Nem rég fedeztem fel a Vegan Grill termékeket, és ízviláguk pont megfelel az én ízlésemnek, mikor valami „otthonos”, hagyományos, magyaros ízvilágra vágyom, ahogy angol nyelvterületen mondják, comfort foodra. De ezekkel is nekiálltam kísérletezni, nem bírtam magammal. Így született meg a vegán csirkepörkölt/csirkepaprikás.

Hozzávalók:
2 kis fej hagyma felkockázva
1 csomag Vegan Grill magyaros, vagy csípős hagymás szejtán
1-2 evőkanál pirospaprika
só
majoranna
kömény
1 dl növényi tejszín
1 teáskanál kukoricakeményítő
A tejfölhöz:
növényi tejszín
növényi joghurt
Elkészítés:
A hagymát egy kevés vízen, sóval megdinsztelem, majd megszórom paprikával, és egy párszor átkevergetem. Néhány perc után ráteszem a szejtánt és kicsit hagyom pirulni, közben néha átforgatom.
Ha nem elérhető a környékeden a kész, pácolt VeganGrill szejtán, akkor itt találsz egy szejtán alapreceptet, amit ha elkészítesz, felcsíkozva hagymás-fokhagymás-paprikás pácban tárold legalább egy fél órán át. A pác: 2 fej apróra vágott hagymát és 4 nagy gerezd aprított fokhagymát sózz és borsozz meg, tegyél hozzá egy teáskanál piros paprikát, egy teáskanál olajat, és annyi vizet, hogy kényelmesen el tudd vele keverni a szejtáncsíkokat.
5-10 perc után felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Sózom, ha szükséges, és majorannával, köménnyel ízesítem. Ha felforrt, a növényi tejszínt és a kukoricakeményítőt összerázom egy kisebb befőttes üvegben. Ezt a trükköt az anyukámtól tanultam, ez a legegyszerűbb módja, hogy a keményítő tökéletesen elkeveredjen a folyadékban. Hozzáadom a paprikáshoz és megvárom, hogy kicsit besűrűsödjön. Ha kevesebb szafttal szereted, akkor ne adj hozzá ennyi vizet.
Főtt krumplival, házi kovászos ubival, párolt lila káposztával ettük, amire növényi tejszín és joghurt keverékét kanalaztuk tejfölként. Ha hígabban szereted, több tejszínt, ha sűrűbben, több joghurtot adj hozzá.