chia mag
Alapanyagok Magvak

Chia mag

A chia mag nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Magyarországon őshonos lenmag. Leggyakrabban chia pudingként használják, de tojás helyett is alkalmazható, nagyon egészséges.

Egészségre gyakorolt hatása

A lenmaghoz hasonlóan magas omega-3, omega-6 és antioxidáns tartalmú, gluténmentes, tápanyagokban rendkívül gazdag alapanyag. A chia kalóriatartalma rendkívül alacsony, magas a rosttartalma, ráadásul hamar jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet,kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását.

A chia mag könnyen emészthető így tápanyagtartalma valóban hasznosulni tud.

 

Elkészítése

Fogyasztható nyersen, müzlibe keverve, illetve salátákhoz szendvicsekhez is, mivel nincsen túlzottan jellegzetes íze. Őrölt formában, különféle tésztaalapú ételekhez is hozzáadhatjuk. Mivel gluténmentes, ezért könnyedén kiváltható vele a liszt, folyadékkal kevert, kocsonyásodott chia magot pedig tojás helyettesítésére is fel lehet használni.

Ebből készül az úgynevezett chiapuding, ami gyakorlatilag a beáztatott, megduzzadt, puding állagú magvak ízesítésésvel készülő édesség.

 

Vedd meg itt

Chia mag – ZöldPolc

Naturganik Chia mag

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiamagos receptek

Chiapuding (vegán)

Hozzávalók: 0,5 csésze chia mag 2 evőkanál kókuszcukor 2 csésze növényi tej, pl. kókusztej gyümölcsök ízlés szerint A hozzávalók kimérésekor segít, ha egy 2,5 dl-es bögrét használsz. Egy csésze 250 ml-t jelent mindenből. 1. Keverd el a chiamagot és a növnyi tejet. 2. Ízesítsd kókuszcukorral vagy más ízlésednek megfelelő egészségbarát édesítővel. 3. Gazdagítsd gyümölcsdarabokkal. 4. […]

Zabkása alaprecept

A zabkása (angolul porridge) rendkívül sokféleképpen variálható reggeli, emiatt nehéz megunni. Két maréknyi zabpelyhet (a kisszeművel finomabb) leöntünk kb. másfél deci forrásban levő vízzel, és állni hagyjuk, míg be nem szívja a vizet. Ennyi. Lehet variálni diófélékkel (török mogyoró, földimogyoró, dió, pisztácia, kesudió, pekán dió, makadám dió stb.) vagy magvakkal (lenmag, szezám mag, chia mag, napraforgó mag), […]