sütőtökös lasagne
Egészségünk Infobázis

25 egészségügyi ok, hogy vegánná válj idén

Összegyűjtöttem 25 pontban, miért fogja meghálálni a tested, ha a növényi étrend mellett kötelezed el magad. A növényi étrend nem egyenlő a vegánsággal, mert a vegánok nem használnak semmilyen állati eredetű kozmetikumot és használati tárgyat sem, és nem járulnak hozzá az állathasználathoz semmilyen módon, de a növényi táplálkozás nagy gyakorlati lépés a vegánság felé.

 1. A szív- és érrendszeri problémák kockázata megszűnik, az erek regenerálódnak, az érszűkületet okozó plakk feloldódik az érfalakról. Ezek miatt az erek tágulási képessége jelentősen javul.
 2. Az érfal plakkja az állati termékek miatt alakul ki, emiatt a hosszú távú, nagy mennyiségű fogyasztásuk a férfiaknál merevedési zavarokat okoz,
 3. valamint magas vérnyomáshoz vezet.
 4. A vegán életmódtól az emésztés és az anyagcsere normalizálódik, beáll az egészséges egyensúly, megszűnik a reflux, puffadás, egyéb emésztési problémák.
 5. A hús emésztése több energiát és időt igényel, ezzel nehezítve az anyagcserét.
 6. Emésztést követően minden élelmiszer savas vagy bázikus környezetet hoz létre a szervezetben.  Az állati termékek (hús, tejtermékek, tojás) és a gabonák emésztése savasít, míg a zöldségek, gyümölcsök emésztése bázikus, tehát szervezetünk számára optimális.
 7. A savas pH-nak ellensúlyozására a szervezet kalcium-foszfátot von ki a csontokból, ami csontritkuláshoz vezet, illetve a fogaknak is árt. Tehát hiába van a tejben sok kalcium, ha miatta még annál is többet igényel az emésztésének ellensúlyozása. Ezt az is alátámasztja, hogy a tejet nem fogyasztó országokban a csontritkulás aránya jóval kisebb.
 8. A gyulladásos betegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik a szervezet savassága, pl. a Crohn-betegség, az ízületi gyulladás, a bőr gyulladásos betegségei esetében.
 9. Az erek javult oxigénellátása és az emésztés könnyebbsége miatt a vegán életmódtól energikusabb leszel, sokan beszámoltak a krónikus fáradtság és a migrén megszűntéről is.
 10. Mivel a hús elfogyasztása után a véredből is kimutatható az az adrenalin, amit az állat termelt a halála előtt, ha nem fogyasztasz húst, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel.
 11. A világon felhasznált antibiotikumok legnagyobb része az állattenyésztésben kerül felhasználásra. Amikor állati termékeket fogyasztasz, akkor ezeket, illetve egyéb vegyszereket is a szervezetedbe juttatsz.
 12. A húsban található húgysav tönkreteszi az ízületeket, köszvény, reuma alakulhat ki.
 13. A legtöbb esetben a bőrproblémák (pattanás, mitesszer, ekcéma) is megoldódnak, a kezdeti méregtelenítési folyamatok után a bőr simává és rugalmassá válik.
 14. Az állati termékek tele vannak mesterséges hormonokkal, mert ezzel segítik elő az állatok növekedését, aminek elfogyasztása rossz hatással van a szervezetre.
 15. Cukorbetegség esetén is javítja a beteg állapotát a vegán, abból is a fehérjeszegény életmód.
 16. Sokkal könnyebb fogyni növényi életmóddal, de sportolóknak is ideális a fentebb leírt okokból.
 17. Mivel a tápcsatornánk testhossz-arányosan 3x hosszabb, mint a húsevő állatoknak, a hús 2-4 óra helyett 12-18 óráig van a bélrendszerünkben. Ennyi idő alatt sajnos a toxinok is felszívódnak.
 18. A vegán életmódtól sokat javul vagy meg is szűnik az allergia és az asztma.
 19. Az epe- és vesekő kockázata is csökken.
 20. Számos rákbetegség kockázatát növeli az állati fehérjék fogyasztása, pl. gyomorrák, prosztatarák, emlőrák, vastagbélrák, a végbélrák,  petefészek-daganat, hasnyálmirigy-daganat, a méh daganatos elváltozásai.
 21. Emellett mivel hús helyett is zöldséget fogyasztasz, ha vegán vagy, jóval több vitamint viszel be a szervezetedbe, így csökkentve más rákfajták kockázatát,
 22. és ezzel növelve az immunrendszered védekezőképességét.
 23. Az állati eredetű termékek telített zsírsavakat tartalmaznak, melyek növelik a vér koleszterinszintjét, mely számos betegségért felelős.
 24. Az ételmérgezés esélye minimálisra csökken, pl. e. Coli fertőzések, kergemarha-kór, madár- és sertésinfluenza, és mert a növényi ételek jóval kevésbé romlandóak.
 25. A vegánok jóval kevesebb feldolgozott, adalékanyagokkal „dúsított” élelmet fogyasztanak. A növényi ételekben több a víz, elkészítésükhöz kevesebb sóra van szükség

One thought on “25 egészségügyi ok, hogy vegánná válj idén

Comments are closed.