Ki nem szereti a bablevest? A finom, hagyományos, gazdag ízvilágú bablevest. Elkészítése nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot (ez a levesek egyik nagy előnye).
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
25 nagy gerezd fokhagyma
Füstölt tofu (opcionális)
3 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 paradicsom
1 lecsópaprika
4 nagyobb krumpli
1 konzerv fehér bab
1 csokor friss petrezselyem
só ízlés szerint
1-1 teáskanálnyi az alábbi fűszerekből: bors, pirospaprika, kömény, majoránna, rozmaring, tárkony
3-4 babérlevél
A galuskához:
100 g liszt
1 dl víz
fél evőkanál lenmagliszt
fél kávéskanál só
A hagymákat kockákra vágva, a fokhagymagerezdeket megpucolva, egészben beleteszem egy nagy lábasba kevés sóval és vízzel. Lefedve, közepes lángon, kb. 10-15 percig párolom őket. A répákat, a paradicsomot, paprikát feldarabolom.
Összekeverem a galuska hozzávalóit, és 30 percig pihentetem.
A hagymákra pirospaprikát szórok, kicsit kevergetem. Hozzáteszem a sárgarépát, fehérrépát, paradicsomot, paprikát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és ízlés szerint sózom, fűszerezem. Jó sok fűszert használjunk!
A tofut, a babot és a krumplit meghámozva, felkockázva akkor tegyük bele, mikor a répa már majdnem teljesen megfőtt.
Galuskaszaggatóval a forrásban levő levesbe szaggatom a galuskákat, és pár perc alatt készre főzöm.
Tálalhatjuk növényi tejföllel, egy kis friss petrezselyemmel díszítve. A képen ezek nélkül látható, de mindenképp jót tett volna neki egy kis díszítés. Ha nem teszünk bele galuskát, akkor gluténmentes is a recept.