GyIK

Hol lehet vegán dolgokat enni, honnan lehet ételt rendelni? Melyik hotelekben van vegán opció?

Ezeket a helyeket a Vegán vendéglátás oldalon tudod megnézni.

Mi az, hogy vegán?

Aki vegán életmódot folytat, elutasítja az állathasználatot. Ez nem csupán egy étrend (amely nélkülözi a húst, tejtermékeket, tojást, mézet, tengeri állatok és halak húsát, az állati zsiradékot stb.), hanem magába foglalja az állati eredetű ruhadarabok, lakberendezési tárgyak (bőr, szőrme, gyapjú, toll, csont, selyem, angóra stb.), az állatokon tesztelt vagy állati eredetű összetevőt tartalmazó kozmetikumok mellőzését, és minden más, az állatok használatával járó tevékenységet, pl. cirkusz, állatkert, delfinárium, lovaskocsis városnézés stb.

Az állatoknak azon jogát, hogy ne lehessenek valakinek a tulajdonai, sajnos a jelenlegi világban nem tartjuk tiszteletben. Ha egy állat egy embernek a tulajdona lehet, az lehetőséget biztosít arra, hogy az alárendelt élőlényt kihasználják, profitot termeljenek belőle, ami miatt háttérbe szorulnak az ő saját igényei, gyakran teljesen figyelmen kívül hagyják őket.

Minden elnyomás hasonlóképpen működik: gondoljunk csak a fekete bőrű rabszolgákra. Azt gondolták róluk, hogy alsóbbrendűek, ezért használatuk elfogadható, sőt: szükséges. Mára ez a gondolat elfogadhatatlan. Állatok milliárdjaival szemben viszont minden nap elkövetjük ezt a kegyetlenséget.

Az állatok éreznek szomorúságot, boldogságot, félelmet, haragot; barátságokat kötnek, vannak kedvenc és kevésbé kedvelt ételeik, rettegnek a haláltól és minden erejükkel megpróbálják elkerülni azt. Nincs jogunk elvenni sem az életüket, sem a szabadságukat.

Miért érdekeljenek az állatok?

A legtöbben egyetértünk abban, hogy a szükségtelen szenvedés rossz. Más állatok (főként a melegvérűek) hozzánk nagyon hasonlóan élik át a fizikai és lelki szenvedést. Éppen ezért komolyan kell vennünk a szenvedésüket, mely teljesen szükségtelen, hiszen az állati eredetű termékek egyáltalán nem szükséges részei sem étrendünknek, sem életmódunknak. A veganizmus a legjobb módja a szenvedésük csökkentésének, hiszen a kereslet szabályozza a kínálatot, így egyre kevesebb állatnak kell borzalmas körülmények között leélnie az életét.

Nagyobb földterület kellene egy vegán világ ellátásához?

Nem. 1 kg marhahús megtermeléséhez kb. 14 kg gabona szükséges. Mivel az emberek által elfogyasztott állatokat etetni kell valamivel, és többet fogyasztanak, mint amennyit “megtermelnek”, világosan látható, hogy ha azt a növényi táplálékot egyenesen az emberek ennék meg, a jelenlegi földterületek sokszor több embert képesek lennének ellátni. Ez azt is jelenti, hogy nem okozna ekkora gondot a túlnépesedés, és a takarmánytermelés miatt kiirtott erdők, őserdők, természetes zöld területek további irtása is befejeződhetne, visszaadhatnánk a természetnek abból, amit elvettünk.
A veganizmus és a környezetvédelem kapcsolatával kapcsolatban ajánlom a Cowspiracy című filmet. 

És a szabadtartásos?

A növények is éreznek?

