Az Egyesült Államokban belekóstolhattam a mexikói ételek változatos, fűszeres világába, és azonnal szerelembe estem. Még a korábban utált korianderlevél is nagy barátom lett, ma már büszke korianderfüggőnek vallom magam, az erkélyen 5 cserépben nőnek a korianderpalánták.
A mexikói konyha egyik alapja a friss, finom salsa, ami a paradicsom és paprika alkotta, intenzív ízű szósz.
Hozzávalók:
3 közepes paradicsom
3 kápia paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 db felkarikázott, savanyított jalapeño paprika
1 evőkanál apróra vágott, friss korianderlevél
1 nagy, friss bazsalikomlevél
50 g sűrített paradicsom (opcionális)
fél lime leve
két csipet bors
só ízlés szerint
Az összetevők nagy részét turmixoljuk össze durvára egy botmixer segítségével. Azok, akik a darabosabb salsát szeretik, egy paradicsomot, egy negyed fej vöröshagymát és egy kápia paprikát kézzel kockázzanak apróra, és tegyék a többi, turmixolt salsa alapba. A legfinomabb másnapra lesz, miután összeértek az ízek. A kápia paprika egy részét tv paprikával is kiválthatjuk. Jalapeñoból létezik nagyon csípős és kevésbé csípős, a helyi bolt kínálata és ízlésünk lehet a meghatározója a kész salsa csípősségének.
A salsa tortilla chipssel mártogatva nagyon finom, de minden mexikói kaja alapja!
One thought on “Igazi, mexikói salsa szósz (vegán recept)”
Comments are closed.