Propagandhi hardcore zenekar
Állatvédelem Infobázis

Hangosan és tisztán

A hardcore zenét hallgatók számára nem ismeretlen, hogy a műfaj hosszú évtizedek óta szorosan összefonódik a straight edge mozgalommal. Követői szigorú elvek szerint élnek, aminek gyakran része a vegán életvitel is. Hangos zene, gazdagon tetovált test, a színpadról ugráló publikum, és durva tánc a színpad előtt, nem ritkán a színpadon is… Hogyan fér meg ezek mellett az állatok, az emberek és a bolygó feltétlen szeretete?

A hardcore nem csak egy zenei irányzat, a hardcore életstílus. A ’80-as évek elején, a punk zenéből gyökereztethető, de elválaszthatatlanul összefonódott egyfajta pozitív gondolkodással, szembemenve a punk néha erőszakos hitvallásával. Az 1980-as évek elején egy maréknyi fiatal elkezdett valamit, ami a popkultúra elmúlt hatvan évének egyik legérdekesebb mozgalmává nőtte ki magát. A Minor Threat zenekar 1981-es Straight Edge című dala az addigi lázadó életvitel szerves részeinek, az alkoholnak és egyéb drogoknak elutasításával hozott létre egy teljesen új közeget. Magukévá tették a szimbólumot, amit eredetileg a szórakozóhelyeken használtak, hogy beazonosítsák a 21 év alatti fiatalokat, egy X-et festettek (később tetováltak) a kézfejükre.

Minor Threat: Straight Edge
I’m a person just like you
But I’ve got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I don’t even think about speed
That’s something I just don’t need
I’ve got the straight edge

 

A straight edge (röviden SE vagy SXE) életmód kőbe vésett alapelvei közt kezdetben nem szerepelt a veganizmus, de gyakran kiegészült például a hedonista szexuális magatartások megtagadásával, és az emberi értékek tiszteletével (becsület, őszinteség, segítségnyújtás, erkölcsös élet), az élet tiszteletével és a környezetvédelemmel, így az összefonódás elkerülhetetlen volt. Mivel a SE egyéni elvekből álló ideológia, ezen elvek eltérő hangsúlyozásai, különböző értelmezései, keveredései is kialakíthatnak önálló csoportosulásokat. A keményvonalas etika a hagyományos SE értékeket szigorúbban kezeli, és további elveket is hozzákapcsol. Ilyen elvek lehetnek például az abortusz- és eutanáziaellenesség, vagy a harcos környezetvédelem.

E mozgalom különlegességét az a kevert és folyamatosan változó etikai rendszer adja, amely úgy ötvözi az értékelvű és liberális felfogásokat, hogy leginkább az erkölcsi törvények önként vállalt jellegét hangsúlyozza. Az emberi döntés szabadságát biztosabb és hitelesebb erkölcsi támpontnak véli, mint bármilyen, szokással magyarázott rendszert. Szerintük a nem önállóan (hanem például vallási alapon, vagy a hagyomány által előírt módon) meghozott döntések nem erkölcsi döntések, mert nem az értékek tisztelete, hanem a tiszteletet megkövetelő parancs vezérli őket.

A vegán életmód és az állatvédelem tevékeny, gyakran radikális állatvédő akciókkal párosult, például az Animal Liberation Front (ALF) nevű amerikai állatfelszabadító mozgalom esetében. Az ALF a ’70-es évek közepén alakult, megtorló fellépései főként vadásztársaságok, tenyésztelepek, állatkísérleteket végző laboratóriumok ellen irányulnak azóta is. Az akciók során az állatokat kiszabadítják, a szenvedőket kimentik, a bántalmazást megtorolják.

A ´89-ben alakult Earth Crisis nevű amerikai zenekar az egyik legelső prominens képviselője a new school és a vegán hardcore vonalnak. Ideológiailag letisztult, ökotudatos, háború- és elnyomásellenes, a drog- és az alkoholfogyasztás ellen nyíltan kiálló, vegytiszta vegán hardcore zenekar. Így nyilatkoztak küldetésükről: „Az Earth Crisis egyik legfontosabb célja azon szenvedések bemutatása, amelyeken az állatok keresztülmennek a mészárszékeken, vágóhidakon, laboratóriumokban, kísérleti központokban. A veganizmus nem más, mint a könyörület esszenciája, építőkocka a békés világ megvalósításához. A legtöbb emberbe azt nevelik, hogy az állatok biológiai gépek. Mi felismertük, hogy ők is érző egyedek, ártatlan élőlények, és elhatároljuk magunkat a halálipartól. Tisztességesebbé tesszük a világot.”

