A jó konyhai eszközök annyira megkönnyítik a munkánkat, hogy a sütés-főzés örömtelibb lesz, és jóval gyorsabban tudunk velük dolgozni a konyhában. Jó, ha minden kéznél van, és a minőségi darabok hosszú éveken át jó szolgálatot tesznek. Az anyagok tekintetében legtöbb esetben kerüljük a műanyagot, vagy legyen BPA mentes. A fém eszközöknél még jobb az üveg vagy kerámia, rendeltetéstől függően.
Séf kés: Egy éles kés nagyon meg tudja könnyíteni a főzést. A pengéje legyen minél vékonyabb, hogy ne akadjon el a masszív zöldségekben sem, mint a tökfélék. A késeket nem szabad nagyon forró vízben mosogatni, mert valamilyen módon tompul az éle tőle.
Kiskés: Aprólékos dolgokhoz jól jön egy kicsi kés is, ami lehet sima.
Olló: Bizony, a konyhában néha jól jön egy olló, legyen szó zacskó kivágásáról, vagy fűszeraprításról.
2 db vágódeszka: Egy vágódeszka a natúr zöldségeknek, gyümölcsöknek, egy pedig a gabonakolbászoknak, növényi sajtoknak és hagymáknak. Ha ugyanazon vágod mindet, akkor elő fog fordulni, hogy a gyümölcssalátádnak lesz egyfajta hagymás aromája. :) Ha vegyes táplálkozásúakkal élsz együtt, akkor érdemes a sajátjaidat külön tárolni. Mosogatásnál nem szabad őket sokáig áztatni.
Fakanalak: Legyen belőle több, és kettőt tegyél félre a sütemények kevergetéséhez, mert a vágódeszkához hasonlóan ez is magába szívja a fűszeres ételek ízét!
Mosogatásnál ezeket sem szabad sokáig áztatni, és a tűzhelyen lévő ételben sem jó benne hagyni.
Merőkanál: Egy a levesekhez, és egy kicsi a szószokhoz. Van olyan is, aminek csőrös az egyik oldala, az a legjobb a mártásokhoz.
Botmixer: Végig kell gondolni, mire szeretnéd majd használni. Amit én használok, az fém fejű, hogy forró leveseket, krémeket is lehessen vele pépesíteni, és a dobozán rajta van, hogy mogyoró- és dióféléket is lehet vele aprítani.Szendvicskrémekhez, szószokhoz, krémlevesekhez, mogyoróvajhoz, mogyorókrémhez, akár turmixok készítéséhez is szuper, nálam szerves része a konyhai felszerelésnek.
Használat után egyből mosd el, mert ha rászárad az ételmaradék, sokkal nehezebb lesz. Ezt sem jó túl forró vízben mosni, mert a pengéknek nem tesz jót.
Szűrők: Tészta, rizs és egyéb gabonák szűréséhez, tea szűréséhez, növényi tejek készítéséhez. Én a fémet szeretem, mert az tuti bírja a forrót is, viszont elszíneződhet idővel. Van egy kicsi teákhoz, egy nagy, ritkább szövésű pl. rizs, lencse főzés előtti mosásához, és van egy sűrű szövésű, nagy, a növényi tejek szűréséhez.
Krumplihámozó: Répa, krumpli, tök, cékla hámozása mellett arra is jó, ha nyers “cukkinispagettit” akarsz csinálni: a cukkini egyik oldalát párhuzamos, hosszanti vágásokkal vágd be, majd húzd végig rajta a krumplihámozót, így hosszú csíkokat kapsz. Például nyers paradicsomszósszal tálalható.
Hagymatű: Ez a fura kis eszköz, amit mi viccesen hagymavágó gépnek is csúfoltunk régen, jó szolgálatot tesz, ha a hagyma vágása nem tartozik a kedvenc sportágaid közé. A félbevágott hagymába kell szúrni, és a tűk között csíkokra, majd merőlegesen vágva kockákra szeletelhetjük a vöröshagymát.
Fazekak, lábasok: Hogy milyen és mennyi edényre van szükséged, az attól függ, hány személyre főzöl (maximum), mekkora adagokat, szoktál-e több napra előre főzni, egyszerre hányféle fogást, stb.
Levest fazékban szokás például főzni, ami arról ismeretes, hogy magassága nagyobb, mint az átmérője. A lábas pedig az alacsonyabb verzió, ebből létezik nyeles is. Gyakorlatilag mindent, ami nem leves, lábasban szoktunk készíteni, a nyelesek (főleg a kicsik) szószok, mártások készítésére ideális, a nagyobb nyeles lábasokban például pudingot főzhetünk.
Egy főétel legalább 2 részből áll, ami a köret (rizs, krumpli, köles, hajdina stb.), és a főfogás. Ehhez gyakran társul szósz, amit szintén ezekkel egy időben készítünk el, és ha még levest is főztél előtte, ahhoz társulhat levesbetét (pl. tészta). A króm, dupla aljú edények azért jók, mert nem égnek le benne az ételek olyan könnyen, és sokáig tartják a hőt. Sokan pedig a hagyományos, zománcozott edényekre esküsznek.
Serpenyő: Fasírtok sütéséhez, ételek pirításához ideális, de palacsintát is süthetünk benne (palacsintasütő hiányában).
Tepsi: Sütőben való sütéshez. Rakott ételek készítéséhez egy magasabb falú tepsi, vagy jénai tál szükséges. A sütőkhöz általában adnak egy sütőlapot, ezen sütőpapírral, vagy olajjal kikenve sütőpapír nélkül is lehet sütni pl. kekszeket, fasírtokat, sült krumplit, zöldségcsipszeket, gesztenyét, sütőtököt stb.
Tálak: Keveréshez, tálaláshoz.
Turmixgép: A botmixerrel turmixot is tudsz készíteni, de ha sokszor iszol ilyesmit, kényelmesebb egy turmixgép. Ennél a fordulatszám a fontos, a kehely jó, ha BPA mentes műanyag vagy üveg, és a pulzáló funkció segít a finomabb aprításban is.
Mérleg: Ha sütiket, vagy kenyérféléket szeretnél sütni, szükséged lesz egy konyhai mérlegre.
Sodrófa: Kekszek, sütik tésztájának nyújtásához, illetve a betörők ellen, önvédelmi eszközként. :)
Mozsár: Én leginkább fűszerekhez, gyógynövényekhez használom. Egy alap konyhához nem létszükséglet, de később jól jöhet.
Az első két részben a reakcióképzésről és az izolációról volt szó, a harmadik lehetséges oka annak, hogy az emberek nem szívelik a vegánokat (és vegetáriánusokat), az a racionalizáció. Hogy ez mit jelent? Olvass tovább! Tedd a kedveceim közé 0
Hé, tudod honnan ismerheted fel a vegánokat? Ne aggódj, úgyis elmondják. Sok ember utálja a vegánokat. Ez elég furcsa. Nem is hinnéd, hogy a csirkefalatok mellőzése garantálja az utálatot. Tedd a kedveceim közé 0
Az ENSZ egyik új jelentése szerint egy világméretű elmozdulás a veganizmus felé létfontosságú ahhoz, hogy megmentsük a világot az éhezéstől, a meg nem újuló energia-szegénységtől, és a klímaváltozás legrosszabb hatásaitól. A jelentés kitér arra is, hogy a nyugati, húsban és tejtermékben gazdag étrend nem fenntartható, főként, hogy a világ népessége 2050-re 9,1 milliárdra fog növekedni. […]