Alapanyagok Gabonák

Zab

Rendkívül sokoldalú, tápanyagokban gazdag gabonaféle. Számos egészégmegőrző hatása van, az oldódó ballasztanyagai segítik megelőzni a vastagbélrákot, jótékony hatással van a vércukorszintre, emésztési problémák kezelésére is nagyszerűen alkalmas, savlekötő hatású.

Egészségre gyakorolt hatása

E- és B-vitamintartalma, fluor-, kalcium-, kálium-, magnézium-, szilíciumtartalma magas. Ennek köszönhetően hatékonyan védi és erősíti az idegrendszert, jót tesz a fogaknak és a csontozatnak is. Ezen kívül a zab természetes antidepresszáns és nyugtató hatású. Alapvetően gluténmentes, de óriási a keresztszennyeződés esélye, így nem alkalmas cöliákiás betegek étrendjébe.

 

Elkészítése

A zab önmagában felhasználható levesek, főzelékek feltétjeként, de fogyasztható pehely formában is müzliben, készíthető belőle zabfasírt, töltelék, de sütemények, kekszek alapja is lehet. Lisztje sokoldalúan felhasználható, a hagyományos módok mellett reggeli turmixunkat is dúsíthatjuk vele. A zabpehelyből készíthető zabkásáról pedig a Reggeli ötletek részben már olvashattál.

Kiemelt kép: Andrea Tummons – Unsplash

 

Vedd meg itt

Receptek zabbal

Cukormentes, vegán, almás süti

Nagyon finom süti, és a recept elég megengedő, szóval igazi sikerélmény lehet a vegán sütés-főzésben kezdők számára is. Az alma egész évben elérhető, így nem annyira idénysütemény.

Zabkása vaníliafagyival, áfonyával – vegán reggeli ötlet

A zabkását is lehet hedonista módon enni, fagyival és gyümölccsel, vegán fehércsoki darabokkal, gyümölcsös szójajoghurttal, bolti, vegán gabonapelyhekkel, igazából csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek. Íme egy ötlet.

Fullos zabkása édesszájúaknak, lekvárral, növényi joghurttal és gabonapehellyel – vegán recept

A zabkása azért jó reggeli, mert alapanyaga, a zab nagyon egészséges, hosszan eltartható a konyhaszekrényben, és rendkívül sokféleképpen lehet variálni. Ez a recept egy nagyon finom, viszonylag sok összetevős, de 10 perc alatt összedobható növényi joghurtos zabkása. Tedd a kedveceim közé 0

Zablisztben rántott, fűszeres apró csiperke – gluténmentes, vegán recept

El kellett fogynia a gombának a hűtőből, szóval én a rakott cukkini mellé készítettem el az itt következő gyors és egyszerűreceptet. Tedd a kedveceim közé 0

Rakott cukkini kölessel és vegán “sajtkrémmel”

Vannak azok a napok, amikor nincs itthon friss alapanyag, mégis valami egészségeset és táplálót szeretnék csinálni. Ilyenkor jönnek jól a fagyasztott zöldségek, a gabonák és a tartós zöldségek, mint a hagyma, a krumpli és a répa. Tedd a kedveceim közé 1

Csalánleves – vegán recept

A csalánt csak kellemetlen, útszéli gyomként, vagy gyógyteaként ismerik sokan, pedig ízletes levest lehet belőle főzni. Körültekintően szedve többnyire megúszhatjuk a csípését. Zacskót húzva a kezünkre egy másik zacskóba szüretelhetjük a fiatalabb, szár végi leveleket, levélpárokat, majd az alábbi módszerrel teljesen elvehetjük a csípősségét. Nézzük, mi a titok! Tedd a kedveceim közé 0

Tökéletes vegán sajtos krumplipüré, amit nem lehet abbahagyni

A normál krumplipürénél ez sokkal finomabb, a krémes, sajtos íz nagyon feldobja a hétköznapi köretet. Tedd a kedveceim közé 1

Rántott bármi sütőben sütve (vegán)

Egyszerű, hagyományos és finom recept bármilyen alkalomra. Bármilyen zöldséggel elkészíthető. Tedd a kedveceim közé 0

Krémes szilvatorta (vegán)

Hozzávalók föntről lefelé: Egy marék (fagyasztott vagy friss) szilva Krém: 300 g natúr tofu (egy csomag) 2 dl szója-, rizs-, zab-, vagy kókusztejszín 2-3 evőkanál kókuszcukor gyömbér, fahéj, szerecsendió 1 citrom lereszelt héja és leve Alap: zabkeksz összetörve VAGY zabpehely és banán összetörve Kókuszolaj a forma kikenéséhez Kikenjük a sütőformát, az összetört zabkekszet (vagy banánt […]

Egyszerű gombaleves 5 összetevőből (vegán)

Ma valami nagyon egyszerűt szerettem volna készíteni, és volt egy doboz barna csiperke itthon. Hozzávalók: 250 g csiperke (más gombából is jó) 2 kicsi marék zabpehely 3-4 liter víz só tárkony A gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre és tegyük fel a vízzel főni. Fedjük le, így hamarabb felforr, és energiatakarékosabb is, de figyeljünk rá, nehogy […]