Egészségünk Infobázis Interjúk

A növényi étrend: hathatós gyógymód Dr. Kim Williams szerint – interjú egy vegán orvossal

A szerkesztő jegyzete: Az American College of Cardiology távozó elnöke, Kim A. Williams MD 2003-ban lett vegán. Drámaian csökkentette az LDL koleszterinszintjét. Az MD magazin munkatársa, Megan Daily interjút készített vele az egészséges életmódja kapcsán, valamint arról, hogyan sikerül támogatnia a szívbarát, növényi alapú étrendet a kollégái körében, egy olyan érában, ahol nagy szerepet játszanak a gyógyszerek és a sebészeti beavatkozások.

Fordította: Biró György

Milyen lehet egy szobában állni tele kardiológusokkal, és azt kérni tőlük, hogy hagyjanak fel az üzlettel?

És még el sem hessegettek onnan — csodás volt, a reakciójuk hasonlított a teljes ACC-jére.

Úgy érted, a növényi értendes üzeneted jól szerepelt a kollégáidnál?

Nem kaptam negatív visszajelzést. Még ha húst esznek is, vagy nem edzenek, a munkatársaim nem érzik sértve magukat, mert tudják, hogy ez (a növényi alapú étrend) a legjobb dolog, amit a népességért tehetünk.

A húsevés jelentős része az amerikai kultúrának, mint például a július 4.-ei barbecue, nem?

De az. Viszont belemélyedni a növényi alapú étrend tudományába érdekes. A barbecue nem rossz dolog, amíg növényi. Az összes karcinogén, ami a hús szenes sütésével képződik, nem jön létre, ha ugyanígy sütsz mondjuk kukoricát, vagy hasonlót.

Szóval nem a grillsütés az, ami az ételeinket egészségtelenné teszi?

Azt gondolhatod, hogy nagyon veszélyes, de aztán kiderül, hogy mégsem. Ez jó példa arra, hogy a tudománynak nemcsak frissítésre van szüksége, de el is kell terjeszteni – a nagyszerű halálozási adatok az American Journal of Clinical Nutrition-ban csodálatosak, de ez nem segít, ha nincs rajta az olvasási listádon. Több és több infót kell eljuttatnunk az emberekhez.

Mint például a 2006-os INTERMAP-tanulmány, ami fordított arányosságot mutatott a magas vérnyomás és a növényi fehérjebevitel között?

Abszolút. Az egyik legveszélyesebb dolog a vegán táplálkozásban – és ez velem megtörtént -, hogy felbiztattam egy magas vérnyomásos betegemet arra, hogy próbálja ki a vegetáriánus étrendet, de elfelejtette mérni a vérnyomását otthon.
A következő dolog, amiről értesülsz, hogy a beteg a sürgősségin vár (nagyon alacsony) 50-80-as vérnyomással, mert még mindig szedi a gyógyszert, amit a betegségre kapott, holott már nem kellene.

Ennyire jól működik ez az étrend?

Nagyon hatásos. Ha az emberek megértenék, hogyan szüntethetik meg a magas vérnyomást hetek, vagy hónapok alatt, igazán elképesztőnek találnák.

Szóval mi az akadály? A kultúra? Vagy hogy a tanulmányban szereplő adatok nem meggyőzőek?

Van egy kevés változtathatóság az adatokban. De született egy nemrég, (Yoko) Yokoyama által pubkikált analízis, amit 32 tanulmányt vett figyelembe.
Három ezek közül azt mondta, hogy a vegán étrend növelheti a vérnyomást, de a többség jelentős előrelépést mutatott. Mindent összevetve az adatok pozitívak. Nyilvánvalóan vannak még tényezők – túlzott alkoholfogyasztás, nincs kutatva – amik a vegán táplálkozás ellenére is okozhatnak magas vérnyomást. Mégis, a növényi étrendnek részét kell képeznie a egészséges élet helyes megközelítésének.

Az orvosoknak azt kellene tenniük, amiről prédikálnak — ahhoz, hogy a pácienseiknek átmenjen az üzenet?

Nagyon bonyolult, amikor egy túlsúlyos ember mondja neked, hogy fogyj le. Megfelelő benyomást kell mutatnunk.

Rengeteget beszéltél arról, hogy a személyes történeted hogyan győzött meg abban, hogy növényi étrendre válts. Ez a motivációja a legtöbb kardiológusnak, aki húsmentes étrendet ajánl a pácienseinek?

Egyre elterjedtebbé válik, de ha rákeresel google-n, hogy “vegán kardiológia”, látni fogsz pár különös dolgot. Láttam egyet, aki azt mondta “volt egy páciensem lupus myocarditis-szel, aki vegán lett, és minden helyre jött”, szóval olykor nem személyes, hanem orvosi tapasztalatok által váltanak.

Szóval azt mondod, hogy a sztorik arról, hogy a növényi alapú diéta sok betegséget meggyógyít, igazak?

Ó, igen. Van egy rakás betegség, ami megszűnt, vagy hihetetlen módon pozitív irányba változott, vannak adatok a multiplex szklerózis, rheumatoid arthritis, lupus kapcsán, és jó lenne, ha nagyon sok véletlenszerű kísérlet lenne.

Nem volt elég sok?

Az utolsó növényi étrendes vizsgálat, aminek utánanéztem, az ulcerative colitis (fekélyes vastagbélgyulladás) mentén történt. El voltam ámulva az adatoktól. Még régről hallottam Dr. Dean Ornish tanulmányáról a prosztatarákot vizsgálva, arról szólt, hogy a növényi eredetű étrend visszaszorítja a rákot, de legalábbis meggátolja annak növekedését. De ulcerative colitis-re még sosem láttam tanulmányt ezelőtt — úgy sejtem, azért, mert kardiológus vagyok, így nem mindig olvasok egyéb irodalmat.
A tanulmány kimutatta, hogy 100%-os volt a javulás az átállás utáni első évben, 90%-os a másodikban — gyógyszerek nélkül.

Nem tűnik úgy, mintha az emberek megkapnák az üzenetet. Meg fogják valaha?

Úgy tekintek erre, mint egy kirakósra. Van egy darabod itt, egy másik ott, majd végül az emberek összerakják egy egésznek.

Mit tettél az ACC-nél (Americal College of Cardiology) azért, hogy elősegítsd a növényi étkezés helyzetét?

Egy a diadalaink közül magába foglalta a szövetségi USDA táplálkozási iránymutatását. Elsőre pontatlanul idézték a koleszterinnel kapcsolatos ajánlásainkat. Azt mondtuk, több kutatásra van szükség, de ezalatt nem azt értettük, hogy változtassák meg a ajánlott, napi 300mg-os felső határt. Szóval adtunk nekik valami hatalmas mennyiségű szakirodalmat. Azt írtuk nekik “Ó, kéjük Önöket, ne vonják vissza a 300mg-os határt, mert az emberek vaddisznókká vadulnak”, a szó szoros értelmében.

De mostanra nincs koleszterinnel kapcsolatos felső határ az ő iránymutatásukban, igaz?

Levették a 300mg-os felső határt pont az ellenkező okból (ahelyett, hogy felállítottak volna egy maximum plafont a fogyasztásnak). Azt mondják, mindenki olyan kevés koleszterint vigyen be, amennyi lehetséges, a cél a zéró szint, amennyiben megtehetjük.
Nagyon örülünk ennek, jobb, mint amit kértünk.

 

Forrás: http://www.mdmag.com/conference-coverage/acc-2016/vegan-diet-its-powerful-medicine-kim-williams-says-in-qa

Kép forrása: Youtube