Az emberek gyűlölik a vegánokat, Freud segíthet megérteni, miért
Hogyan csináljam? Infobázis

Az emberek gyűlölik a vegánokat. Freud segíthet megérteni, miért – 5. rész

Az első négy részben a reakcióképzésről, az izolációrólracionalizációról és a hipochondriáról volt szó, az ötödik lehetséges oka annak, hogy az emberek nem szeretik a vegánokat (és vegetáriánusokat), az az intellektualizáció. Mit is jelent ez?

Fordítás a következő cikkről: http://veganchowhound.com/rants/people-hate-vegans-freud-could-explain-why/
Fordította: Kertész Tibor

Corkor vegán pénztárcák
hirdetés

 

Intellektualizáció

Hallottál már valakit órákig mesélni arról, hogy az állatok szenvedése filozófiailag helyénvaló? Amikor valaki csak a kellemetlen dolgot körülvevő fogalmakra koncentrál azért, hogy igazi problémát elkerülje, az az intellektualizáció. Az emberek csak ködösítenek és mindenféle hülyeséget beszélnek össze-vissza egészen addig, amíg már nem érzik bűnösnek magukat és persze tovább csinálják amit csak akarnak. A sületlen filozófiai érveket használó emberek leereszkedőek és ellenségesek lehetnek. Sokan közülük gyűlölik a vegánokat.

A Wikipédia így ír az intellektualizációról:
“Célja: érzelmi eltávolodás a kellemetlen érzés, gondolat okozta stresszhelyzettől. Lényege, hogy a személy a fenyegető dolgokról hideg, tárgyilagos, tudományoskodó módon kezd el gondolkozni, így az ahhoz kapcsolódó érzelmeket eltávolítja tőle ezzel távol tartva magát a szorongástól.”  

Volt valaki, aki azt mondta nekem, hogy az állatok nem érző lények. Nem éreznek fájdalmat.  Az emberek képesek Nietzschének képzelni magukat, csak hogy elkerüljék az igazságot.

Olyan érvet is hallottam már, hogy Ez az ő valóságuk, nem foszthatod meg őket ettől! De persze ő sem gondolta komolyan, hogy pl. egy embergyereket is világra lehetne hozni azzal a céllal, hogy aztán használati tárgy, vagy hamburger legyen belőle, csak mert neki onnantól kezdve ez a valósága.

 

1. rész  |   2. rész  |  3. rész  |   4. rész  |  5. rész  |   6. rész