Cukormentes Főétel Gluténmentes Gyors Magyaros Nyár Olajmentes Olcsó Ősz Receptek Szójamentes Tavasz Tél

Gombafasírt recept – vegán burgerben vagy krumplival (gluténmentes)

Ez az isteni gombafasírt simán megállja a helyét bármilyen burgerben, vegán, gluténmentes, ha sütőben sütöd, olajmentes is, és mégis nagy sikere van a karnisták (mindenevők) között is, és nem kell hozzá speciális alapanyag.

Hozzávalók:
500 g csiperke gomba
2 nagy fej hagyma
kb. egy bögrényi finomszemű zabpehely
1 lapos evőkanál natúr ételízesítő
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 kávéskanál bors
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál szerecsendió
1 teáskanál füstölt paprika
1 evőkanál mustár

kókuszolaj vagy sütőpapír a sütéshez

A hagymát karikákra vágjuk és egy mokkáskanálnyi sóval meghintve, kevés vízzel, lefedve és alacsony lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombát, és hozzá nyomjuk foghagymanyomóval a fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, a pirospaprikát, ételízesítőt, fűszereket, és lefedve tovább pároljuk.

Kb. 10-15 perc múlva, mikor a gomba is megpárolódott, levesszük a tűzről, és botmixerrel elkezdjük megdolgozni. Nem kell krémesre, lehet kicsit darabos a textúrája. Ha műanyag fejű botmixered van, várd ki, amíg kihűl, mert a műanyag nem bírja a forrót!

Ekkor hozzáadunk egy dl vizet, és annyi zabpelyhet, amitől enyhén ragadós masszát kapunk. Állni hagyjuk 5-10 percet, hogy a zabpehely magába szívja a vizet, ekkor már könnyen formázhatónak kell lennie. Ha túl száraz, akkor vizezzük, ha túl ragacsos, akkor zabpelyhet adunk hozzá. Ez után már nem szükséges botmixerezni. Kóstolás alapján tovább sózzuk és/vagy fűszerezzük, majd a további felhasználás szerint tenyérnyi hamburgerpogácsákat, vagy kis aranyos fasírtokat formázunk belőlük.

Én nem szeretek bő olajban sütni, ezért forró serpenyőben, 1 teáskanál kókuszolajjal sütöm meg őket leggyakrabban. Szép barnára kell sütni mindkét oldalukat.

Sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben is megsüthetjük. Közepes-nagy lángon 20 perc alatt elkészül.