Az emberek gyűlölik a vegánokat, Freud segíthet megérteni, miért
Hogyan csináljam? Infobázis

Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 1. rész

Hé, tudod honnan ismerheted fel a vegánokat? Ne aggódj, úgyis elmondják. Sok ember utálja a vegánokat. Ez elég furcsa. Nem is hinnéd, hogy a csirkefalatok mellőzése garantálja az utálatot.

Fordítás a következő cikkről: http://veganchowhound.com/rants/people-hate-vegans-freud-could-explain-why/
Fordította: Kertész Tibor és Roczkó Dusán

Corkor vegán pénztárcák
hirdetés

A vegánok az egyik olyan embercsoport, akiken társadalmilag elfogadottan lehet gúnyolódni, akiket ki lehet közösíteni, nyugodtan ki lehet röhögni. Nyilvánvaló, hogy a vegánok nincsenek olyan rossz helyzetben, mint a valóban üldözött kisebbségek, a nem fehér bőrűek, fogyatékosok, homoszexuálisok, transz* emberek és a nők, de a világ egyáltalán nem vegánbarát. Freud úttörő szerepet játszott a védelmi mechanizmusok koncepciójában és talán ezek segíthetnek megérteni a vegánokkal szembeni irracionális gyűlölet okait.

Ha vegán vagy, valószínűleg kerülöd, hogy minden áron a táplálkozási szokásaidról beszélj. De az igazság mindig kiderül, és akkor fel kell készülnöd az érzékeny húsevők támadására. Gúnyolódás, a férfiasságod, a józan eszed és / vagy az intelligenciád megkérdőjelezése, a bosszantó viccek és még bosszantóbb kérdések. Irritáló önelégültséggel fogsz találkozni. Ó, és a szalonnát biztosan felhozzák, nehogy elfelejtsd, hogy ez a legcsodálatosabb dolog, amit egy ember egyáltalán megtapasztalhat.

Van ez az ostoba sztereotípia az ellenséges, prédikáló vegánról. Soha életemben eggyel sem találkoztam. Az Egyesült Államokban az embereknek csak 2%-a vallja magát vegánnak. A vegánok egy kisebbség és az emberek utálják a vegánokat. Ezért a legtöbben, köztük én is, arra törekszenek, hogy ezt lehetőleg megtartsák maguknak. A V szó sok érzelmet vált ki az emberekből.

Miért? Azt hiszem itt egy jó magyarázat, rögtön az elején egy definícióval:

Forrás: Wikipédia

A pszichológiai szakirodalomban a védekezési mechanizmusok vagy (el)hárító mechanizmusok tudattalan lelki működések. Funkciójuk megakadályozni az „én”-t személyesen negatívan érintő, az önértékelést fenyegető, szorongáshoz, stresszhez vezető felismeréseket. Miközben az énképet jótékonyan védik a hibáival való bántó szembesüléstől, eltorzíthatják a valóság megfelelő érzékelését. (Tényleges magyar Wiki idézet, nem fordítás)

Az emberek alapvetően jók, vagy jók akarnak lenni. Nem akarják a többi embert, az állatokat vagy a bolygót bántani. Szóval, hogy szörnyű dolgokat csináljunk, az embereknek valamilyen módon el kell válniuk a valóságtól. A védelmi mechanizmusok adják a kezünkbe a jegyet Illúziófalvára.

Csak gondolj bele, milyen szörnyű akár egy átlagos farm is. MINDENKINEK kell legyen valami fogalma arról, mi történik ott és ez milyen szörnyű. Gondolj bele, milyen megölni egy állatot, miközben az életéért küzd. Gondolj bele milyen károkat okoz egy farm a bolygónak. Gondolj bele, milyen horror köszönt az emberiségre, ha a természeti egyensúly felborul. Ez BORZALMAS.

“Amit mondasz, az ijesztő, ezért nem igaz”

Látod, milyen egyszerű Most már nézhetünk a tévében valami buta valóságshowt, és nyugodtan alhatunk. Így működik a védelmi mehanizmus. Vegyünk hát szemügyre néhány védelmi mechanizmust és nézzük meg, hogyan lesznek felelősek a vegánokkal szembeni gyűlöletért, gúnyolódásért és általános ellenérzésért.

