• Vegán paella recept igazi vegán “rákkal”

    A paella egy spanyol nemzeti étel, aminek itthon csak egy gyorsfagyasztott, előfőzött utánzatát lehet csak kapni – és persze ez sem vegán. A valódi paellát (ejtsd: páéjjá) még peszko-vegetáriánus koromban kóstoltam meg Barcelonában, ahol barátokkal coachsurfingeltünk. A vendéglátónk szakács volt, és elkészítette nekünk az igazi, mindent bele paellát valódi sáfránnyal. Ma már nem enném meg azt a verziót, akármennyire is finom volt, de azóta fontolgatom a paella veganizálását, amióta a v-expressben lehet kapni vegán rákot.

    Hozzávalók:

    fél kg. rizottó rizs
    1 csomag sáfrány (kurkumával kiváltható)
    1-2 evőkanál természetes ételízesítő
    500 g paradicsomsűrítmény (papírdobozos, hígabb verzió)
    1 csomag (300 g) vegán királyrák
    300 g pácolt laskagomba (opcionális)
    1 fej vöröshagyma felkockázva
    2 gerezd fokhagyma apróra vágva
    2 nagyobb paradicsom felkockázva
    3 kápiapaprika kockázva
    1 sárga kaliforniai paprika kockázva
    1 cukkini felcsíkozva
    2 zöldhagyma felkarikázva
    100g tofu
    1 mokkáskanál bors
    1 teáskanál petrezselyem aprítva
    1 mokkáskanál szerecsendió
    6-7 friss bazsalikomlevél durvára vágva
    4-5 friss citromfűlevél durvára vágva (opcionális)
    kevés olaj
    citrom vagy lime

    Elkészítés:
    Pácoljunk egy kevés felkockázott tofut enyhén fokhagymás, rozmaringos, sós vízben.

    A rizst mossuk meg, és tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel a paradicsomsűrítménnyel, majd a dobozban maradt szószt egy kevés vízzel hígítsuk fel és adjuk a rizshez. Így elkerüljük a pazarlást, és a doboz rögtön mehet a papír szelektív gyűjtőbe. Ha a szósz nem lepi el a rizst, adjunk még hozzá vizet, és tegyük bele a sáfrányt, borsot, szerecsendiót és a natúr ételízesítőt. (Fontos, hogy ne az ízfokozós, nátrium-glutamátos verziót használjuk.)

    Használhatunk zöldségleves alaplevet is, ha éppen van kéznél, ez esetben az ételízesítő elhagyható. Kóstolás után ha nem elég sós, természetesen sózzuk.

    Adjuk hozzá a rizshez a vörös- és fokhagymát, fedjük le, kb. 5 perc elteltével a paprikákat és a cukkinit is tegyük bele. Gyakran kevergessük, nehogy leégjen, és mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot egy kevés vízzel.

    Mikor a rizs már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldpaprikát és a friss fűszernövény leveleket.

    A vegán királyrákot tegyük egy kevés olajra serpenyőben, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ha kész, tegyük őket a zöldséges rizs tetejére. A tofuval ismételjük meg: kevés olajon pirítsuk aranybarnára a tofukockák oldalait, majd tegyük a rizsre. Tehetünk hozzá a pácolt, megpirított laskagombából is, aminek a receptjét itt találod.