Egy nem vegán receptet vegánosítottam, mikor elkészítettem az alábbi puszedlit. Nagyon finom lett, bár sütés után kemény, szóval be kell dobozolni egy fél almával, hogy picit puhuljon!
Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 dkg finomliszt
40 dkg barna nádcukor
10 dkg kókuszzsír
2 dl növényi tej (pl. rizstej)
1 dl víz
10 dkg darált mandula (kihagyható)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
összesen 1 lapos evőkanálnyi az alábbi fűszerekből tetszés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy szegfűbors, koriandermag, szerecsendió, kardamom
+sáfrányos szeklice szirom (elhagyható; én ajándékba kaptam, és mivel szerintem mézre emlékeztető az aromája, tettem bele)
Elkészítése:
A kókuszzsírt, a növényi tejet, a vizet és a cukrot addig melegítem, hogy nagyjából egyenletesre olvadjon (azért a két fázis, a vizes és az olajos, valamennyire el fog válni egymástól). Félreteszem, hogy kicsit kihűljön.
A kétféle lisztet összekeverem a fűszerekkel, a mandulával, a sütőporral és a szódabikarbónával. A cukros elegyet beleöntöm a lisztes keverékbe és összegyúrom.
A tésztából kis lapított golyókat teszek egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Előmelegített sütőben -180 ˚C-on, kb 35 perc alatt világosra sütöm őket.
Miután kihűltek, tetejüket cukros mázzal díszítem, amit a következőképp készítek el: porcukorból és citromléből sűrű, de keverhető, egyenletes masszát készítek. Ezzel kenem meg a puszedlik tetejét, és hagyom őket megszáradni.