Igazad van abban, hogy nem tudjuk biztosan, mennyit éreznek a növények. A tudósok egy része szerint inkább csak reagálnak a külső hatásokra, mint hogy valódi fájdalmat éreznének, hiszen nincsen idegrendszerük. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy napon a közeljövőben nem fogják azt felfedezni, hogy tényleg éreznek fájdalmat, de addig is ezeket a dolgokat érdemes szem előtt tartani:
– A növényi termékek nagy része, amiket fogyasztunk, termés/gyümölcs. A gyümölcsök (és a zöldségek egy része, mint a paradicsomfélék, tökfélék, stb.) arra lettek kitalálva, hogy megegyék őket, így biztosítva a magok terjedését. A cseresznyét megeszi a madár, máshol az ürülékkel együtt a mag is távozik, nő belőle egy új növény. A cukortartalom és a rengeteg energia, amit a növény beleöl, hogy terméseket fejlesszen, mind a reprodukciót szolgálják. Ez persze nem igaz pl. a répára, mert ott meghal az egész növény, mikor felszedik a földből és feldolgozzák. De sajnos fényen nem lehet élni a tudomány mai állása szerint.
– Egy kg marhahús előállításához kb. 12-18 kg növényi tápanyag szükséges. Tehát a fogyasztható húsmennyiség sokszorosát kell megetetni az állattal élete során. Ehhez nem csak hogy irtózatos nagy területek és óriási mennyiségű víz szükséges, több növény “halálához” vezet. Tehát ha valaki növényeket akar menteni, legyen vegán! :)
– Ahogy mondtam, valamit muszáj enni. Aki nyers étrenden van, az is eszik leveleket, amire lehet mondani, hogy “fáj a növénynek”, de azt gondolom, ez sehol sem összehasonlítható egy állat csonkításával. Szokás mondani vegán körökben, hogy ha valaki aggódik a növényekért, az nézzen meg egy vágóhidas videót, utána pedig egy fűnyírósat. A különbség elég markáns. Teljesen erőszakmentesen képtelenség élni, hiszen előfordul, hogy rálépünk egy hangyára, de észre sem vesszük. Az azonban, hogy nem lehet tökéletesen ártás mentesen élni, nem jelenti azt, hogy meg sem kell próbálni. Próbálkozni kell, megtenni, ami tőlünk telhető. Így lesz jobb a világ.

Mi a baj a tejjel?

A szarvasmarhák rendkívül értelmes, érző lények. Képesek feladatok megoldására, az örömük megélésére és kifejezésére, sőt van legjobb barátjuk a csordában.

Ennek ismeretében könnyen el tudjuk képzelni, hogy amikor elszakítják tőle a borját 9 hónapos vemhesség után, erős érzelmeket él át. A borjú születése után egy napot sem tölthet az anyja mellett, szétválasztják őket, hiszen a tejet eladásra szánják, nem a borjúnak.

“Természetüknél fogva a tehenek bensőségesen kötődnek az utódjaikhoz és ha lehetőségük van rá, születésük után egy teljes éven át gondozzák, óvják őket. Bevett gyakorlat, hogy a frissen született borjúkat elrángatják anyjuk mellől a tehén hisztérikus bömbölése közepette. Más helyeken éppen a tehenek kitöréseit megelőzendő, szülés után elszállítják az anyaállatot, hogy zavartalanul vehessék ki a borjat az elletőből. Ahogy az ember anya is, a szarvasmarha is őrjöngő, kétségbeesett és mindenre elszánt, ha nem találja a kicsinyét. Napokig bőgnek, tombolva keresik a borjaikat. Ilyenkor nem ritkán nekimennek a tejüzem dolgozóinak, rúgnak és harapnak.” – részlet Bonifert Anna Állatvédők könyve című művéből.

A KSH adatai szerint egy tehén évente 6922 liter tejet termel. Ez napi 19 liter tej. Több, mint tízszerese annak a mennyiségnek, amit természetes módon a borjának megtermelne. Ilyen változásokat egyrészt nemesítéssel, másrészt magas fehérjetartalmú tápok, laktációt segítő táplálékkiegészítők, hormonkészítmények etetésével érnek el. Ezek – természetellenesek lévén – komoly anyagcserezavarokhoz vezetnek, emellett a tőgygyulladás is gyakori ezeknél az állatoknál. Sokat lehet hallani arról, milyen antibiotikumok és hormonok találhatóak a tejben. De nem ez az egyetlen egészségügyi hátránya, a magas tejcukor és tejzsír tartalma elhízáshoz vezet, savasító hatása miatt elősegíti a csontritkulást. Erről bővebben Dr. T. Colin Campbell – Kína tanulmány című könyvében olvashatsz bővebben.

A tehénnek rossz, ha nem fejik, nem?

A szarvasmarha, ahogy minden más emlős is, csak az utód megszületése után termel tejet, méghozzá azzal a céllal, hogy azzal táplálja a borját. Minden évben mesterségesen megtermékenyítik őket, hogy 9 hónap vemhesség után, világra hozva borját, anyatejet termeljen. Tehát nem ad tejet anélkül, hogy születne egy borjú, aki el is fogyasztja az anyja által megtermelt tejet. Ahogy az embereknél is előfordul, hogy mégis több a tej, mint amire a borjúnak szüksége van, a szarvasmarháknál is elképzelhető az ilyen, ám ez a “fölösleges” tejmennyiség elenyésző. A boltok polcain, de még a házi gazdálkodásokban sem ezt a “fölösleges” tejet lehet megvásárolni. Olvasd el még a “Mi a baj a tejjel?” részt!

