ÍZLETES LASKA GRÁNÁTALMÁVAL ÉS FŐTT KRUMPLIVAL – VEGÁN RECEPT
Cukormentes Főétel Gluténmentes Gyors Olajmentes Ősz Tél

Ízletes laska gránátalmával és főtt krumplival – vegán recept

Ez a nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel igazán különleges alapanyag-párosításokat tartalmaz, ez adja meg azt a bizonyos extrát, amitől számomra izgalmas lesz egy étel. A laska gomba íze elég enyhe, nincs meg az a jellegzetes gombaíze. Jól ízesíthető, textúráját pedig nagyon szeretem, főleg, ha nincs túlsütve. Jól magába issza a fűszereket, ez esetben leginkább a szójaszószt. A sóshoz a paszternák, a hagyma és a tárkony adja az édeset (és persze az édes-savanyú uborka) ehhez jön a gránátalma friss, savanyú íze, a rukkola borsossága. A főtt burgonya szépen asszisztál mindehhez.

Hozzávalók:
1 doboz (300 g) laskagomba
1 doboz (150 g) aranylaskagomba
2 nagyobb paszternák
1 kis fej vöröshagyma
1 marék sósmogyoró
2 evőkanál szójaszósz
1 csipet bors
1 csipet cayenne (kihagyható)
1 teáskanál tárkony
Körethez:
fél gránátalma
4 közepes méretű burgonya
rukkola
savanyú uborka (én egy “müncheni” jellegű, édes savanyú uborkát használtam, normál csemegeubival is működne)

A hagymát karikákra, a paszternákot negyedkarikákra (cikkekre) vágom, persze hámozás után, a laskagombákat pedig elnagyolva darabolom, hogy kiélvezhessem a szép kis formáit tálalás után is.

A hagymát egy kevés vízen, alacsony lángon, lefedve addig párolom a paszternákkal és a sósmogyoróval együtt, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ekkor nagy lángra veszem, és rádobom a gombát, és összeforgatom. Megfűszerezem borssal, cayennel (ha szereted a csípőset), tárkonnyal, és fedő nélkül, időnként megkeverve párolom-pirítom kb. 10 percig. Ekkor adom hozzá a szójaszószt, amitől bronzos színt ölt az egész.

Adok még neki 10 percet, időnként megkeverve, hogy minen darab megpirulhasson.

Közben a krumplikat megmosom (ha van kedved, meg is hámozhatod), felnégyelem, és sós vízben puhára főzöm.

A tányérra halmozom a gombát a paszternákkal, mellé a főtt krumplit, rukkolát, csemegeuborkát. A gránátalmát meghámozom (tehát kiszedem belőle a gyümölcshúst a magocskákkal), és rászórom a gombára.

+1 tipp: Így hámozd a gránátalmát: