Sokáig nem szerettem a karfiolt semmilyen formában, aztán jött a savanyított karfiol. Ennek egy friss, ropogós, szivárvány színű verzióját készítettem el nemrég. Ez nem télire elrakható ebben a formában, mivel nem forraltam fel az ecetes levet, jobban szeretem teljesen nyersen. Így viszont hűtőben tartandó ez az aranyos, színes savanyúság természetes és hétköznapi színezőanyagokkal.
Alaprecept hozzávalók:
fél fej karfiol
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 kávéskanál só
1 dl ecet (10%-os háztartási ecetet használtam)
víz
(ehhez jönnek hozzá a színező zöldségek, lásd lejjebb)
A karfiolt megmosom, levágom a szárának a legvégét, a barna részt. Én szeretem a szárát is megenni, de jó vastagon meg kell hámozni, mert kívül kemény, viszont a belseje finom, ropogós. Kisebb falatokra, rózsákra szedem, és befőttes üvegekbe teszem.
Pink:
A karfiol darabkák közé csíkokra vágott céklát (opcionálisan babérlevelet) teszek, és az üveget feltöltöm az ecetes lével.
Lila:
Savanyított vagy friss lilakáposztát teszek a karfiol közé, felöntöm az ecetes lével.
Narancssárga:
Ez sajnos elég fakó lett, pirospaprikával színeztem, és vöröshagyma-karikákkal ízesítettem.
Sárga:
Kurkumával színeztem (beleszórtam az üvegbe felöntés előtt), tettem hozzá még borsot, babérlevelet, koriandermagot.