Mivel helyettesítsem a receptekben a tejfölt, túrót, joghurtot?

A joghurt helyettesítésére legegyszerűbb módszer a készen kapható szójajoghurt. Nagyobb szupermarketekben és bioboltokban kapható. Emellett haladóknak házilag elkészíthető receptek is vannak a neten, például ez itt:
http://hobbifozocske.blogspot.hu/2009/03/szojajoghurt-hazilag.html
Ugyanez kókusztejszínnel is működik. Agar-agart és kókusztejszínt bioboltokban, webshopokban lehet kapni.

A túró helyettesítése sokkal könnyebb, hiszen csodás, ősi gabonánk, a köles nagyon hasonlóan viselkedik. Meg kell főzni, egy kis sóval, cukorral, citromlével ízesíteni, és attól függően, hogy édes vagy sós ételt készítenél belőle, fűszerezni.
Itt van például egy kölestúrógombóc recept: http://www.gasztroangyal.hu/koles-turo-gomboc/
Tofuval is lehet helyettesíteni, ami szintén kapható a bioboltok mellett szupermarketekben és drogériákban is.A tejföl helyettesítésére a legjobb szójajoghurtot és szójatejszínt összekeverni, ezeket már kisebb-nagyobb szupermarketekben is meg lehet venni. De erre is számtalan recept van, itt találsz két opciót: http://receptekallatbaratoknak.blogspot.hu/2013/04/vegan-tejfol.html
de készíthető például kesudióból is, a fenti receptet alkalmazva. Egy tipp: ha be tudsz szerezni kókuszecetet, egy kevés hozzáadásával még tejfölösebb ízhatást lehet elérni, mint a citromlével!

Mi a baj a tojással?

Röviden az, hogy bármilyen tojást is veszel, legyen akár bio tojás, pénzeddel támogatod a tojástermelést. Ahhoz, hogy tojók legyenek, a tojások egy részét ki kell keltetni, de a kikelő csibék egy része kakas, akiknek 99%-ára semmi szükség, így őket megsemmisítik, megölik. Van, ahol zsákba kötik, ahol megfulladnak vagy agyonnyomják egymást; van, ahol gázzal végeznek velük, de olyan is van, ahol egy futószalag egyenesen a darálóba viszi őket élve. A youtubeon erről videók is vannak.

Imádom a tojás ízét, mit csináljak?

Szerezz be kénes sót! Az íze megtévesztésig hasonlít a tojáséra. Fekete sónak vagy kala namaknak is hívják.

A neten többféle, vegán tojás receptet lehet találni, csak kreativitásunk szab határt!
Vegán tükörtojás:
Sárgája:
keverjük össze az alábbiakat, és tegyük félre:
2 evőkanál burgonyapehely
1 dl forró víz
1 teáskanál sörélesztő pehely
1/4 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál fekete só
3/4 teáskanál őrölt lenmag
1 teáskanál vegán margarin
1 teáskanál olaj

Fehérje:
350 gr selyemtofu (natúr)
használat előtt tegyük be fél órára a hűtőbe

Elkészítés:
Szeleteljük fel a tofut kb. 1 cm vastagságú szeletekre, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval készítsünk nagyobb köröket. Majd egy mini méretű pogácsaszaggatóval a nagyobb köröknek szedjük ki a közepét, de vigyázzunk, hogy egy kicsit hagyjunk az alján. Majd helyezzük bele a tojássárgáját és forró, bő olajban süssük készre. Sima tofut is használhatsz, ennek állaga kevésbé selymes.

Tofurántotta:
1 tofut törj össze villával, önts hozzá kb. 4 evőkanál növényi tejet/növényi tejszínt, sózd és fűszerezd meg (lehetőleg fekete sót használj), adj hozzá ízlés szerint fokhagymát, hagymát, natúr ételízesítőt, a sárga szín érdekében kurkumát, és süsd meg kevés olajjal egy serpenyőben. Ha a hagyományos rántottát kicsit nyersebben szereted, adj hozzá 1 evőkanál lenmagot és fél deci vizet is!

