könyvajánló Zöld Ellától
Hogyan csináljam? Infobázis

Könyvajánló ZöldEllától

T. Colin Campbell: Kína–tanulmányT. Colin Campbell: Kína–tanulmány

(Park Könyvkiadó, 2012)
A szerző neves táplálkozástudományi kutató, a Cornell Egyetem professzora. A Kína–tanulmány megdönti korunk állati eredetű termékekre épülő, egészséggel kapcsolatos tévhiteit. Több tanulmány idézésével és számos kísérlet eredményével bizonyítja be, hogy az emberi szervezet számára a növényi alapú táplálkozás a legoptimálisabb. A könyvben dr. Campbell 40 évnyi kutatásának eredményeit foglalja össze 463 oldalban, amit több, mint 700 másik tudományos cikkel és tanulmánnyal támaszt alá.

 

 

Sarah Taylor: Hogy legyek vegán?Sarah Taylor: Hogy legyek vegán?

Átállás 30 nap alatt (Bioenergetic Kiadó, 2011)
Taylor azok számára írta a könyvet, akiknek nehézséget okoz maguktól átállni a vegán étkezésre. Közérthetően és olvasmányosan ad a kezünkbe egy 30 napos programtervet, amelyet ha követünk, játszi könnyedséggel tudunk életmódunkon változtatni. Taylor azt vallja, hogy napról napra lépésben haladva könnyebb az új táplálkozást megszokni, mint egy hirtelen huszárvágással. Minden naphoz tartozik 1-1 tipp vagy aznapi feladat, amely segíti átállásunkat. Mire befejezzük a könyvet, már át is tértünk a tisztán növényi alapú táplálkozásra.

 

Jonathan Safran Foer: Állatok a tányéromon

Jonathan Safran Foer: Állatok a tányéromon

(Bioenergetic Kiadó, 2012)
Erősen ajánlott a szkeptikusoknak, a veganizmust elutasítóknak. Ugyanis a szerzője egy olyan apuka, aki pontosan tudni akarta, honnan kerül a család asztalára a hús. Kutakodásai során részt vett állatjogi aktivisták állattelepre betörésén, beszélt bio gazdálkodókkal, állattenyésztőkkel, majd vágóhidakra is ellátogatott. A hús- és tejipar minden szereplőjét felkutatta és meginterjúvolta, hogy tűpontos képet kapjon. Egy húsevő ember kezdte el írni a könyvet, ám egy vegán fejezte be. Tapasztalatai mindenki számára érdekesek és informatívak. Egyetlen hibája a könyvnek, hogy nincs bibliográfiája.

 

 

Rüdiger Dahlke: Békés táplálkozás Rüdiger Dahlke: Békés táplálkozás hús és tejtermékek nélkül
hús és tejtermékek nélkül

(Bioenergetic Kiadó, 2012)
Dahlke az ezoterikus irodalomban ismert, azonban ez a könyve kifejezetten a vegán életmód felé irányítja az embert. A nagyüzemi állattartás minden ágának és kihasznált fajának útját végigköveti a nagyüzemektől egészen a vágóhidakig. Ez az a könyv, amit az ember mohón olvas, de időnként megtorpan az olvasásban, mert olyan döbbenetes információt oszt meg velünk a szerző, hogy idő kell a földolgozásához. Ez a könyv is remek olvasmány lehet szkeptikusok számára. A hivatkozások – 30 vegán recepttel egyetemben – is megtalálhatóak a könyvben.

 

 

Eva Kapfelsperger–Udo Pollmer: Eva Kapfelsperger–Udo Pollmer: Halál a konyhában
Halál a konyhában

(Kétezeregy Kiadó, 2008)
Ez az a könyv, amely bár 1992-ben íródott, manapság is megállja a helyét. A magyar kiadó folyamatosan aktualizálta a magyarországi és EU-s rendeleteket illetve jogszabályokat, így nem tud elévülni a könyv tartalma. Szintén a hús- és tejipar azon bugyraiba kapunk betekintést, amit az ipar és a termelők is takargatni akarnak. Azt, hogy mennyi és milyen vegyszert kapnak a nagyüzemi gazdaságokban tartott állatok, azt, hogy hogyan is kerül a dobozba az alacsony zsírszázalékos tej, vagy hogy hogyan lesz olyan szép rózsaszín a párizsi színe. Sok titok, amiről sohasem szeretnénk hallani, főleg ha a tányérunk tartalmával kapcsolatos.

 

 

Victoria Boutenko: A nyers étel csodájaVictoria Boutenko: A nyers étel csodája

(Bioenergetic Kiadó, 2013)
Boutenko könyve az, amire meg kell érni, ugyanis a nyersvegán táplálkozás gyökeresen különbözik a megszokott táplálkozási szokásainktól. A szerző végigvezet minket a nyersvegánná válásának útján, amin a családjával karöltve élt meg. Hosszú és buktatókkal teli tapasztalatszerző útjuk rengeteg tanulságot szolgáltat. Mindezek mellett az ő nevéhez köthető a már igen kedvelt és elterjedt zöld turmix készítése és fogyasztása is.