A rozs a búza és az árpa közeli rokona, mely a honfoglalás óta része a magyar konyhának.
Egészségre gyakorolt hatása
A rozs magas rosttartalma miatt segíti a bélműködést, illetve a keringési betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A mag héjában található anyagok gátolják a koleszterinszintézist, ezáltal fogyasztása elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Kalcium, B1-vitamin, E-vitamin, vas, mangán, kálium, magnézium, foszfor és niacintartalma kiemelkedő.
Használata
Legismertebb felhasználási módja a rozslisztből, illetve ezt tartalmazó lisztkeverékből sütött kenyér. Lisztként használható szószok, levesek sűrítésére is. Fogyasztható rozspehelyként müzliben, illetve megfőzhető egyben is. Főzés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni, a mag belseje csak 1-2 óra főzés után puhul meg.
A rozs, akár csak az árpa, szintén csíráztatható.