• Hagyma, leveszöldségek, bors egy vágódeszkán

    Vegánnak lenni drága?!

    Ha összehasonlítod a tehéntej árát a kókusztejével, akár arra a következtetésre is juthatnál, hogy minden vegán milliomos. Van egy jó hírünk! A legjobb, amit a pénztárcáddal tehetsz az, ha kizárod az életedből az állati termékek használatát. 

    Mit gondolsz, melyik kerül kevesebbe? Egy húsleves, vagy egy zöldséges gombaleves? Egy pörkölt, vagy egy pirított zöldséges rizses egytál?
    A fehérjemítosz miatt sokan gondolják, hogy költséges fehérjepótlóra lenne szükségük ahhoz, hogy ne betegedjenek meg. Azonban a zöld levelesek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák, magvak bőven fedezik a fehérjeszükségleted. Mindig idénynövényeket fogyassz! Ezeknek nemcsak a vitamintartalmuk nagyobb, hanem jóval pénztárcabarátabbak is, mint az üvegházban nevelt társaik.
    Szerencsére a hús nélküli élet nem egyhangú vagy unalmas, ahogy sokan képzelik. Minden egyes húsételt el lehet készíteni csupán növényi alapanyagokból. Nem hiszed? Próbáld ki! Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb alternatíva hús helyett a szejtán. Idegennek hangzik? Fogalmad sincs, mi az? Nem kell megijedni! A szejtán búzasikérből készül, ami nem más, mint a búza tiszta fehérjetartalma. A szejtánt egyszerűen, valóban fillérekért lehet elkészíteni házilag. Ehhez csak búzasikér porra van szükséged, amit pár száz forintért lehet beszerezni. Darált hús helyett bármikor használhatsz szója­granulátumot: nem csak az íze, de az ára is el fog bűvölni. Ha fasírtot szeretnél készíteni, érdemes kísérletezni különböző zöldség­­fasírtokkal. Ga­ran­táltan nagyon izgalmas ízeket fogsz megtapasztalni! Nyugodtan légy kreatív, egy hagyományos gombafasírtot éppen úgy készíthetsz, mint egy növényi sajtos répafasírtot, egy csili-lime ízesítésű cukkinifasírtot, vagy egy színes céklafasírtot. Ugye már te sem gondolod azt, hogy az itt felsorolt ételek többe kerülnének, mint bármilyen húsétel?
    Na és mi a helyzet a tejtermékekkel? Készíts növényi tejet házilag! A lehetőségeid száma szinte végtelen: rizstej, zabtej, szezámtej, máktej, diótej, kendertej… Ahány vegán, annyiféle variáció és kedvenc. Egy kis osztás-szorzás után rá fogsz jönni, hogy az így elfogyasztott tejeskávéd olcsóbb volt, mintha tehéntejjel ittad volna! A házi zabtej ára egyszerűen verhetetlen. A növényi sajtoktól kezdve a tejfölön át mindent el tudsz készíteni otthon. Persze nem lehet kikerülni, hogy alkalmanként ne vásárolj a drágább növényi késztermékekből, de ahogyan mindenevőként, úgy vegánként is csak rajtad múlik, hogy az idő-energia-pénz hármasból mennyit fordítasz a táplálkozásodra.
    Plusz egy tipp: cseréld le a testápolód, hajbalzsamod olívaolajra! A háztartási praktikákról a következő számunkban olvashatsz.
    Geszti Noémi