vegán burger
Cukormentes Főétel Nyár Olcsó Ősz Receptek Szendvicskrém Szójamentes Tavasz Tél

Gombás vegán burger

Hozzávalók (6 buciba):
1 nagy fokhagymagerezd
20 dkg barna csiperkegomba, tönk nélkül
1 evőkanál friss vagy szárított kakukkfű
mustár, só
1 teáskanál növényi olaj
1 nagy vöröshagyma finomra vágva
1 konzerv lencse leöblítve, lecsöpögtetve
¾ csésze teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1 ek. lenmagliszt 2 ek. vízzel elkeverve
2,5 dl kukoricadara
6 dkg növényi sajt
paradicsomszeletek, uborkaszeletek, friss bazsalikom levelek, rukkola, saláta

 

1. Robotgéppel daráld finomra a fokhagymát, gombát, kakukkfüvet, mustárt.
2. Tedd fel a hagymát párolódni egy pici vízzel és sóval kis-közepes lángon. Fedd le, és 10 percig párold. Ekkor mehet bele a gombás massza, süsd kevergetve pár percig, amíg elpárolog belőle a víz. Hagyd langyosra hűlni, hogy pogácsákat tudj formázni belőle.
3. Keverd bele a lencsét, zsemlemorzsát, áztatott lenmagot és a sót, majd készíts belőle 6 vegiburger pogácsát, és egyesével forgasd meg kukoricadarában.
4. Egy evőkanál olajat egy nem tapadó serpenyőben forrósíts fel, és süsd a burgereket aranybarnára. Ez után tedd rá a növényi sajtot, további 3 percig így süsd, hogy ráolvadjon. Paradicsomot, uborkát, bazsalikomot és rukkolát is tehetünk bele, vagy ketchupot, mustárt, hagymakarikákat, csalamádét, csemegeuborkát, pritaminpaprikát, vagy amit szeretnél!