hajdina
Alapanyagok Gabonák

Hajdina

A hajdina egy rendkívül egészséges, de kevésbé ismert gabona, mely tápanyagokban és vitaminokban gazdag, és elkészítése is egyszerű.

Egészségre gyakorolt hatása

Gluténmentes, candida-diétába is beilleszthető. Értékes vitaminforrás, magas rosttartalmú, így támogatja az emésztést, jótékonyan hat a koleszterinszintre.

A B-vitaminok majdnem minden tagját tartalmazza. C-, E-vitamintartalma jelentős, és cinket, rezet, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Ezeken kívül antioxidáns hatású flavonoidokat és a rutint (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló a kapilláris vérzések és a sugárterápia okozta egészségkárosodások ellen kiváló. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

 

Használata

Fogyaszthatjuk köretként, levesbetétként, töltelékekbe, salátákba, és a búzalisztet esetenként kiválthatjuk hajdinaliszttel, például a palacsintában. A bazsalikom, a majoránna, a tárkony és a mustár kiválóan illik az ízéhez.

 

A hajdina főzése egyszerű. Az alaposan megmosott háromszög formájú magokat kétszeres vízben, fedő alatt puhára főzzük. A pörköletlen hajdinát csíráztathatod is!

 

Vedd meg itt:

Hajdina – ZöldPolc