kendermag
Alapanyagok Magvak

Kendermag

A kendermag növénytanilag nem is mag, hanem gyümölcs, az élelmiszerként fogyasztott kendernek pedig nincs THC tartalma, tehát nem azonos a marihuánával. A kendermag hasznos és egészséges alapanyaga lehet konyhánknak.

Egészségre gyakorolt hatása

25% fehérjéből, 30% szénhidrátból és 15% rostból áll, magas a kalcium, magnézium, foszfor és az A-vitamin tartalma. A kendermag az egyik legjobb növényi forrása az esszenciális zsírsavaknak, és egy ritka, ám annál fontosabb tápanyagot, gamma-linolénsavat is tartalmaz. Csökkenti a koleszterin- és triglicerid szintet, segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, csökkenti a vérnyomást, elhízás esetén segít visszaállítani az ideális testsúlyt, kiüríti a szervezetből a felesleges zsírt, megelőzi a zsírpárnák kialakulását. Erősíti az immunrendszert és serkenti az agyműködést.

 

Használata

Felhasználható édességekben, müzlikben, kásákban, kenyérfélékben, nyersen pesztóban, és kendermagtej is készíthető belőle a következőképpen: 10-15 dkg kendermagot áztassunk be 6-8 órára, hogy a benne lévő enzimgátlók kiázzanak és hasznosíthatóvá váljanak a benne lévő enzimek. Ezután öntsük le az áztatóvizet és 5 dl friss vízzel, egy csipet sóval, és 1-2 szem datolyával (az édes ízért) turmixoljuk össze, majd szűrjük le! Ha hántolt kenderből készítettük, a megmaradó „szárazanyagot” lisztként felhasználhatjuk süteményekben.

 

Vedd meg itt: