• Vegán baingan bharta recept kicsit másképp

    Vegán baingan bharta recept kicsit másképp, azaz krémes, padlizsános punjabi étel laskagombával

    Nagyon közel áll a szívemhez az indiai konyha, és bár autentikusnak nem mondanám magam, szeretek kísérletezni az ízeivel. A Curry House-ban már nem készítik el vegán módra a baingan bhartát, amely egy paradicsomos, krémes padlizsánszósz, így kisebb hiányérzet maradt bennem, és megpróbáltam rekreálni az ízeket. Az eredeti kicsit másképpen készül, de a laska gomba enyhén gumis, kellemesen könnyed állaga és íze remekül passzolt a krémes szószhoz.

    Hozzávalók:
    negyed kg (bashmati) rizs
    1 közepes padlizsán
    1 dl zabtej, vagy más növényi tej
    kb. negyed kg laskagomba
    5 közepes paradicsom
    1 kápia paprika
    1 közepes fej hagyma felkockázva
    1 kis gerezd fokhagyma
    3×4 cm-es darab gyömbér
    1 evőkanál garam masala
    1 teáskanál pirospaprika
    1 csipet fahéj
    1 db szárított csilipaprika felaprítva
    1 teáskanál apróra vágott, friss korianderlevél

    Elkészítés:
    A rizst dupla mennyiségű vízzel, 2 teáskanál sóval, magas lángon feltesszük főni. Amikor forrni kezd, alacsony lángra kapcsolunk, lefedjük, és kb. 20 percig felé se nézünk.

    A vöröshagymát (apróra vágva), a fokhagymát (fokhagymanyomón áttörve) és a padlizsánt (felkockázva) feltesszük főni alacsony lángon egy nagyobb serpenyőben, azonnal hozzáadjuk a növényi tejet, és megsózzuk. Pár perc múlva hozzáadjuk a pirospaprikát, a csilit, majd a kápia paprikát és a paradicsomot felkockázva.

    Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a serpenyő tartalmát, mert azt szeretnénk, hogy a padlizsán csak puha, szinte krém állagában legyen jelen az ételben.

    Közben levágjuk a laska gomba tönkjének vastagabb részét (ne dobjuk ki, szuper vegán “polip” készíthető belőle!), és a maradékot, a nem túl rágós, omlós részeket felcsíkozzuk, és beletesszük a serpenyőbe.

    Meghámozzuk a gyömbért és belereszeljük az ételbe, hozzáadjuk a fahéjat, a garam masalát, a korianderlevelet, és jól elkeverjük. 5 percig hagyjuk főni, majd a rizzsel együtt tálaljuk.