1. Reakcióképzés

A reakcióképzés vagy kompenzáció az önmeggyőzés illetve „önbecsapás” egyik módja. Az egyén önmaga elől úgy rejti el valamely késztetését, hogy ellenkező irányú motivációt fejez ki.

“A hús talán gyilkosság, de nagyon fincsi gyilkosság.”

“Én majd megeszem azokat az állatokat, amiket te nem.”

“Hmmm, bálványozom a bacont, hogy bebizonyítsam, mennyire vegánellenes vagyok!”

“Utálom a vegánokat, a hús annyira jó!”

Az emberek nem akarnak részt venni az állattenyésztés borzalmaiban. Megrémiszti őket. Az emberek nem akarják azt gondolni, hogy ők erkölcstelenek. Hogy ártanak az érző lényeknek és elpusztítják a bolygót. Ez annyira aggasztja őket, hogy az egójuk befelé fordul, hogy megvédje az önmagukról alkotott képet. Vagyis azt, amit elfogadhatónak találnak. Az egójuk nem akarja azt hinni, hogy ők rossz emberek, hogy ők maguk is részt vesznek ezekben szörnyű dolgokban. Ezért mindent, de mindent megtesz, hogy elkerülje ezeket a gondolatokat. Elrejti a szorongást, amit az igazság okoz, majd eltúlozza az ellenkezőjét. Éppen ezért hallják a vegánok azt a tengernyi, ostoba húsimádó beszólást. Hirtelen a hús lesz a világ legnagyobb szenzációja. Halott állatokkal viccelődnek minden átkozott étkezésnél, mitha a vegánok nem ettek volna életükben soha húst. (És az emberek utálják a vegánokat…)

A bacon az egyik fő jelkép, amivel harcba hívják a vegánokat. A zabálást, a dekadenciát és az önzőségüket szimbolizálja, ami pontosan az ellentéte az önzetlenségnek, a pillanatnyi vágyak kontrolljának és az áldozatvállalásnak, amire a vegánok törekszenek. A bacon az nagyon zsír! Igen, az. Egy darab zsír. A saját ürülékükben szenvedő állatokról levágott darab, szárazabb, mint az útszéli kutyaszar, rágós és szánalmas. Közben ezek az állatok olyan okosak, mint egy hároméves gyerek. Gondolj arra, hogy mi is a szalonna valójában, itt egy tudatalatti szimbolizmus dolgozik. A szalonna jelöli az identitást.

Az emberek rettenetesen önzőek és nem szeretik a változást. Különösen akkor, ha a változás áldozatvállalást jelent, vagy az azonnali “jutalom”/öröm elhalasztását.  Mi emberek alapvetően önzők és gyávák vagyunk. Mindannyian megpróbáljuk ezt elrejteni, néhányan egy darab égetett sertéshús mögé. A szalonna fétis mögötti társadalmi támogatás segít az emberek lelkiismeretét elhallgattatni. Bizonyíték arról, hogy ők nem rosszak. Ez a háttere annak, hogy miért utálják egyesek a vegánokat. A lazacot vagy a csirkét nem használják háborús jelképként. A borjút lehetne, de a szimbolizmus nincs olyan jól elrejtve és ezek a bébi borjak túl valóságosak, nincs úgy elválasztva az étel neve magától az állattól.

Volt egy tanulmány, amely megmutatta, hogy a konzervatívok elkerülik azokat a termékeket, amelyek jók a környezetnek. Ez a reakcióformálás működése; ugyanúgy, mint a szalonna fetisizálása. Emlékezz erre a védelmi mechanizmusra, amikor legközelebb valaki azt mondja, hogy ha az állatokat nem kéne megennünk, nem lennének húsból, vagy hogy engedélyezzék végre a szalonnával kötött házasságot, vagy amikor azon nevetgél, mennyire utálja a vegánokat.

1. rész  |   2. rész  |  3. rész  |   4. rész  |  5. rész  |   6. rész