peanut butter jelly szendvics, azaz mogyoróvajas, lekváros kenyér, házilag készített földimogyoróvajjal - vegán recept
Édesség Gyors Nyár Olcsó Ősz Receptek Reggeli Szendvicskrém Tavasz Tél

Peanut butter jelly szendvics – mi ez, és hogyan készítsünk hozzá mogyoróvajat házilag, földimogyoróból? – Vegán recept

Az amerikai kultúrában gyakran emlegetik (és eszik) a PB&J-t, azaz a peanut butter jelly sandwichet. Ezt nyomják reggelire, ezt csomagolják a gyereknek uzsonnára, és ha csak úgy megéheznek, nasinak is megteszi.

Angolul tudók már kitalálhatták, hogy mogyoróvaj és dzsem vagy lekvár kerül a két szelet kenyér közé, vagy a szelet kenyér tetejére. Elég tömény, a mogyoróvajnak igen magas az olajtartalma, a lekvárok pedig cukrosak, de szerintem még így sem feltétlen haladja meg a zsír- és cukortartalma az átlagos, magyar sajtos-kecsapos szendvicsét, és mivel állati eredetű anyagoktól mentes, azoknak a káros hatását is elkerüljük.

Aki a könnyedebb, de tápláló reggeliket kedveli, annak a zabkása recepteket ajánlom.

A mogyoróvajas-lekváros szendvics elkészítését nem nagyon kell magyaráznom, de talán a beszerzési helyekről érdemes beszélni.

Lekvár vásárlásánál a legfontosabb, hogy olyat vegyünk, ami zselatintól és kárminoktól mentes. A zselatin állati csontokból és melléktermékekből készül, a kármin pedig összezúzott bíbortetvekből.

Mogyoróvaj (és földimogyoró) vásárláskor arra figyeljünk, hogy igyekezzünk pálmaolajmentes termékeket választani (ez elég nehéz). A közepes- és nagyáruházakban, kínai vegyesboltokban, bioboltokban és sok más helyen kapható, van smooth és crunchy verziója. A smooth teljesen sima állagú, mint egy mogyorókrém (de nem olyan édes, és nem kakaós, hanem földimogyoró ízű), a crunchyban pedig mogyoródarabok vannak.

A kenyérválasztásról hamarosan írok egy következő cikkben.

Hogyan készítsünk házilag mogyoróvajat:

Hozzávalók:
200 g földimogyoró (lehetőleg sótlan, pálmaolajmentes, pl. Naturfood)
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor (én gyümölcscukrot használok)
1-2 evőkanál kókuszolaj olvasztva (vagy más olaj)

A mogyoró felét és a többi összetevőt egy magas falú edénybe tesszük, és botmixerrel elkezdjük eldolgozni.

Mikor már krémes, szép lassan adagoljuk hozzá a többi mogyorót, és krémesítsük annyira, amennyire szeretnénk, vagy amennyire a botmixerünk bírja.

Tippek:

Az olajos magvak megterhelik a botmixert, úgyhogy vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl, és egy perc mixelés után pihentessük kicsit.

Sózott mogyoróval is dolgozhatunk, a mogyik feléről mossuk le a sót, majd várjuk meg, hogy kicsit megszáradjanak. Utána kóstolgassuk, és ízlés szerint adjunk hozzá sót, ha szükséges.

Ha a mogyorónk nincs pirítva, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve-rázogatva megpiríthatjuk őket az extra íz érdekében. A forró mogyorókkal azonban várjunk, mert megolvaszthatják a műanyag botmixert vagy mixelőedényt.