Fafülgombás, zöldséges bulgur egytálétel - vegán recept
Főétel Gyors Nyár Olajmentes Ősz Receptek Saláta Tavasz Tél

Fafülgombás, zöldséges bulgur egytálétel – vegán recept

Korábban a fafülgombát csak pho levesben ismertem, de tovább kísérleteztem vele. Nagyon érdekes, gumis textúrája van, de nagyon vékony maga a gomba, így ráharapva roppanós. Ázsiai fűszerezésű étel született belőle sokféle zöldséggel összepárolva. A zöldségek szabadon variálhatók, én ezeket használtam, mert ezek voltak itthon, de kísérletezni ér!

Hozzávalók:
2 marék bulgur
50 g fafülgomba
1 hagyma felkockázva
1 pritaminpaprika
1 paszternák
2 marék fodros kel (angolul kale)
2 marék spenót
1 marék (fagyasztott) zöldhüvelyű zöldbab
1 marék (fagyasztott) brokkoli
1 marék (fagyasztott) karfiol
(tulajdonképpen bármilyen zöldségekkel elkészíthető)

1 hintés szezámmag

1 evőkanál lepkeszegmag
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál fokhagymapor
1-2 evőkanál szójaszósz

A fafüle gombát beáztatom langyos vízbe. Összesen körülbelül fél órát kell áznia.

Egy nagy serpenyőbe beledobom a zöldbabot, a paszternákot és a hagymát, aláöntök kb. fél deci vizet, beleszórom a lepkeszegmagot, megsózom, és alacsony lángon, fedő alatt párolom 15 percig.

Hozzáadom a brokkolit és a karfiolt, a bulgurt, és ha nem lepi el a zöldségekből kifőtt folyadék, felöntöm vízzel vagy a gomba áztatólevével. Tovább főzöm.

Közben feldarabolom a pritaminpaprikát, és ha kész, a fafülgombával és a kel-levelekkel együtt a serpenyőbe teszem, megfűszerezem, meglocsolom szójaszósszal, megszórom szezámmaggal, és addig főzöm, amíg a bulgur és a zöldségek is puhák nem lesznek.

Spenótágyon tálalom, mert így a spenót a forró étel alatt párolódik egy keveset. Mi ettünk hozzá főtt krumplit is, de ez az egytál étel önmagában is tökéletes.