Őzek a mezőn
Infobázis Interjúk

„Az őzek szinte maguk közé fogadnak” – Interjú Csillával

CsillaMióta vagy vegán?

Pontosan 5 napja. Megnéztem egy-két előadást és filmet, amik nagy hatással voltak rám, és éreztem, igazából nincs szükségem bizonyos dolgokra az étrendemben. Elsőre nem akartam vegán lenni, de ahogy beleástam magam a témába, fejben eldőlt, hogy menni fog. És fura, de semmiféle problémát nem okoz.

Mi az egymondatos, személyes definíciód arra, hogy vegán?

Olyasmi, hogy igyekszem ezentúl minél kevesebbet elvenni a természettől. Megpróbálni úgy élni, hogy azzal minél kevesebbet ártsak. A motiváció részben egészségügyi, részben etikai, szerintem az állati fehérje nem egészséges, emellett pedig amit magamnak nem szeretnék, azt nem szeretném semmilyen állatnak sem. Bizonyos lelki nyugalmat is kapok ettől.

Mit szólt ehhez a választáshoz a környezeteded? Barátok?

Szerintem a vegánná válásnak ez a legnehezebb része. A fejüket csóválják, néha frocliznak, viszont szerencsére nem próbálnak lebeszélni, és én sem hozom szóba. Egyébként sem dívik az egészséges táplálkozás pl. a munkahelyemen. Inkább beviszem a fini kajámat, és ha látják, hogy nem füvet eszem, akkor nyitottabbá és kíváncsivá válnak.
A párom meglepően pozitívan vette, bele is kóstol az ételekbe, pedig ő ilyen csülkös-pacalos típus. A gyerekeim is érdeklődőek, mindent meg akarnak kóstolni, ez motivál, hogy minél ízletesebbre készítsem majd el a saját ételeimet.
Mi a különbség a korábbi gondolataid és a gyakorlat között?
Bevallom, hogy nagyon féltem. Imádom pl. a hagymás tojást, és hasonló ételeket, de egyszerűen semmi nem történik, nincs hiányérzetem. Azt hiszem, az a magyarázat, hogy ez nálam fejben eldőlt. Nem érdekelnek a régi ételek, az újakra vagyok kíváncsi. Amit még tapasztalok, hogy bár jóllakom, mégis könnyed maradok. És ez nagyon tetszik.
Igazán le sem kell teljesen mondanod semmiről, mert csak csereberélni kell dolgokat, és ez az egyik legizgalmasabb része nekem, mint egy utazás egy új világba, nagyon sokféle ételt szeretnék kipróbálni elkészíteni.

Mik voltak azok az érvek, amik meggyőztek?

Filmrészletek és személyes élmények az állatokkal való bánásmódról. Régebben pl. egy disznóölésen már perzselték a malacot, amikor az magához tért, és elkezdett össze-vissza szaladgálni, az emberek pedig nevettek rajta, még a gyerekek is… akkor nagyon megváltozott bennem valami. utána jó ideig nem tudtam húst enni. Nem tudtam feldolgozni a mai napig, hogy hogy lehet ennyire feljebbvalónak hinni magunkat egy állatnál… És most a filmek csak még jobban előhozták ezt az élményt. Emellé jöttek az egészséggel kapcsolatos új információk.
Scott Jurek, a kedvenc futóm is inspirált. De nem miatta kezdtem el, róla már régóta tudom, hogy vegán. Viszont segített dönteni, mert bennem nagy kérdőjel volt, hogy kell-e húst enni a sportolóknak. Ő bizonyíték volt nekem. Azóta már tudok több ilyen sportolóról is, és ez megnyugtatott.

Mi volt, ami nem tetszett a veganizmussal kapcsolatban?

Nem szeretem azt érezni, hogy valamit megpróbálnak rámerőltetni. A vegán propagandával kapcsolatban gyakran éreztem ezt. Például nagyon tetszett Gary Yourofsky beszéde, de volt egy olyan érzetem, hogy ha nem leszek vegán, akkor miattam (is) történik a kegyetlenség… ami amúgy igaz, csak az emberek többsége nem viseli el, ha így rámutatnak erre, és azt mondják, hogy változz meg, mert ez a jó út. És vannak emberek, akiknek ha ilyet mutatnék, végig sem néznék, mert ha megérzik, hogy irányítani akarják őket valami felé, ami eltér az eddigi életüktől, akkor egy merev ellenállás az első, ami jelentkezik.
És egy kicsit divatszaga is van most a vegánságnak, én legalábbis úgy érzem…
Szóval szerintem az embereket nem az elrettentő állatfelvételekkel lehet meg­győzni, és azt sulykolni, hogy ez miattad van, mert a legtöbb embert sajnos ez hidegen hagyja. A kultúrájuk része, ebben nőttek fel. Azt gondolják, ez az élet rendje, az állatnak ez a dolga, mi hiába tudjuk, hogy ez hülyeség, nem akarnak meszebbre látni. Szerintem egy dologgal lehet az emberekre hatni: kóstoltatni kell velük különféle vegán ételeket, és arra fektetni a hangsúlyt, hogy az egészségesebb. És ha azt látják, hogy a vegánok egészségesek, és sportolnak, és finomakat esznek, akkor az jobban elgondolkodtatja őket.

Mi eddig étrendről beszélgettünk, mi a véleményed a veganizmus „többi” részéről?

Egyetértek vele, már régóta nem használok állatokon tesztelt termékeket, borzasztó, ami ezekben a kísérleti laborokban történik. A cirkuszt mindig gyűlöltem, állatkertben is mindig sajnáltam az állatokat. Nem nagyon van semmi állati eredetű ruhám, szőrmém sose volt, bőrkabátom sem, egyedül cipőm volt bőr, erre még most keresek alternatívákat.
Tehát a veganizmus mindegyik ágával tudok azonosulni, imádom az állatokat, természetbolond vagyok, szerencsém is van, mert ahol futok, rengeteg őz van. Gyakran „velük” futok, és olyankor mindig kicsit úgy érzem, mintha maguk közé fogadnának, nem tudok ennél felemelőbb érzést elképzelni.

Családanya vagy. Körülötted a családban tehát mindenki mindenevő?

Így van. Egyelőre. Azért vannak rejtett céljaim. Tudod, van az a mondás, hogy a világ a példádtól fog változni, nem a véleményedtől. Ebben hiszek.

Szép mottó. Köszönöm szépen az idődet.

T. J.