vegán mézmentes puszedli
Édesség Olcsó Szójamentes

Vegán nem-mézes puszedli

vegán puszedliEgy nem vegán receptet vegánosítottam, mikor elkészítettem az alábbi puszedlit. Nagyon finom lett, bár sütés után kemény, szóval be kell dobozolni egy fél almával, hogy picit puhuljon!

Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 dkg finomliszt
40 dkg barna nádcukor
10 dkg kókuszzsír
2 dl növényi tej (pl. rizstej)
1 dl víz
10 dkg darált mandula (kihagyható)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
összesen 1 lapos evőkanálnyi az alábbi fűszerekből tetszés szerint: fahéj,  gyömbér, szegfűszeg vagy szegfűbors, koriandermag, szerecsendió, kardamom
+sáfrányos szeklice szirom (elhagyható; én ajándékba kaptam, és mivel szerintem mézre emlékeztető az aromája, tettem bele)

Elkészítése:

A kókuszzsírt, a növényi tejet, a vizet és a cukrot addig melegítem, hogy nagyjából egyenletesre olvadjon (azért a két fázis, a vizes és az olajos, valamennyire el fog válni egymástól). Félreteszem, hogy kicsit kihűljön.

A kétféle lisztet összekeverem a fűszerekkel, a mandulával, a sütőporral és a szódabikarbónával. A cukros elegyet beleöntöm a lisztes keverékbe és összegyúrom.

A tésztából kis lapított golyókat teszek egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Előmelegített sütőben -180 ˚C-on, kb 35 perc alatt világosra sütöm őket.

Miután kihűltek, tetejüket cukros mázzal díszítem, amit a következőképp készítek el: porcukorból és citromléből sűrű, de keverhető, egyenletes masszát készítek. Ezzel kenem meg a puszedlik tetejét, és hagyom őket megszáradni.