Alapanyagok Gabonák

Zab

Rendkívül sokoldalú, tápanyagokban gazdag gabonaféle. Számos egészégmegőrző hatása van, az oldódó ballasztanyagai segítik megelőzni a vastagbélrákot, jótékony hatással van a vércukorszintre, emésztési problémák kezelésére is nagyszerűen alkalmas, savlekötő hatású.

Egészségre gyakorolt hatása

E- és B-vitamintartalma, fluor-, kalcium-, kálium-, magnézium-, szilíciumtartalma magas. Ennek köszönhetően hatékonyan védi és erősíti az idegrendszert, jót tesz a fogaknak és a csontozatnak is. Ezen kívül a zab természetes antidepresszáns és nyugtató hatású. Alapvetően gluténmentes, de óriási a keresztszennyeződés esélye, így nem alkalmas cöliákiás betegek étrendjébe.

 

Elkészítése

A zab önmagában felhasználható levesek, főzelékek feltétjeként, de fogyasztható pehely formában is müzliben, készíthető belőle zabfasírt, töltelék, de sütemények, kekszek alapja is lehet. Lisztje sokoldalúan felhasználható, a hagyományos módok mellett reggeli turmixunkat is dúsíthatjuk vele. A zabpehelyből készíthető zabkásáról pedig a Reggeli ötletek részben már olvashattál.

Kiemelt kép: Andrea Tummons – Unsplash

 

Vedd meg itt

Receptek zabbal

Csalánleves – vegán recept

A csalánt csak kellemetlen, útszéli gyomként, vagy gyógyteaként ismerik sokan, pedig ízletes levest lehet belőle főzni. Körültekintően szedve többnyire megúszhatjuk a csípését. Zacskót húzva a kezünkre egy másik zacskóba szüretelhetjük a fiatalabb, szár végi leveleket, levélpárokat, majd az alábbi módszerrel teljesen elvehetjük a csípősségét. Nézzük, mi a titok! Kapcsolódó bejegyzések

Tökéletes vegán sajtos krumplipüré, amit nem lehet abbahagyni

A normál krumplipürénél ez sokkal finomabb, a krémes, sajtos íz nagyon feldobja a hétköznapi köretet. Kapcsolódó bejegyzések

Rántott bármi sütőben sütve (vegán)

Egyszerű, hagyományos és finom recept bármilyen alkalomra. Bármilyen zöldséggel elkészíthető. Kapcsolódó bejegyzések

Krémes szilvatorta (vegán)

Hozzávalók föntről lefelé: Egy marék (fagyasztott vagy friss) szilva Krém: 300 g natúr tofu (egy csomag) 2 dl szója-, rizs-, zab-, vagy kókusztejszín 2-3 evőkanál kókuszcukor gyömbér, fahéj, szerecsendió 1 citrom lereszelt héja és leve Alap: zabkeksz összetörve VAGY zabpehely és banán összetörve Kókuszolaj a forma kikenéséhez Kikenjük a sütőformát, az összetört zabkekszet (vagy banánt […]

Egyszerű gombaleves 5 összetevőből (vegán)

Ma valami nagyon egyszerűt szerettem volna készíteni, és volt egy doboz barna csiperke itthon. Hozzávalók: 250 g csiperke (más gombából is jó) 2 kicsi marék zabpehely 3-4 liter víz só tárkony A gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre és tegyük fel a vízzel főni. Fedjük le, így hamarabb felforr, és energiatakarékosabb is, de figyeljünk rá, nehogy […]

Zabkása alaprecept

A zabkása (angolul porridge) rendkívül sokféleképpen variálható reggeli, emiatt nehéz megunni. Két maréknyi zabpelyhet (a kisszeművel finomabb) leöntünk kb. másfél deci forrásban levő vízzel, és állni hagyjuk, míg be nem szívja a vizet. Ennyi. Lehet variálni diófélékkel (török mogyoró, földimogyoró, dió, pisztácia, kesudió, pekán dió, makadám dió stb.) vagy magvakkal (lenmag, szezám mag, chia mag, napraforgó mag), […]