Earth Crisis: New Ethic
This is the new ethic.
Animals’ lives are their own and must be given respect.
Reject the anthropocentric falsehood that maintains the oppressive hierarchy of mankind
over the animals. It’s time to set them free. Their lives reduced to biomachines in the factory, farm and laboratory. Dairy, eggs and meat, fur, suede, wool, leather are the end products of torture, confinement and murder. I abjure their use out of reverence for all innocent life.
Wildlifes’ right to live in peace in their natural environment without this civilization’s interference can no longer be denied.
Must no longer be denied.
To make a civilization worthy of the word civilized the cruelty must end, starting within or own lives. Reject the anthropocentric falsehood that maintains the oppressive hierarchy
of mankind over the animals. It’s time to set them free.
Veganism is the essence of compassion and peaceful living.
The animals are not ours to abuse or dominate. I abjure their use out of reverence …
I abjure their use out of reverence …
I abjure their use out of reverence for all innocent life.

Dalaikban gyakran kritizálják az emberi elnyomást az állatok felett, felhívják a figyelmet a kegyetlen állattartásra, és felszólítanak a szembeszállásra, a nyílt harcra. Egy civilizáltabb világhoz véget kell vetni a kegyetlenségeknek és nem lehet uralni az állatokat. A veganizmust pedig úgy definiálja, mint az együttérzést, a békés életet.

A Vegan Reich a Hardcore látótér egyik radikális zenekara volt. Már az elnevezés is utal arra az ökofasiszta szemléletre, amely a csapatot jellemezte.
A keményvonalas elveik szintén elsősorban a drogok, a dohány és az alkohol ellen szólnak, de figyelmet szentel a harmadik világból származó termékek etikátlan termelésének, illetve keményen kiáll a szexizmus és a rasszizmus ellen.

A dalszövegek gyakran igen éles kritikát fogalmaznak meg nagyvállalatok ellen is: Philip Morris úr és R.J. Reynolds minden doboz cigarettával megöl valakit. A McDonald’s beperli a londoni Greenpeace-t, amiért tényeket közöl. A General Motors szabálytalan módszerekkel bővíti a piacát. A Dupont egymagában 4 százalékban felelős az ózonlyukért A Gillette és az Unilever állatkísérleteiben élve boncol. A Walmart megerőszakolja és monopolizálja a helyi közösségek ellátását. A Levi’s Kínában rabszolgákkal dolgoztat. A Mitsubishi erdők tömkelegét vágatja ki.

Az SE elvárások könnyen lefordíthatóak a nyugati életforma „karmikus” cselekvéseitől való tartózkodásra, így kézenfekvő volt, a straight edge mozgalom kapcsolatba került a Krisna-tudatú közösséggel. Három New York-i banda, a Youth of Today, a Cro-Mags és a 108 nevű zenekar nem csak a punk közegének nihilista világából szakadt ki, hanem elutasították az önző, fogyasztásközpontú társadalmat is. Igen hamar vegetáriánusok és spirituális érdeklődésűek lettek. Ray Cappo (a Youth of Today énekese) csatlakozott a Krisna-tudatú közösséghez, majd immár annak papjaként alapította meg a sokkal inkább vallási irányultságú Sheltert.

A Cro-Mags 1989-re csatlakozott a Kris­na-tudatú közösséghez, dalaik a jelen kor sötétségéről, a modernitás problémáiról szólnak. Az állatokkal való bánásmódot a haláltáborok gyakorlatához hasonlítják, másutt kifejezetten vallásos szöveggel hívják fel a figyelmet az illúziók, a gonoszság és a megtévesztés elleni harcra.

Lehetetlenség a nemzetközi színtér valamennyi vegán zenekarára kitérni, de következzék néhány név a teljesség igénye nélkül: Between The Buried And Me, Children of Gaia, Culture, Earth Crisis, Freya, Heaven Shall Burn, Maroon, Most Precious Blood, Nueva Erica, Propagandhi, Refused, Sentence, Snapcase, Undying.

Snapsace: Guilty by ignorance
The life you live ignoring who, ignoring who you’re giving money to.
And you, you support the corrupt industries and companies who don’t think to care.
Guilty… Guilty… Guilty by ignorance. No feeling… No substance… Killing…
You’re killing through your ignorance. So understand they kill, they kill for the sake of capital gain.
And your blind consumption fuels, fuels the corporate fires of destruction.
Because you don’t care to know that your life steals life.
So take a look at your empty conscience because ignorance is not innocence.
You… Have… Become, you’ve become the enemy to those, to those victims of greed. To those victims.

A hazai szintér is igen mozgalmas a 90’-es évek elejétől napjainkig. Volt straight edge forradalom, és a mai napig is vannak aktív, magyar, vegán hardcore zenekarok. A magyar színtérrel a VegaNinja Magazin egy későbbi számában foglalkozunk.

Walter Márk