November végén a szlovéniai Bledben kirándultunk, és persze Ljubljanát is megnéztük. Meglepően vegánbarát városok!
Zaživ (Bled, Szlovénia)
Bledbe érkezve, miután kipihentük az utazás fáradalmait, megnéztük, milyen étteremben tudnánk valamilyen vegán finomságot enni. Nagy meglepetésünkre a TripAdvisoron az összes étterem közül a második helyen egy újonnan megnyitott vegán étterem szerepelt – a Zaživ. Többek beszámolója szerint itt lehet a legjobb vegán burgert kapni, így mindenképp meg szerettük volna látogatni.
A Zaživ egy apró büfé a bledi tó partjától nem messze. Nagyon közvetlen, beszédes tulajdonos, és rendkívül barátságos, jó hangulatú büféhelység fogadott minket. Minden vendég beszélgetett mindenkivel, hamar kiderült, hogy ahányan voltunk bent, annyi országból származunk. A hely spirituális szellemben született, ugyanakkor etikai vegán alapokon nyugszik, hiszen a személyzet (egyben a tulajdonos) etikai vegán, és irányzattól mentesen spirituális szemléletű, egyébként egy igazi forma. A két legfőbb jellemző, ami az egész helyről eszembe jutott, a laza és erőlködés nélkül trendi.
Mit ettünk, mit ittunk?
A tulajdonos ajánlása alapján kipróbáltuk a „szívmelengető” gyógynövényteát, melyhez a gyógynövénykeverék egy gyönyörű, színes kompozíciót alkotott egy 5 literes üvegben a pulton.
Ettünk egy vegán burgert, melyhez négyféle zsömle, és négyféle pogácsa közül lehetett választani, a mi választásunk a hajdinapogácsára és a hajdinazsemlére esett, így ez a fogás nemcsak vegán, de gluténmentes is volt. (6,5 €)
Ettünk egy „pizzát”, ami inkább egy lepénykenyérre hasonlított, telepakolva zöldségekkel és kontaktgrillen megsütve – külön élmény volt, hogy magamnak állíthattam össze a feltétet, és süthettem meg a lepénykémet a konyhában, a saját kezemmel. (3,8 €)
A desszert pedig egy csodálatos csokitorta volt, mely szintén gluténmentes volt, alapját a vörös bab alkotta. Kesutejszínnel és áfonyaszósszal kaptuk – slusszpoénként ehető tányéron, mely teljesen ízetlen, zabkorpából készül, és rendkívül hamar lebomlik.
Nyama (Ljubljana, Szlovénia)
A következő napot Ljubljanában töltöttük, ahol kezdésként rögtön kipróbáltuk a Nyama éttermet. Ez már – a Zaživval ellentétben – tényleg étteremszerű volt, tágas terekkel, szépen megterített asztalokkal – és magas árakkal. A kiszolgáló hölgy nagyon kedves volt, és készségesen segített a választásban, ami a bőséges étlapra nézve nem volt könnyű.
Mit ettünk, mit ittunk?
Többféle reggelijük is van, amit kérésre délben is elkészítettek számunkra – választásunk a vegán sajtos, vegán sonkás toastra esett, ami nekem személyes kedvencem lett hirtelen – annyira szaftos és ízletes volt, pont olyan, mint a régi melegszendvicsek, amiket még mindenevő koromban ettem. (5 €)
Mellé acai bogyós-áfonyás smoothie-t kértünk mindketten, ami selymes ízű volt, és szerencsére nem túl édes. (4 €)
A főételek között volt egy külön oldal a szlovén, tradicionális ételek vegán verzióinak, melyek közül kettőt kóstoltunk. Az egyik az úgynevezett spárgás žlikrofi volt, ami egy tortellinire hasonlító, gombával töltött tésztaétel, párolt zöldségágyon. (11,5 €)
A másik pedig növényi túrós štruklji névre hallgat, mely egy semleges (nem édes) ízű, palacsintatésztánál nyúlósabb, vízben kifőzött tekercs volt. (11,5 €)
Természetesen növényi tejes kávét is lehet kapni.
Sajnos a hagyományos szlovén ételek nem nyerték el a tetszésünket, de ha újra Ljubljanában járnánk, mindenképp visszatérnénk megkóstolni a többi fogást is.
Bobenček (Ljubljana, Szlovénia)
Miután megnéztük a karácsonyi fényeket, a hármas hidat, ettünk egy kis sült gesztenyét, és eltöltöttünk egy pár órát Ljubljana belvárosában, ismét megéheztünk, és véletlen éppen szembejött velünk a Bobenček, az apró, vegán büfé. Éppen zárás előtt fél órával érkeztünk, de még találtunk a fogunkra valót, ráadásul árai verhetetlenek szlovén viszonylatban!
Mit ettünk, mit ittunk?
Az estére némileg megfogyatkozott kínálatban szerepelt az avokádós szendvics, a cukkinis rétes, az almás rétes, mindenféle frissen készített smoothie volt. (A bővebb kínálatért kattints fentebb a nevükre!)
Az avokádós szendvicsbe (2,8 €) jó lett volna valamilyen szósz, de ezt az érzést a cukkinis rétes ellensúlyozta, mivel az jó krémes, picit olajos volt.
Desszertként leteszteltük az almás rétest, ami pont olyan finom volt, mint amit anyukám csinál! Ebből még útravalónak, ajándékba is kaptunk, mivel a kiszolgáló lány éppen zárt, és nem mellesleg szuperkedves volt. Mondanom sem kell, nagyon örültünk neki!
A smoothie-k közül egy banános-gyömbéres verziót választottam (2,5 €), de sajnos a többi alapanyagra nem emlékszem. Elképesztően finom volt, tökéletes ízharmónia!
Összességében nagyon elégedetten távoztunk, de persze sajnáltam, hogy a vegán hotdogot nem tudtam megkóstolni. Talán legközelebb!