• dióval töltött sült alma

    Párolt alma dióval töltve (vegán)

    Hozzávalók:
    1250 g kemény, savanyú alma (pl. idared, zöldalma)
    10 dkg darált dió
    3 evőkanál sárgabarack lekvár

    A párolóléhez:
    5-6 dl víz
    50 g cukor
    1 citrom leve
    1 körömnyi egész fahéj
    ½ citrom héja
    ½ csomag őrölt vanília
    1 csipet só

     

    1. Az almákat hámozd meg, vízszintesen vágd félbe, és egy éles késsel vágd ki a csumáját. Vájj mélyedést a közepükbe, de vigyázz, ne lyukaszd át közben.
    2. Közben egy alacsony falú edényben készítsd el a pároló levet. A vízben főzd fel az ízesítőket, majd tedd takarékra.
    3. Párold meg az almákat. Először öt percig a vágott felükkel lefelé fordítva, aztán a gömbölyű felükkel lefelé is. Rendszeresen ellenőrizd, hogy puhulnak-e. Ha már belül is puhulnak, akkor vedd ki az almákat a vízből, mert nem szeretnénk, hogy szétessenek, pedig még kihűlés közben is fognak puhulni.
    4. A darált diót keverd el a lekvárral, és töltsd az almák közepébe.

     

    A receptet köszönjük a Kertkonyha Blognak!