napraforgómag
Alapanyagok Magvak

Napraforgómag

A napraforgómagot leginkább olajként és szotyiként ismerjük, pedig hántolt változata olcsó, finom, és még növényi tejföl is készíthető belőle!

Egészségre gyakorolt hatása

Az egyik legmagasabb olajtartalommal rendelkező magféle. A napraforgómag kalóriatartalma meglehetősen magas, 47 százalék olajat tartalmaz, és ennek 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyag- és nyomelemtartalma is magas. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin. Magas az E-vitamin-, telítetlen és esszenciális zsírsavtartalma. A benne található olaj szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Vegánoknak és vegetáriánusoknak az omega-3 és omega-6 tartalma is fontos.

 

Használata

Felhasználható müzlik alapanyagaként, saláták dúsítására, szendvicskrémekbe, száraztésztákhoz, magvas kenyerek készítéséhez, vagy önállóan, nassolni. Búzacsírapehellyel szuper diópótló készíthető belőle. Megfelelő botmixer segítségével ízletes növényi tejfölt csinálhatsz belőle, és a pörköletlen, sótlan magvak csíráztathatóak is házilag!

 

Vedd meg itt:

Napraforgós receptek

Vegán pesto házilag, bazsalikomból

Rendkívül egyszerű, gyors, de különleges ebéd varázsolható ebből a néhány összetevőből és főtt tésztából. Gluténmentes változatban is elkészíthető!

Rakott cukkini kölessel és vegán „sajtkrémmel”

Vannak azok a napok, amikor nincs itthon friss alapanyag, mégis valami egészségeset és táplálót szeretnék csinálni. Ilyenkor jönnek jól a fagyasztott zöldségek, a gabonák és a tartós zöldségek, mint a hagyma, a krumpli és a répa. Tedd a kedveceim közé 3

Vegán paradicsomos bab kb. 22 éhes ember számára

1,5 kg rizs 3-4 vörös- és/vagy lilahagyma 1 egész fej fokhagyma 1 evőkanál oregano 1 evőkanál borsikafű 2 evőkanál szárított zellerlevél 1,5 evőkanál pirospaprika bors só 2 liter paradicsomlé 4 vörösbab konzerv (400 g) 3 nagy fehérbab konzerv (800 g) 1 kg fagyasztott, morzsolt kukorica 750 g fürtös paradicsom 400 g lecsópaprika 300 g sárgarépa […]

Banánkenyér (vegán)

Hozzávalók: 2 érett banán negyed csésze kókuszcukor 1 csipet só 1 kávéskanál vaníliaőrlemény harmad csésze napraforgóolaj háromnegyed csésze bármilyen liszt 5-6 szem dió durvára vágva A hozzávalók kimérésekor segít, ha egy 2,5 dl-es bögrét használsz. Egy csésze 250 ml-t jelent mindenből. 1. A sütőt 180 fokra melegítsd elő és készíts elő egy sütőformát. Ha nem […]

Nyers, egészséges, cukormentes szaloncukor vagy energiabonbon

(nyers vegán, paleo, gluténmentes) Hozzávalók (kb. 3 kg-hoz): 1 kg friss királydatolya kimagozva (arab üzletekben kapható) 400 g mazsola beáztatva, lecsepegtetve 1-1,5 kg mandula, kesudió, törökmogyoró vegyesen 10 dkg kókuszpehely aszalt gyömbér napraforgómag tökmag goji bogyó tört kakaóbab nyers kakaópor vagy kb. 6 tábla nyers étcsokoládé   A hozzávalókat kis adagokban, erős botmixerrel dolgozzuk el. Maradhatnak […]

Zabkása alaprecept

A zabkása (angolul porridge) rendkívül sokféleképpen variálható reggeli, emiatt nehéz megunni. Két maréknyi zabpelyhet (a kisszeművel finomabb) leöntünk kb. másfél deci forrásban levő vízzel, és állni hagyjuk, míg be nem szívja a vizet. Ennyi. Lehet variálni diófélékkel (török mogyoró, földimogyoró, dió, pisztácia, kesudió, pekán dió, makadám dió stb.) vagy magvakkal (lenmag, szezám mag, chia mag, napraforgó mag), […]