Hozzávalók 2 főre:
1 bögre rizs
3 bögre víz
só
különféle zöldségek: pl. cukkini, padlizsán, sütőtök, brokkoli, répa, kaliforniai paprika, hagyma, káposzta
Szilva vagy alma (opcionális)
valamilyen hüvelyes: csicseriborsó, vörös lencse, barna lencse, sárgaborsó, zöldborsó, bab, zöldbab stb.
Fűszerek: vagy curry fűszerkeverék, vagy thai, vagy arab ízvilágú fűszerkeverék
Lime (opcionális)
Kókusztejszín
1. A rizst tedd fel főni a vízzel és pici sóval.
2. Vágd fel a zöldségeket egyforma darabokra. Lefedve, alacsony lángon, pici vízen, kevés sóval párold meg. A leglassabban a répa, a padlizsán és a káposzta párolódik meg, ezeket tedd bele elsőnek.
3. Add hozzá a hüvelyest. A csicserit és a babot konzervből érdemes, a zöldborsót fagyasztottból. A sárgaborsót, barna lencsét egy éjszakára be kell áztatni, és sós vízben megfőzni előre, csak ez után kerülhet a zöldségek közé. A vöröslencse rendkívül gyorsan megpuhul, ezt nem szükséges áztatni és előfőzni, viszont vele együtt vizet is kell adni a zöldségekhez.
4. Add hozzá a kókusztejszínt, és ízvilágtól függően a lime-ot.
5. Fűszerezd! Légy kreatív, vagy használj előre kevert fűszerkeverékeket! Az indiai ízvilághoz passzol még a római kömény, koriander, gyömbér, fahéj, kurkuma, chili. A thai ételekhez pedig a földimogyoró, lime, kardamom, gyömbér. Vigyázz, a bolti thai szószok halat tartalmazhatnak!
Végtelen variáció létezik, tehetünk bele szejtánt vagy tofut, fűszerezhetjük magyarosan, ehetjük rizs helyett burgonyával. Alkoss!
