környezetvédelem
Infobázis Környezetünk

Mennyire zöld?

Környezettudatosnak tartod magad? Mennyire vagy az étkezési-, háztartásvezetési-, öltözködési-, vásárlási-, közlekedési szokásaidat illetően az? Mennyi szemetet termelsz és mennyire terheled meg bolygónkat ennek eltüntetésével? Íme a nagyító, amely rámutat, milyen mértékben teszel környezetedért valójában, a hétköznapok során.

Felelős földlakóként kiemelten fontos, hogy ne csak magunkkal törődjünk, hanem gondoljunk az eljövendő generációkra is: tartsuk szem előtt, hogy ők milyen környezetet, bolygót örökölhetnek meg tőlünk. Közvetlen módon saját mikrokörnyezetünkben tehetjük legtöbbet a környezettudatosság jegyében. Hogy ez mennyire sikeres a hétköznapjaink során, megmutatja az ökológiai lábnyomunk. Ez pontosan akkora terület (más verzió szerint: annyi rabszolga), amely még biztosítani képes az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. Az egy főre eső átlagos ökológiai lábnyom 2,2 hektár. Azonban ezt megközelítve sem dőlhetünk hátra, hiszen még ez is túlfogyasztást jelent a Föld népességéhez képest. Ha utánaszámolunk bolygónk eltartó képességének, az ideális arányszám 1,5 hektár körül mozogna.

Mit tehetünk azért, hogy saját ökológiai lábnyomunk a lehető legkisebb legyen? A legfontosabb lépés, hogy válasszuk a teljes értékű, növényi étrendet! A húsfogyasztás – az etikai aggályok és egészségügyi kockázatok mellett – a legnagyobb mértékben felelős bolygónk tönkretételéért.

Amennyiben a Föld túlnyomó többsége növényi étrendet követne és a nagyüzemi állattartás visszaszorulna, kevesebb termőterületet használnánk fel takarmánynövények termesztéséhez, így lehetőségünk nyílna az elmaradott térségekben élő éhezők növényi étrenddel élelmezésére. Embertársaink megsegítése helyett jelenleg a nagyüzemi körülmények közé bebörtönzött állatok – élethez nem méltó – létfenntartása élvez prioritást csak azért, hogy kiszolgálja a berögzült szokásainkat.

Más tekintetben hozzájárul még lábnyomunk mértékéhez, hogy a hétköznapok során mérgező, nem lebomló kémiai tisztítószerekkel mosunk-e, vagy vegyszermentesen élünk. Mennyire engedjük meg a csapot mosogatásnál, fogmosásnál, fürdünk vagy zuhanyozunk, palackozott vizet vásárlunk vagy a vízszűrő berendezésben bízunk? Filmsztárok gardróbjára törekszünk vagy egymás közt cserélgetve újítjuk meg ruhatárunkat? Tudatosan vásárolunk, vagy folyamatosan a reklámmarketingesek hálójába gabalyodunk? Törekszünk-e a fölösleges csomagolóanyagok kerülésére, visszaküldjük-e újrahasznosításra, amit lehet, komposztálunk? És még mindig ott van egy senkinek nem hiányzó, semerre tovább már nem hasznosítható szeméthalmaz, ami csak gyűlik.

fogyasztói társadalom

A Föld lakóinak összesített fogyasztását kíséri figyelemmel a Globális Ökolábnyom Hálózat. Minden évben megjelölik azt a dátumot, az úgynevezett túlfogyasztás napját, amikor az emberiség kimerítette az adott évre vonatkozó természeti erőforrásait, és már a jövő évi keretét kezdi el felélni. Ahogy az elmaradottabb országok egyre inkább igyekeznek felzárkózni a nyugati társadalmakhoz gazdaságilag, úgy lesz egyre komolyabb bolygónk túlfogyasztása, ami fenntarthatatlan. A jelenlegi életvitelhez az emberiségnek 1,5 Földre lenne szüksége!

Kérlek, számold ki Te is ökológiai lábnyomod, és gondold végig, milyen területen veheted még ki a részed bolygónk terhelésének csökkentésében!

 

Számold ki!

http://www.kothalo.hu/labnyom/

http://footprint.wwf.org.uk/
A teszt kitöltése után van feliratkozási lehetőség ökolábnyom csökkentési tippekhez.

Pataki Kinga