vegán rizses rétes recept
Édesség Magyaros Olcsó Szójamentes

Vegán tejberizses rétes recept

Anyukám már harmadik éve ezt a csodás, tejberizses vegán rétest készíti karácsonykor, amit az egész család imád, és senkinek sincs hiányérzete. Főleg, ha vegán almás rétes  is készül mellé, ami a hagyományoshoz hasonlóan készül, csak tojás helyett kurkumás növényi tejszínnel kell megkenni a tetejét.

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
kevés olaj a lapok megkenéséhez
1 csipet kurkuma
fél deci növényi tejszín

Töltelék:
4 bögre növényi tej
3 bögre rizs megmosva
negyed bögre cukor, xillit vagy szirup (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb)
1 kávéskanál  vaníliaőrlemény
1 csipet só

A forrásban lévő növényi tejbe tedd bele a rizst, cukrot, vaníliát és egy pici sót, és főzd puhára, majd tedd félre. Kevergesd rendszeresen, nehogy leégjen! Közben készítsd el a krémet:

Krém:
75 g nádcukor
40 g fehér liszt
20 g kukoricakeményítő
5 dl növényi tej
5 evőkanál olaj
1 kiskanál reszelt citromhéj
csipet kurkuma
vanília

Kis lábasban keverd össze a növényi tejet, a cukrot, a citromhéjat és az olajat, majd forrald fel. Kicsit hagyd hűlni, majd szitáld bele a lisztet, a keményítőt és kurkumát. Botmixerrel keverd simára és forrald fel újra! (A krémet érdemes duplán készíteni, nehogy elfogyjon, mire a rizsbe kerül, mert nagyon finom.)

Óvatosan keverd össze a krémet a tejberizzsel, és ha kihűlt, töltsd meg a lapokat a következőképpen:
A boltban kapható réteslapokat terítsd ki óvatosan egy konyharuhára. Általában nyolc lap van a csomagban, ebből hatot göngyölj vissza. A maradék kettőt kend meg vékonyan olajjal úgy, hogy a felsőt felénél felhajtod, megkened, majd visszahajtod, és itt is megkened, majd a másik oldalát is ugyanígy. A  töltelékből egy vastag csíknyit tegyél a réteslapra, a hozzád közelebbi szélétől úgy 5-6 cm-re, és a konyharuha segítségével göngyöld fel úgy, hogy minden göngyölés után olajozol.

Ezt a tekercset tedd bele egy kiolajozott tepsibe, majd kend meg a tetejét kurkumás növényi tejszínnel, hogy szép színe legyen. Ugyanezt ismételd meg a maradék háromszor két réteslappal, majd közepes lángon süsd aranybarnára, és szórd meg porcukorral.