Csicseriborsó omlett:
Csicseriborsólisztet keverj be vízzel úgy, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapj. Tegyél bele fekete sót, kurkumát, hagymát, dobhatsz bele darabolt zöldségeket, vegán virslit, növényi sajtot, rengeteg variáció van. Kevés olajon egy forró serpenyőben süsd mindkét oldalát aranybarnára!
Főtt tojás:
http://vegavendeg.blogspot.hu/2009/03/husveti-vegan-hamis-tojas.html

Hogyan helyettesítsem a tojást az ételekben?

Sütikhez:

 • Lenmag
  1 evőkanál darált lenmag + 3-4 evőkanál víz. használhatsz egész lenmagot is, ez esetben robotgéppel kell összeturmixolni. A végeredmény sűrű, tojásszerű legyen.
 • Érett banán
  Egy érett banán felét törd össze villával, ez megfelel egy egész tojásnak
 • Almapüré
  Fél deci almaturmix megfelel 1 egész tojásnak sütikben.
 • Mogyoróvaj
  3 evőkanál mogyoróvaj 1 egész tojásnak felel meg.

Zselésítésre:

 • Chia mag
  1 evőkanál chia magot 1 deci vízzel keverj össze, és hagyd 15 percig állni, míg zselés nem lesz.
 • Szójafehérje por
  1 evőkanál szójafehérjeport keverj össze 3 evőkanál vízzel, és keverd el alaposan
 • Agar Agar
  1 evőkanál agar agarhoz 3 evőkanál vizet adj, keverd el.

Panírozáshoz:
Tönkölylisztet vagy csicseriborsó-lisztet keverj ki vízzel sűrű palacsintatészta állagúra, használd ezt tojás helyett

Palacsintába:
A palacsinta tej és tojás nélkül is elkészíthető, a titok annyi, hogy 1 órát állni kell hagyni a palacsintatésztát a hűtőben sütés előtt. (Tipp: keress rá: “vegán palacsinta recept”

Lecsó:
Ha a lecsót tojással szereted, próbáld ki zabpehellyel! A hagyományosan elkészített, párolt paradicsom, paprika, hagyma keverékhez adj hozzá (2 személyre) 2-3 evőkanál zabpelyhet és fél deci vizet! Vigyázz, a zabpehely megduzzad, ne tegyél bele túl sokat!

Mi a baj a mézzel?

Sajnos a méhek ugyanolyan haszonállatok, mint a szarvasmarhák. Ide kattintva olvashatsz erről.

Hogyan szerzem a proteint (fehérjét)?

Fehérje nem csak a húsban, tojásban, tejben van, hanem a gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban, de még a zöldségekben és gyümölcsökben is. Érdemes megemlíteni, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) mindössze 10% fehérjét ajánl a bevitt kalória arányában, ami egy átlagos, viszonylag változatos vegán étkezéssel könnyen teljesíthető. Megnyugtatásképp íme az 5 leginkább fehérjegazdag növényi táplálék:

Szója (tofu, szójatej), bab, lencse, borsó, olajos magvak, zab, avokádó, brokkoli, karfiol, spenót (és más zöld levelek). Ezen kívül az úgynevezett szejtán (búzahús) is rendkívül sok fehérjét tartalmaz, hiszen ez gyakorlatilag a búzából kivont sikér, a glutén.

Sokan óvva intenek a glutén és a szója fogyasztásától, a mi álláspontunk az, hogy mértékkel ehetjük őket, nagyon ízletes ételek készülnek belőlük, főként egy kezdő vegán számára sokat segít a régi ízek, hagyományos ételek helyettesítésében.

Nem lesz vashiányom?

A vashiány kisebb arányban fordul elő a vegánoknál, de ha szeretnél rá különösen odafigyelni, a következő ételeket fogyaszd sűrűbben: mogyoró, mák, gomba, mandula, lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó, dió, szilva, ribizli, spenót, sóska, eper, sárgabarack, zöldborsó, zöldbab, körte, retek, almalé, paradicsomlé, cékla.

Nem lesz kalciumhiányom?

A csontritkulás és a kalciumhiány a vegánokra kevésbé jellemző, de biztonságot adhat egy lista a magas kalcium tartalmú ételekről: mák, tökmag, mogyoró, mandula, petrezselyemzöld, szója, dió, spenót, sóska.

A halakon kívül miben található Omega3 zsírsav?

