A napraforgómagot leginkább olajként és szotyiként ismerjük, pedig hántolt változata olcsó, finom, és még növényi tejföl is készíthető belőle!
Egészségre gyakorolt hatása
Az egyik legmagasabb olajtartalommal rendelkező magféle. A napraforgómag kalóriatartalma meglehetősen magas, 47 százalék olajat tartalmaz, és ennek 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyag- és nyomelemtartalma is magas. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin. Magas az E-vitamin-, telítetlen és esszenciális zsírsavtartalma. A benne található olaj szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Vegánoknak és vegetáriánusoknak az omega-3 és omega-6 tartalma is fontos.
Használata
Felhasználható müzlik alapanyagaként, saláták dúsítására, szendvicskrémekbe, száraztésztákhoz, magvas kenyerek készítéséhez, vagy önállóan, nassolni. Búzacsírapehellyel szuper diópótló készíthető belőle. Megfelelő botmixer segítségével ízletes növényi tejfölt csinálhatsz belőle, és a pörköletlen, sótlan magvak csíráztathatóak is házilag!