kisgyermek gyümölccsel
Egészségünk Infobázis

A vegán életmód a gyerekeknek is megfelelő – francia orvosok, egészségügyi szakemberek felhívása

Több mint negyven francia orvos, dietetikus, táplálkozási szakértő és betegápoló sürgeti, hogy az illetékes francia szervezetek – sok más ország élelmezési hatóságaihoz és dietetikai szervezeteihez hasonlóan – teljes értékűnek és egészségesnek ismerjék el a növényi alapú táplálkozást. Az állásfoglalást a France Soir tette közzé 2017. október 25-én.

Kevesen tudják, hogy számos ország hivatalos táplálkozási ajánlásai egészségesnek és megfelelőnek ismerik el a vegán/növényi alapú táplálkozást. A meglévő tudományos konszenzusra támaszkodva ezek az ajánlások a hüvelyeseket, a dióféléket/olajos magvakat és a szója alapú termékeket ugyanúgy a „fehérjében gazdag élelmiszerek” közé sorolják, mint „a húst, a halat vagy a tojást”. Emellett a növényi eredetű, kalciummal dúsított tejszerű italokat a „tejtermékek és helyettesítőik” elnevezésű csoportba utalják. Vonatkozik ez többek között a szomszédos Belgium ajánlott táplálkozási piramisára is.

Az Egyesült Államokban működik a világ legnagyobb, dietetikusokat tömörítő szervezete: az Academy of Nutrition and Dietetics mintegy 67 000 táplálkozási szakértőt tart számon soraiban. Ez a szervezet 1987 óta foglalkozik a kérdéssel, és állásfoglalása szerint „a vegetáriánus táplálkozás helyesen kivitelezett formái, beleértve a növényi alapú táplálkozást, egészségesek, biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt, és előnyösek lehetnek bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A helyesen összeállított vegetáriánus étrend bármilyen élethelyzetben megfelelő, beleértve a várandós nőket, a szoptató nőket, a csecsemőket, a gyermekeket, a serdülőket, valamint a sportolókat.” Például a Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) megállapítja, hogy „az Egyesült Királyságban vegetáriánus és vegán étrenden élő gyermekek körében folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a gyermekek normális ütemben növekednek és fejlődnek.

A növényi étrend megfelelő voltát és előnyeit több más szervezet mellett az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, a Kanadai Dietetikai Társaság, az Ausztrál Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Tanács és az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Szolgálata is kinyilvánította. A portugál közegészségügyi hatóság azt is kifejtette, hogy „a vizsgálatok nemcsak a növényi táplálékok rendszeres fogyasztásának fontosságára világítottak rá, hanem arra is, hogy a kizárólag növényi eredetű termékekből álló étrend legalább ugyanúgy vagy jobban szolgálja az emberi egészséget, mint más étrendek.” Megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a D3-vitamin és különösen a B12-vitamin megfelelő bevitelére. Míg a D3-vitaminnak vannak növényi forrásai, addig a B12-vitamint csak bizonyos mikroorganizmusok termelik, amelyek ma már laboratóriumban is tenyészthetők. A világszerte baktériumtenyészetekben termelt B12-vitamint különféle táplálékkiegészítőkhöz adják hozzá, és nagyrészt az állattenyésztésben használják fel. Semmi akadálya annak, hogy a vegán étrend követői közvetlenül vegyék magukhoz a laboratóriumi tenyészetekben előállított B12-vitamint.

E célra táplálékkiegészítők és B12-vel dúsított élelmiszerek is kaphatók, amelyek a kiegyensúlyozott vegán táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek. A csecsemők számára a hosszan tartó anyatejes táplálás ajánlható, vagy növényi fehérjéket tartalmazó, az 1., illetve 2. korcsoport igényeinek megfelelő csecsemőtápszerek adása 4–6 hónapos korig.

Alulírottak – orvosok, dietetikusok, egészségügyi szakemberek – felhívást intézünk a francia Egészségügyi Minisztériumhoz: nyilvánítsa ki, hogy a vegán/növényi alapú táplálkozás minden életkorban megfelelő, és szerepeltesse azt – előnyeivel, megkötéseivel, valamint a fehérjék és ásványi anyagok növényi eredetű forrásaival együtt – az olyan hivatalos kiadványainak frissített változataiban, mint az országos táplálkozás-egészségügyi program (Programme National Nutrition Santé, PNNS) vagy a hivatalos táplálkozási piramisok.

Ezenkívül felhívjuk a médiát, hogy fordítsanak figyelmet a lehetséges érdekellentétekre, amelyek befolyásolhatják azoknak az egészségügyi szakembereknek az álláspontját, akik a hasábjaikon vagy a hullámhosszaikon a vegán táplálkozással kapcsolatban véleményt nyilvánítanak, és követeljék meg ezektől a szakemberektől, hogy tudományos adatokra és azok megjelölt forrásaira alapozzák a véleményüket.

Az aláírók (betűrendben):
Catherine Amadoro, betegápoló
Dr. Christophe André, orvos, pszichoterapeuta, pszichiáter, a Párizsi Egyetem tanára
Malaury Aye, dietetikus, táplálkozási szakértő
Emeline Bacot, dietetikus, táplálkozási szakértő
Perrine Bellanger, dietetikus
Dr. Jérôme Bernard Pellet, orvos, táplálkozási szakértő
Loïc Blanchet-Mazuel, általános orvos
Killian Bouillard, sporttudományi doktor, táplálkozástudományi oktató
Yulia Brancart-Stepanenkova, dietetikus
Dr. Ludivine Buhler, általános orvos
Dr. Alexandre Chan, gyógyszerész doktor
Stella Choque, vezető betegápoló
Marica Concilio, táplálkozási szakértő
Maelle Cravero, kórházi geriáter, belgyógyász, neurológus
Marjorie Crémadès, dietetikus, táplálkozási szakértő
Dr. Sébastien Demange, általános orvos
Dr. Denis Del Nista, oxiológus orvos
Dr. Catherine Devillers, általános orvos, iskolaorvos
Dr. Michèle Engel, általános orvos
Dr. Thomas Erpicum, biokémikus
Amandine Goncalves, betegápoló
Dr. Colette Goujon, neurológus
Catherine Grusenmeyer, dietetikus, táplálkozási szakértő
Angélique Guehl, dietetikus, táplálkozási szakértő
Dr. Pauline Guimet, általános orvos
Maëlle Kane, táplálkozási szakértő
Dr. Elisabetta Lanciano, általános orvos
Dr Nathalie Lecroq, pszichiáter, addiktológus
Sarah Lepretre, dietetikus
Dr. Florie Martinez Courant, általános orvos
Valérie Monod, betegápoló
Kathleen Nunez, dietetikus, táplálkozási szakértő
Dr. Emmanuelle Peris, foglalkozás-egészségügyi orvos
Dr. Amélie du Peuty, általános orvos
Sylvie Quentin, betegápoló
Dr. Stéphane Rieu, általános orvos
Dr. Valérie Rieu, oxiológus
Ludovic Ringot, dietetikus
David Ruffieux, biokémia és sejtbiológia szakon végzett táplálkozási szakértő
Florian Saffer, dietetikus, sportdiéta-szakértő
Séverine Sénéchal, dietetikus, táplálkozási szakértő
Thomas Sluys, kineziológus
Sophie Sun, általános orvos
Bérengère Verstraete, aneszteziológiai betegápoló

Fordította: Garai Attila
A cikk itt is megjelent: http://veganallatvedelem.hu/francia-orvosok-egeszsegugyi-szakemberek-felhivasa/