A lenmagban és olajában, tökmagban, olívaolajban, szójaolajban, kendermagolajban, repceolajban, dióban, mogyoróban, hüvelyesekben található meg. A halolajat nem csak állatvédelmi, de egészségügyi okokból sem javasolt, hiszen a legtöbben nehézfémeket is találunk, amivel több kárt okozunk magunknak, mint hasznot.

Hogyan vigyek be elegendő B12 vitamint?

A B12 nélkülözhetetlen a vérképzéshez. A talajban élő baktériumok termelik, ezért megmosott növényekben nem található meg. B-komplex tabletta, vagy B12 vitamin kúra formájában pótolható. Sokan azt hiszik, hogy a B12 hiánya kimondottan a vegákra és vegánokra jellemző, de ez nem igaz – ellenkező esetben nem lenne kapható szinte mindenhol a B12 étrendkiegészítőket és kapszulákat. Megvásárolhatod a drogérialáncoknál (pl. DM) vagy az internetről is megrendelheted. Keress rá, hogy “vegán B12-vitamin”, és sok találatot fogsz kapni. De azért nem kell kétségbe esni – a B12 vitamin 1-2 évig raktározódik a szervezetben.

Vegánnak lenni drága?

Ha összehasonlítod a tehéntej árát a kókusztejével, akár arra a következtetésre is juthatnál, hogy minden vegán milliomos. Van egy jó hírünk! A legjobb, amit a pénztárcáddal tehetsz az, ha kizárod az életedből az állati termékek használatát.

Ide kattintva találod meg, hogyan. 

Hol vegyem meg az alapanyagokat?

Vegán pékáruk?

Kenyér, zsemle, kifli, péksüti: Nagyon sok péksütemény állati eredetű zsiradékkal, tejjel, tojással készül. 2015-től már minden élelmiszerboltban kötelező feltüntetni az allergéneket, így a tejet és tojást is, ezért keresd a kifüggesztett táblát a jelmagyarázattal, illetve a kis számokat a pékáruk táblácskáján. Ha tutira akarsz menni, Budapesten a Fill Good vegán pékségben, Bio Caféban, Budapesten és vidéken bioboltokban vásárolj, illetve olyan pékségekben, ahol pontosan ismerik az összetevőket (pl. Lipóti Pékség, Jó Kenyér pékségek).

Kutyák és macskák növényi étrenden??

Igen. A megfelelően összeválogatott növényi étrend tökéletesen megfelel a kutyáknak, erről itt írtunk bővebben. A kutyák ránk utalva velünk élnek több tízezer éve, szinte mindent átalakítottunk rajtuk mesterségesen (sajnos). A világ legöregebb kutyája is növényi étrenden volt, de körbe lehet nézni a növényi étrenden tartott kutyák között, kicsattannak az egészségtől.

Cicák esetében egy fokkal nehezebb a helyzet, az ő életmódjuk nem alkalmazkodott annyiban az emberéhez, mint a kutyáké. De macskáknak is van speciálisan fejlesztett vegán táp, amelyik cica elfogadja, annak ez egy nagyszerű megoldás.

A lovaglás miért nem vegán?

A lovassport igényel olyan felszereléseket, melyek más állatok szenvedésének és halálának árán tud csak elkészülni (pl. bőr nyereg, gyapjú nyeregalátét).

A vegánság elutasítja az állatok árucikké való degradálását, márpedig pontosan ez történik, amikor valaki lovakkal kereskedik, és úgy árulja őket, mintha nem is érző élőlények lennének.

A lovak nem úgy születnek, hogy készségesen a hátukra vesznek bárkit. Vadállatok, akik be vannak idomítva, embertől függően kegyetlen, fájdalmat okozó, vagy ’állatbarátabb’ eszközökkel. Az idomítás önmagában azt jelenti, hogy a te érdekeidnek megfelelően kényszeríted rá az akaratodat egy másik élőlényre. A te szórakozásodat az állat önálló akarata és szabadsága fölé helyezed.

Nincs már meg természetes élőhelyük, azt elvettük tőlük, így teljesen ki vannak szolgáltatva a tulajdonosainak. Végtelenül intelligens állatok, képesek megtanulni, hogyan viselkedjenek annak érdekében, hogy a legjobb ellátást kapják, hogy napi mozgásigényük meglegyen, és ez csak úgy lehetséges, hogyha alárendelik magukat, és az elvárásoknak megfelelően viselkednek. Ember és ló kapcsolata akárhogy is nézzük, alá-fölé rendeltségen alapul.

Olvass még többet a témáról itt: A lovaglásról egy vegán nézőpontjából