• Tényleg a hústól leszel erős?

    A vegán életforma és a növényi alapú táplálkozás egyre népszerűbb már Magyarországon is. Miért választja ezt az életformát egy sportoló, hogyan birkózik meg így a kiemelt terheléssel és mit mond minderről a szakértő? Lajos Béla és Kiripolszky Csongor kisfilmjében magyar, vegán sportolók, táplálkozási szakértők és egy táplálkozástudományi kutató beszél arról, hogy a növényi étrend miért egészséges, és esetleg hogyan lehet mégsem az.

    A videó a MOME Open és az Index videóújságíró-képzésén készült.
    open.mome.hu/video-ujsagiras

    Készítők:
    Lajos Béla
    Kiripolszky Csongor

    Eredeti feltöltés:
    https://youtu.be/4gXzD4swULE

    Szereplők:

    Váli Tamás
    testépítő, vegán táplálkozási tanácsadó, nemzetközileg elismert oklevéllel rendelkező személyi edző
    Váli Tamás – Vegán személyi edző és táplálkozási tanácsadó

    Varga Balázs
    Nemzetközileg elismert vizsgával rendelkező növényi táplálkozási szakértő és blogger
    http://www.balazsvegansport.hu
    Balazs Varga Vegan Sport Nutrition

    Sárvári Zoltán
    Jeet Kune Do vezető mester, instruktor, természetgyógyász
    Lótusz Ököl Harcművészeti Iskola -Jeet Kune Do Effectiveselfdefenseconcepts
    Lótusz Ököl Harcművészeti Iskola
    https://goo.gl/BzUATB
    lotusfist.jkd@gmail.com

    Szabó Zoltán
    dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a Pécsi Tudományegyetem szakoktatója
    http://veganlettem.hu/tudomanyos-novenyi-alapu-etrend/
    http://akademiai.com/doi/abs/10.1556/650.2016.30594

    Zene:
    DISL Automatic and VeCity
    https://www.facebook.com/VeCity/
    https://www.facebook.com/DISLautomatic
    https://youtu.be/0y89uNh2nLg

    Hivatkozások:
    Gary Yourofsky: https://youtu.be/mLk0hYiX_Ak

    Dr.McDougall: https://www.youtube.com/watch…

    „Vegán” étrend haszna:
    Fontana L, Meyer TE, Klein S, Holloszy JO.: Long-term low-calorie low-protein vegan diet and endurance exercise are associated with low cardiometabolic risk. Rejuvenation Res. 2007 Jun;10(2):225-34.

    N Wright, L Wilson, M Smith, B Duncan, P McHugh: The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes. Nutrition & Diabetes (2017) 7

    Mark F McCart: A low-fat, whole-food vegan diet, as well as other strategies that down-regulate IGF-I activity, may slow the human aging process. Med Hypotheses. 2003 Jun;60(6):784-92.

    Étrend és a haláloki rizikófaktorok:
    US Burden of Disease Collaborators: The State of US Health, 1990-2010 Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors. JAMA. 2013;310(6):591-608

    Húsfogyasztás környezeti oldala:
    Capon AG, Rissel CE.: Chronic disease and climate change: understanding co-benefits and their policy implications. N S W Public Health Bull. 2010 May-Jun;21(5-6):109-13.

    Húsevés és egészség:
    Vergnaud AC, Norat T, Romaguera D at al.: Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study. Am J Clin Nutr. 2010 Aug;92(2):398-407

    A videó feltöltését köszönjük CsirKevinnek