• A saláta, amiben a gyümölcsök és a fűszerek örömtáncot járnak az ízlelőbimbóidon

    A saláta, amiben a gyümölcsök és a fűszerek örömtáncot járnak az ízlelőbimbóidon – vegán recept

    Nagyon büszke vagyok erre a salátára, mert a hozzávalók nem szokványos párosítása olyan csodás összjátékot alkotott, hogy rögtön a kedvencemmé is vált, minden nap tudnék ilyet enni – legalábbis egy darabig. Úgy született, hogy a balkonkertben termesztett spenót elkezdett felmagosodni, és le kellett szüretelnem. Szedtem hozzá friss bazsalikomot és koriandert, amit az utóbbi időben nagyon megszerettem, pedig régen utáltam.

    Hozzávalók:
    2 nagy marék spenót
    1 marék bazsalikomlevél
    1 kis marék korianderlevél és -szár
    1 őszibarack
    1 marék ribizli
    5 centi zöldhagyma (most a fehér részt használtam)
    1 marék sótlan földimogyoró
    1 hintés (fekete) szezámmag

    A leveleket megmossuk, a koriandert daraboljuk. Az őszibarackot cikkekre vágjuk, a ribizlit leszedjük a száráról. A zöldhagymát felkarikázzuk. Az összes hozzávalót egy szép tálba tesszük.

    Öntet:
    2 kávéskanál tetszőleges olaj, pl. máriatövismag-olaj
    4 kávéskanál ecet, pl. rizsecet
    1 kávéskanál barna nádcukor vagy kókuszcukor
    1 csipet só
    1 késhegynyi pirospaprika (csemege)
    1 késhegynyi gyömbér

    Az ecetet a cukorral, sóval, fűszerekkel elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és a salátára öntjük. Jó étvágyat!