Piñatex a vegán bőralternatíva
Állatvédelem Infobázis Környezetünk

Etikus és környezetbarát bőralternatíva – a Piñatex

Egyre több természetes bőralternatíváról lehet olvasni a hírekben. Az egyik ilyen anyag a Piñatex™, amely magyar nyelvterületen furcsán hangzik, de nevét az ananászról kapta. Mert ananászlevelekből készül, és a kész terméknek a bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságai vannak. Bőrt hordani egyre inkább kínos, hiszen szinte mindenhol lehet róla olvasni, milyen áron kerül a boltokba.

A bőr nemcsak horrorfilmbe illő módon készül, de a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem környezetbarát. Erről bővebben Holy Ducknál olvashatsz.

A Piñatex™ ezzel szemben egy teljesen vegán “műbőr” alternatíva. Az ananász leveleinek rostjaiból készül. Ezek a levelek egyébként hulladékként végeznék, korábban nem volt rájuk szükség és nem tudták hasznosítani. A Piñatex™ a legújabb technológiát használja, hogy létrehozza ezt a tartós és rendkívül környezetbarát anyagot.

A gyártás egy része a Fülöp-szigeteken zajlik, ahol az ananászt egyébként is termesztik, sem extra víz, növényvédőszer vagy termőföld nem szükséges hozzá, de plusz bevételhez juttatja az ananásztermelő farmereket. A gyártás további részét az Egyesült Királyságban és Spanyolországban végzik.

Dr. Carmen Hijosa, a Piñatex™ feltalálója sok kutatás és fejlesztés után akkor ért el áttörést, mikor rájött, hogy az ananászlevél-rostokból szövés nélkül is előállítható ez a természetes és fenntartható alapanyag.

Dr. Carmen Hijosa, a Piñatex feltalálója
Dr. Carmen Hijosa, a Piñatex feltalálója

– A Piñatex™ kiváló minőségű szuperanyag, hiszen erős, változatos módon felhasználható, lélegző textilbőr, ami puha, rugalmas, szabható, varrható és lehet rá nyomtatni is. Rengeteg tesztnek vetik alá. (Ezek természetesen nem állati tesztek, hanem az anyag teherbírására vonatkoznak.)

– Teljesen vegán, nem használnak sem állati teszteket, sem állati eredetű anyagokat hozzá.

– Fenntartható és környezetbarát, hiszen melléktermékből készül, semmilyen víz, termőföld vagy vegyszerráfordítás nem szükséges a betakarításához.

– Változatos, mert különböző vastagságban és színben kapható, terméktől függően.

– Miután a rostokat kinyerik az ananászlevelekből, biomassza keletkezik, amit természetes növényi trágyaként használnak, és szintén extra jövedelmet biztosít a farmereknek.

Magyarországon még annyira nem elterjedtek a Piñatexből készült termékek, de pl. babamokaszinként kapható, és Magyarországon elsőként a VegaNinja shopban VOTCH vegán órák szíjaként.

VOTCH vegán karórák Piñatex szíjjal
VOTCH vegán karórák Piñatex szíjjal

 

>> Vásárolj Piñatex órákat most, a gyártó árainál olcsóbban! <<

Fotók forrása:
http://culture360.asef.org/magazine/carmen-hijosa-pineapple-pioneer/
http://followthecolours.com.br/style/pinatex-couro-ecologico-abacaxi/
http://www.crane.tv/pinatex
http://ph.asiatatler.com/life/advocacy/pinatex-vegan-fashion-on-the-rise
http://materialshow.com/portfolio/pinatex-vegan-leather-made-from-pineapples/