…Mármint az íze olyan, mint annak, amit ő főz, de ez gluténmentes és nem tartalmaz hozzáadott olajat. Finom és egészséges. Mostanában többször is elkészítettem, jó ilyen melegben, és hidegen is lehet enni, mert úgy is finom.
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott vagy friss, megtisztított sárga hüvelyű zöldbab
5 nagy gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál (gyümölcs)cukor, vagy a kedvenc természetes édesítőd
fél nagy fej vöröshagyma felkockázva
2-3 evőkanál kukoricaliszt
fél evőkanál kukoricakeményítő
só ízlés szerint (kb. 4 kávéskanál)
Feltesszük a zöldbabot főni egy nagy lábasban annyi vízben, hogy 1 ujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a sót, a vöröshagymát, a fokhagymát pürésítve, és a cukrot (én most gyümölcscukrot használok, mert olcsó, és ha mértékkel használja az ember, relatíve egészséges).
Puhára főzzük. Félidőnél adhatunk hozzá felkockázott főzőtököt, ami dúsítja, de az ízén nem változtat.
Amikor a zöldbab puha, egy befőttesüvegbe kimérjük a kukoricalisztet és a keményítőt, és dupla annyi vízzel összerázzuk, majd hozzáadjuk a főzelékhez. Sűrű kevergetés mellett megvárjuk, hogy besűrűsödjön. Ha valamiért túl sűrű vagy túl híg, akkor víz vagy kukoricaliszt hozzáadásával egyszerűen módosíthatjuk a sűrűségét.
Aki szereti, ecettel vagy növényi tejföllel is fogyaszthatja. Feltétként zöldségfasírtot, sült tofut vagy szejtánszeletet ehetünk hozzá. Jó étvágyat!