Az új évet kicsit megelőzve megérkeztek a mínuszok is, ilyenkor – ha figyelünk – tapasztalhatjuk, hogy más-más ételek más-más hatással vannak a hőérzetünkre. Ezért érdemes meleg és melengető ételeket fogyasztani, illetve növelni a kalóriabevitelünket, így testünk jobban meg tud küzdeni a hideggel. Ez a top 10 fűtő hatású ételcsoport, amiből érdemes többet fogyasztani:
1. Hántolatlan és teljes kiőrlésű gabonák:
A tönkölybúza, hajdina, zab, rozs, barna rizs, köles emésztése – magas összetettszénhidrát-tartalma miatt melegítő hatású. Együnk reggelire egy finom zabkását vagy köleskását melegen! Cukor helyett még jobb, ha rizssziruppal, datolyával, juharsziruppal édesítjük. A gabonákat csíra formájában is fogyaszthatjuk, ezáltal még több vitaminhoz juthatunk!
2. Olajos magvak, magas olajtartalmú ételek:
Az olajos magvak (mák, szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, kendermag), a dió és mogyorófélék (kesudió, földimogyoró, török mogyoró, dió, pisztácia, mandula, kókuszdió) és más, olajos ételek (olívabogyó, avokádó) kiváló forrásai a jó olajoknak és zsíroknak. Koleszterinmentesek, így jót tesznek a keringésnek, ez által is segítve a test fűtését télen. Kiváló tápértékkel és tápanyagtartalommal rendelkeznek, és gyakorlatilag bármihez hozzáadhatjuk őket: müzlihez, salátákhoz, levesekhez, smoothie-khoz, növényi joghurtokhoz, belesüthetjük házi kenyérfélékbe, süteményekbe, tortákba, turmixolhatjuk bébiételbe is. Ha szeretjük a turmixokat, ezek közül is a töményebbeket, kalóriadúsabbakat fogyasszuk, datolyával, avokádóval. Viszont fontos megjegyezni, hogy ha szeretnénk egészségesen táplálkozni, érdemes elkerülni a finomított olajak és cukrok fogyasztását.
3. Szelídgesztenye:
B-, C-, E-vitaminokban,magnéziumban, vasban, káliumban, kalciumban és foszforban gazdag. Fáradékonyság ellen fogyasszunk jó sok gesztenyét! Emellett összetett széndhidráttartalma magas, emésztése ezért melegítő hatású, instant energiát biztosít. Gesztenyés szaloncukor-recept itt.
4. Sütőtök:
Közkedvelt téli ételünk, nem véletlenül: sütve, főzve, italként, levesként, desszertként, megsüthetjük “sültkrumpliként”, töltve vagy akár rántva szintén fűti a testünket. ZöldElla összegyűjtötte a kedvenc sütőtökös ételeit!
5. Kelfélék:
Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk, hiszen ez segít az ellenálló-képességünk megőrzésében és karbantartja a keringést. Hiánya esetén az immunrendszerünk védekezőképessége csökken, így könnyebben megbetegszünk. Fogyasszunk tehát sok káposztafélét, ezeknek emésztése is melegítő hatású.
6. Hüvelyesek:
A lencse, bab, csicseriborsó, zöldborsó, sárgaborsó, vöröslencse, szója is tipikusan téli ételek, magas a keményítő- és fehérjetartalmuk, és ízletes, gazdag leveseket főzhetünk belőlük, de akár egytálételek alapanyagául is szolgálhatnak. A tofu is szójából készül, ez is egy jó alternatíva, de azért fogyasszuk mértékkel. Receptek: tofuszalonna-kocka, palak-tofu, tofutúrós sztrapacska, babburger. Ropogtassunk fűszeres csicseriborsó-chipset, vagy választhatunk különlegesebb babfélét is: készíthetünk mungóbablevest is.
7. Fűszerek:
A fűszerek közül a melegítő hatásúak: fahéj, ánizs, curry fűszerkeverékek, chili, pirospaprika, rozmaring, kakukkfű, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, babér, bors, kurkuma. Nem véletlenül van köztük sok, kifejezetten karácsonyi fűszer, illetve a csípősek (angolul hot=forró) izzasztó hatását is kihasználhatjuk!
8. Gyökérzöldségek:
Magas keményítőtartalmuk miatt kifejezetten jók ilyenkor, hiszen a teljes gabonákhoz, gesztenyéhez és hüvelyesekhez hasonlóan emésztésük hőt termel, együnk tehát több répát, céklát, burgonyát és édesburgonyát. Receptek: Orosz céklaleves (borscs), ropogós répacsíkok, vegán “sajtos” krumplipüré.
8. Hagymafélék:
A hagymafélék, köztük a fokhagyma a melegítő fűszerekhez hasonlóan növeli a hőérzetet, emellett érdemes megemlíteni antibakteriális hatásukat.
9. Gyógynövények:
Este jó inni egy nagy bögre gyömbéres-bodzavirágos teát, de a mentát, a citromfüvet inkább kerüld, mert ezek hűsítenek. A bodza egyébként megfázásra is nagyon jó! További tippek megfázásra.
10. Aszalt és friss gyümölcsök télire:
Alma, körte, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack. Fogyaszthatjuk magában, nyers sütiként, nyers szaloncukorként vagy egy finom turmixként elkészítve.
Extra tippek:
Mozgás: A rendszeres mozgás jó karban tartja a vérkeringést, és általában segít a test hőháztartásának egyensúlyának megőrzésében.
Folyadékbevitel: Fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk, ugyanis a megfelelő vérnyomás fontos ahhoz, hogy a kezeink, lábaink ne hűljenek ki.
Együnk többször, keveset: Így nem terheljük le túlzottan az emésztőrendszerünket, testünknek több energiája marad a hőtermelésre.
Kerülendő ételek: tejtermékek, déligyümölcsök, citrusfélék, dinnyefélék, uborka. Ezek hűtő hatással vannak testünkre.
A legjobb pedig az, ha figyeljük testünk jelzéseit, mitől érezzük magunkat jobban a bőrünkben – és ez nem csak a fagyos évszakra igaz.