belehalmozom a tölteléket, már amennyi belefér. Lenyomkodom, és teszek bele még, hogy jó tömör legyen. Szétkenem a töltelék tetején a tapenade-ot, és ráteszem a kis szejtánszeletkét.

    A megmaradt tölteléket belehalmozom a tepsibe a szejtán mellé, az almaszeleteket és a fokhagymagerezdeket  pedig a szejtán köré teszem, ezek nagyon finomak sülve. Hogy hogyan férnek el a dolgok a tepsiben, tulajdonképpen nem számít, annyit érdemes tudni, hogy ami felül van, az pirul és nedvességet veszt, ami alul van elfedve, az inkább párolódik.

    A tepsit nem kell lefedni, a sütőt sem kell előmelegíteni, közepes hőfokon 15-20 perc alatt tökéletesen megsül a töltött szejtánunk.

    töltött szejtán sült almával és fokhagymával - vegán recept

    A töltött szejtán sütés előtt körbevéve a töltelékkel