mák
Alapanyagok Magvak

Mák

Itthon széleskörűen használt étkezési alapanyag, a világ más részein inkább gyógyhatásai miatt fogyasztják. Nem csak süteményekbe, de pékárukba is használják, a máktej pedig igazi csemege.

Egészségre gyakorolt hatása

Nagyon gazdag kálciumforrás, és a benne található foszfor segíti annak felszívódását, és beépülését a csontokba és a fogakba. A csontritkulás megelőzéséhez kifejezetten javasolt heti három alkalommal mák tartalmú ételt fogyasztani. Ezeken túl kálium, magnézium, cink, mangán, valamint E-vitamin és a legtöbb B-vitamin (B1-, B2-, B3-, B6-vitamin) is megtalálható benne. A többi olajos maghoz hasonlóan ennek is magas a vastartalma.

Felhasználása

Adhatjuk müzlihez, kásákhoz, ehetjük hagyományos módon, süteményben, önmagában is agavé- vagy juharsziruppal, aszalt gyümölcsökkel, banánnal. Próbáld ki a mákos guba nyers és egészséges verzióját: mákos-kókusztejszínes banánkarikákat!

A mákból is lehet tejet készíteni, és a várakozásokkal ellentétben a máktej tört fehér színű, nem fekete vagy szürke. Egyszerűen turmixoljunk össze 1 dl darált mákot 5 dl vízzel, 1-2 datolyával (hogy édes legyen), és szűrd le!

Vedd meg itt:

Mákos receptek

Epres spenótsaláta (vegán)

Hozzávalók: (2 adaghoz) 300 g eper 200 g spenótlevél 80 ml olívaolaj 40 ml almaecet 2 evőkanál nádcukor 2 teáskanál mák 1 teáskanál pirospaprika fél vöröshagyma 1 evőkanál szezámmag 1 evőkanál lenmag só 1. Az olajat botmixerrel jól keverd össze az ecettel, közben add hozzá a cukrot, a mákot, a pirospaprikát és a hagymát is. […]

Mákos szaloncukor vagy bonbon (vegán)

(paleo, gluténmentes, nyers vegán)   Hozzávalók (kb. 1 kg-hoz): 400 g mák 500 g mazsola, beáztatva pár órára, majd lecsöpögtetve kb. 3 tábla étcsokoládé Botmixer segítségével dolgozzuk össze a hozzávalókat! Gyúrható, formázható állagot kell kapnunk, ha nem áll össze, tegyünk hozzá egy kis vizet, ha túl nedves, tegyünk hozzá még mákot! Gyúrjunk belőle kis nudlikat, […]

Vasban dús reggelink, a szilvás-mákos köleskása (vegán)

2 marék kölest megmosunk, és sima vízben puhára főzzük. Leöntjük a levét, majd hozzákeverünk ízlés szerint cukrot, egy pici sót, mákot, aszalt gyümölcsöket tetszés szerint, és a tetejére darabolt szilvabefőttet vagy kompótot szórunk. A mák magas kalcium- és vastartalmáról ismert, de folsavat is tartalmaz. A köles magas rosttartalma mellett sokféle ásványi anyagot (mangán, réz, cink, jód, […]